logo

‘CHP Ataşehir Kadınları’ ‘Dünya Kadın Hakları Günü’ Açıklaması

‘CHP Ataşehir Kadınları’ ‘Dünya Kadın Hakları Günü’ Açıklaması

CHP Ataşehir Kadın Kolları Türkiye geneli tüm il ve ilçelerle eş zamanlı 5 Aralık Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı tanınmasının 87. Yıl dönümü kapsamında basın açıklaması yaptı.

Recep Kenan/itvhaber.com

CHP Ataşehir Kadın Kolları, CHP Kadın Kolları İl Başkanlığı programıyla, 5 Aralık Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı tanınmasının 87. Yıl dönümü kapsamında Türkiye geneli tüm il ve ilçelerle eş zamanlı olarak basın açıklaması yaptı.

KADINLAR VE ÇOCUKLAR BİZE BİR TUŞ İLE ULAŞABİLECEKLER

Basın açıklamasında “Yaşam Hak” uygulaması hakkında bilgi veren CHP Ataşehir İlçe Kadın Kolları Başkan Seval Düzenli,  “Bugünden itibaren tüm şiddet mağduru kadınlar ve çocuklar bize bir tuş ile ulaşabilecekler.” Dedi.

CHP ATAŞEHİR’DEN BASIN AÇIKLAMASI, TEMSİLİ OY KULLANIMI VE SAHA ÇALIŞMASI

CHP Ataşehir İlçe Başkanlığı ve Kadın Kolları yöneticilerinin katılımı ile yapılan basın açıklaması sonrası 5 Aralık 1934 yılında Türkiye’de kadınlara verilen seçme ve seçilme hakkının 87. Yıldönümü kapsamında temsili oy kullanımı da yapıldığı saha çalışması gerçekleştirildi.

5 ARALIK DÜNYA KADIN HAKLARI GÜNÜ’NÜ KUTLUYORUM”

CHP Ataşehir İlçe Kadın Kolları tarafından 5 Aralık Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı tanınmasının 87. Yıl dönümü kapsamında yapılan basın açıklamasından önce konuşan CHP Ataşehir İlçe Başkanı Celal Yalçın, “Kadına Seçme ve Seçilme Hakkı’nın verilmesinin 87. Yıl dönümünde tüm Kadınlarımızın 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü’nü kutluyorum. Dünyaya örnek olmamızı sağlayan Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ü bir kez daha minnetle anıyorum” dedi.

“5 ARALIK 1934 TARİHİNDE SEÇME, SEÇİLME HAKKINI KAZANDIK”

CHP İstanbul İl Kadın Kolları Kararı ile eş zamanlı olarak CHP Ataşehir İlçe Kadın Kolları Başkan Seval Düzenli tarafından okunan 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü kapsamındaki basın açıklamasında; ülkemizin kurucusu ve kurtarıcısı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde birçok gelişmiş ülkeden önce, 5 Aralık 1934 tarihinde kadınlarımız seçme ve seçilme hakkını kazandığının altını çizdi.

KADINLAR ATEŞ ALTINDA ERKEKLERLE BERABER OMUZ OMUZA ÇALIŞIR

Seval Düzenli, açıklamasında; Başbakan İsmet İnönü o tarihte yaptığı Meclis konuşmasındaki “Bir memleketteki, yurdun her tarafı istilâya uğradığı zaman, kadınlar ateş altında erkeklerle beraber omuz omuza çalışırlar, memleketin geri kalan kısmını korumak ve beslemek için tarlanın, kara toprağından yiyecek çıkarmaya çalışırlar. Elbette bu mevcudiyetlerin yurdun her köşesinde ve her tabakasında söz söylemeye hakları vardır. Türk inkılâbı denildiği vakit, bunun, kadının kurtuluş inkılâbı olduğu beraber söylenecektir” sözlerini hatırlattı.

KÜRESEL CİNSİYET EŞİTSİZLİĞİ ENDEKSİ: 156 ÜLKE ARASINDA 133. SIRA

Atatürk önderliğinde devrimi yaşayan Türk kadınının aradan geçen 87 yıla rağmen, ilerlemek bir yana geri bırakılmaya çalışıldığını ifade eden CHP Ataşehir İlçe Kadın Kolları Başkan Seval Düzenli, Kadının Seçme ve Seçilme Hakkı kapsamında tarihsel süreci hatırlatarak, “1935 yılında parlamentoda kadın temsilinde ikinci sırada olan ülkemiz, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi ve Parlamentolar Arası Birlik tarafından hazırlanan rapora göre, 129. sıraya gerilemiştir. Ayrıca Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’ne üye olan 41 ülke arasında, parlamentoda kadın temsil oranı açısından sonuncuyuz. Dünya Ekonomik Forumu’nun yayınladığı 2020 Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi’ne göre ise; 156 ülke arasında 133. sıradayız. Kadın kimliğinin, ulusal meclislerde, yerel yönetimlerde temsili için belirlenmiş olan kritik eşik yüzde 33’dür. Bu oranın altı, ciddi bir demokrasi sorunudur. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kadın milletvekili oranımız yüzde 17, kadın belediye başkanı oranımız ise yüzde 3,2’dir. Kadın muhtar sayımız son seçimlerde yüzde 66 oranında arttı.” Dedi.

“AKP HÜKÜMETİ’NİN POLİTİKALARI ÜLKEMİZİ ADETA KADIN MEZARLIĞINA DÖNÜŞTÜ”

Cumhuriyet Halk Partisi olarak eşitliksizliği değiştirmek için adım attıklarının belirten Seval Düzenli, açıklamada; “Biz kadınlar, bir yandan eşitlik mücadelesi verirken diğer yandan da yaşam hakkımızı savunmak zorunda kalıyoruz. AKP Hükümeti’nin uyguladığı politikalar nedeniyle, ülkemiz adeta kadın mezarlığına dönüştü. Bu cins kırımı durdurmak ve kadına yönelik şiddetle mücadele etmek amacıyla Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları olarak 5 Aralık 2020 tarihinde ‘Yaşam Hak’ projemizi hayata geçirdik. Bir yıl önce bugün, “Yaşama hakkı; dokunulamaz, devredilemez ve vazgeçilemez olan en temel insan hakkıdır” diyerek yola çıktık. Logomuzda, şiddetin panzehri olan sevginin sembolü kalp ile lokasyon işaretini iç içe geçirdik ve Yaşam Hak’ın “şiddetin son bulma adresi” olduğunu ilan ettik. İktidarda olmamamıza rağmen, Partimizin çözüm üreten icracı kimliğini ortaya koyduk. İstanbul Sözleşmesi’nin gerekliliklerinden birini yerine getirerek, genel merkezimizde Alo Şiddet Hattı kurduk. 444 82 85 numaralı hattımızdan 7/24 şiddet mağdurlarına ücretsiz hukuki ve psikolojik destek hizmeti sunduk, sunmaya da devam ediyoruz. CHP Kadın Kolları olarak tüm şiddet vakalarıyla tek tek ilgileniyoruz. Projemiz kapsamında sivil toplum örgütleri, meslek odaları ve barolar ile 55 protokol imzaladık. Şiddet gören kadınların karakollarda, savcılıklarda, hastanelerde, adliyelerde yanında oluyoruz. Kadına ve çocuğa yönelik şiddet davalarını, mağdurlar ve aileleri ile dayanışma içinde takip ediyoruz. Şiddet mağduru çocuklara eğitim ve burs desteği verilmesine aracı oluyoruz” ifadeleri kullanıldı.

YAŞAM HAK UYGULAMASI: “YALNIZ DEĞİLSİN, BİZ VARIZ”

Basın açıklamasının sonunda “Yaşam Hak” uygulaması hakkında bilgi veren CHP Ataşehir İlçe Kadın Kolları Başkan Seval Düzenli,  “Bugünden itibaren tüm şiddet mağduru kadınlar ve çocuklar bize bir tuş ile ulaşabilecekler. Cep telefonlarından indirilecek olan Yaşam Hak uygulaması ile hem çağrı merkezimizle hem de kolluk güçleriyle hızla temas kurabilecekler. Ayrıca uygulama sayesinde, en yakın mesafedeki kadın kolları yöneticilerimizle bağlantıya geçebilecekler. Projemizin birinci yılında, tüm şiddet mağduru kadınlara ve çocuklara “Yalnız değilsin, biz varız” diyor, iktidarımızda şiddeti durduracağımızın sözünü veriyoruz!” açıklamasına yer verdi.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ