logo

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Depremde 35 bin can kaybı, 105 bin yaralı’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Depremde 35 bin can kaybı, 105 bin yaralı’

Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada, Kahramanmaraş depreminde 35 bin 418 can kaybı, 105 bin yaralı, 13 bin yaralı tedavi altında olduğunu kaydetti. 

Recep Kenan/itvhaber.com

Kabine toplantısı sonrası açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan 6 Şubat günü ülkemizin Kahramanmaraş merkezli 2 depremle tarihinde eşi benzeri görülmemiş bir alanda, eşi benzeri görülmemiş bir depremle sarsıldığını vurgulayıp, “Sayısı 3 bin 170’i bulan depremler, 13 milyon insanımızın yaşadığı illerimizde ağır yıkımlara yol açtı” dedi.

6 Şubat günü 2 depremle tarihinde eşi benzeri görülmemiş bir alanda, eşi benzeri görülmemiş bir depremle sarsıldığımızın altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabine toplantısı sonrası, “Artçı sarsıntıların sayısı 3 bin 170’i bulan depremler, 13 milyon insanımızın yaşadığı illerimizde ağır yıkımlara yol açtı. Depremin yıkım etkisi 500 kilometrelik alana yayıldı. Bu depremler en güçlü atom bombalarının yüzlercesine denk enerji ortaya çıkardı. Kahramanmaraş depremlerinin büyüklüğü, yıkıcılığıyla istisnai bir tabiat olayı olarak değerlendiriliyor.” Açıklamasına yer verdi.

“35 BİN 418 VATANDAŞIMIZ HAYATINI KAYBETTİ”

Erdoğan yaptığı açıklamada, “Depremde 35 bin 418 vatandaş hayatını kaybetti, 105 bin 505 kişi yaralandı. Yaralılarımızın 13 bin 208’i halen hastanelerimizde tedavi altındadır.  Deprem bölgesinde enkaz haline gelen 19 bini aşkın binadan 15 bininin müdahalesi tamamlandı.” dedi.

Erdoğan, “İlk depremde hasar gören binalar, ikinci depremde tamamen çöktü. İlk belirlemelere göre deprem bölgesinde 47 bin binadaki 211 bin konutun, yıkılmış, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olduğu tespit edildi.” Diye konmuştu.

HİÇBİR VATANDAŞIMIZI SAHİPSİZ BIRAKMAYACAĞIZ

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı’nın ardından Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası bölgede yürütülen çalışmalar hakkında açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hiçbir vatandaşımızı maddi-manevi açıdan sahipsiz bırakmayacak, yardım ve barınma çalışmalarının düzenli bir şekilde sürmesini sağlayacağız” dedi.

VATANDAŞLARIMDAN BİR YIL SABRETMELERİNİ İSTİYORUM

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) merkez binasında gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı’nın ardından basın açıklaması yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Amacımız, bir yıl içinde, deprem bölgesinin tamamındaki konut ihtiyacını çözecek sayıda, kaliteli ve güvenli yapının inşasını tamamlamaktır. Bu sürede; çadır, konteyner ve prefabrik yapılarla, yurtlarla, bu amaçla tahsis edilen otel odaları ve kamu misafirhaneleriyle, diğer illerimizdeki kiralık konutlarla, özetle, ülkemizin sahip olduğu tüm imkânlarla, depremzedelerin geçici barınma ihtiyaçlarına cevap vermeyi planlıyoruz. Deprem bölgesindeki vatandaşlarımdan bir yıl sabretmelerini istiyorum.” İfadelerini kullandı.

DEPREMDE HAYATINI KAYBEDENLERİN YAKINLARINA YARDIM

Erdoğan, açıklamasında “ilk etapta, oturulamaz hâle gelen hane başına 15 bin lira taşınma ve 5 bin lira ile 2 bin lira arasında kira yardımı, ayrıca yine hane başı 10 bin lira destek yardımı yapacağımızı zaten açıklamıştık. Ailelerini deprem bölgesi dışındaki illere kendi araçlarıyla götüren vatandaşlarımızın yakıt masraflarını da karşılıyoruz. Ayrıca, depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımızın yakınlarına, acil ihtiyaçları için 100 bin lira nakdi yardımda bulunuyoruz.” İfadelerine yer verdi.

Paylaşın:
Etiketler: » » » »
#

SENDE YORUM YAZ