logo

Cumhurbaşkanı Erdoğan Yemin Ediyor, Yeni dönem Başlıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan Yemin Ediyor, Yeni dönem Başlıyor

24 Haziran seçiminde Cumhurbaşkanı Seçimini kazanan Recep Tayyip Erdoğan, 9 Temmuz Pazartesi günü saat 16.00’da TBMM Genel Kurulu’nda törenle yemin edecek, Yeni sistem başlayacak.

Yeminin ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde devlet adamlarını arasında olduğu 6 bin davetlinin katılacağı Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçiş töreni düzenlenecek.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Beştepe’de düzenlenecek Recep Tayyip Erdoğan’ın “Cumhurbaşkanlığı Göreve Başlama Töreni”ne 22 devlet başkanı, 28 başbakan ve parlamento başkanı ile 6 uluslararası örgütün genel sekreteri iştirak edecek.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN 16.30’DA TBMM’DE YEMİN EDECEK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, saat 16.30’da TBMM Genel Kurul’da yemin edecek, ardından Anıtkabir’i ziyaret edecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 16:30 TBMM Genel Kurulunda düzenlenecek törenle yemin edecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yemin ederek göreve başlaması ile birlikte yeni dönem de başlayacak.

TBMM’deki emin sonrası Anıtkabir Ziyareti edecek Erdoğan için saat 18:00 Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Cumhurbaşkanlığı Göreve Başlama Töreni düzenleniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Törene Katılan Misafirler Onuruna Cumhurbaşkanlığı Külliyesi saat 19:30 Akşam Yemeği verecek.

ERDOĞAN, SAAT 21:30’DA HÜKÜMETİNİ AÇIKLAYACAK

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Saat 21:30’da yapacağı Basın Açıklaması ile yeni sistemin ilk hükümetini açıklayacak.

Yeminin ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde devlet adamlarını arasında olduğu 6 bin davetlinin katılacağı Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçiş töreni düzenlenecek.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Beştepe’de düzenlenecek Recep Tayyip Erdoğan’ın “Cumhurbaşkanlığı Göreve Başlama Töreni”ne 22 devlet başkanı, 28 başbakan ve parlamento başkanı ile 6 uluslararası örgütün genel sekreteri iştirak edecek.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde, saat 18.00’de çok sayıda yabancı devlet, hükümet, meclis ve heyet başkanlarının yanı sıra Türkiye’nin tüm kesimlerini temsilen davet edilen hazirunun katılımıyla Cumhurbaşkanlığı Göreve Başlama Töreni yapılacak.

Bu törenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, misafiri olan devlet, hükümet ve meclis başkanlarına akşam yemeği daveti verecek.

Aynı gece düzenlenecek basın toplantısıyla Cumhurbaşkanlığı Kabinesi de Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kamuoyuna ilan edilecek.

MECLİS BAŞKANLIĞI SEÇİMİ

TBMM Başkanlığı için adaylık başvuruları başladı. TBMM İçtüzüğü uyarınca, Başkanlık için bir yasama döneminde iki seçim yapılıyor. İlk seçilenin görev süresi iki, ikinci devre için seçilenin görev süresi üç yıl oluyor.

TBMM Başkanı adayları; Meclis üyeleri içinden, milletvekili genel seçimlerinden sonra Meclisin toplandığı günden itibaren veya ikinci devre için yapılacak seçimlerde birinci devre için seçilen Başkanın görev süresinin dolmasından 10 gün önce başlamak üzere, 5 gün içinde Başkanlık Divanına bildiriliyor. TBMM, seçimin yapılacağı gün kendiliğinden toplanıyor.

Başkan seçimi gizli oyla yapılıyor. İlk iki oylamada üye tamsayısının üçte iki ve üçüncü oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğu aranıyor. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılıyor; dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, Başkan seçiliyor.

TBMM BAŞKANLIĞI ADAYLIK BAŞVURULARI 11 TEMMUZ PERŞEMBE GÜNÜ SON

Buna göre, TBMM Başkanlığı için adaylık başvuruları 11 Temmuz Perşembe günü sona erecek. TBMM Başkanlığı seçimi 12 Temmuz Perşembe günü yapılacak. Seçimlerde, birinci ve ikinci turlarda üye tam sayısının üçte iki (400 oy) çoğunluğu, üçüncü turda ise salt çoğunluk (301 oy) aranacak. Meclis Başkanlığı seçiminin ardından, Başkanlık Divanı üyeleri de belirlenecek.

MECLİS, 600 MİLLETVEKİLİNE GÖRE DÜZENLENDİ

Dönem Meclisinde seçilen milletvekili sayısının 550’den 600’e çıkması, AK Parti, CHP, HDP ve MHP’nin ardından İYİ Parti’nin de grup kurması ve temsil edilen parti sayısının 8’e yükselmesi nedeniyle, TBMM Ana Bina ile Yeni Halkla İlişkiler Binasında kapsamlı değişiklikler yapıldı. Bu çerçevede, Yeni Halkla İlişkiler Binasında, bütün ihtisas komisyonlarının ortak kullanımında olan bazı toplantı salonları bölünerek, komisyon başkanlıklarına tahsis edildi. Bazı ihtisas komisyon başkanlarının odaları, diğer milletvekili odalarıyla aynı hale getirilecek ve sayısı artan odalar diğer milletvekillerinin kullanımına sunuldu. Yeni Halkla İlişkiler Binasında olan uluslararası komisyon başkanlıkları Ana Bina’ya taşındı.

267 MİLLETVEKİLİ ODALARINI KULLANMAYA DEVAM EDECEK

Yeni Halkla İlişkiler Binasında 470 milletvekili odası bulunuyor. Eski dönemden milletvekilliği devam eden 267 milletvekili, odalarını kullanmaya devam edecek.

Geçen hafta TBMM Başkanlık Divanı Toplantı Salonunda, 333 milletvekili için kura çekimi yapıldı. Milletvekilliği devam eden, ancak odasını değiştirmek isteyen CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel ile AK Parti Çankırı Milletvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu kuraya girerek, odalarını değiştirdi.

Bakanlar, Başkanlık Divanı üyeleri, siyasi partilerin grup başkanvekilleri ile ihtisas ve uluslararası komisyon başkanlarının katılmadığı kurada, 60 milletvekiline oda çıkmadı. Bu görevlere seçilecek milletvekillerinin belli olması ve yeni odaların hazırlanmasından sonra, bu ay sonu ya da Ağustos ayı içerisinde ikinci bir kura çekimi daha yapılacak.

MİLLETVEKİLLERİNİN ODALARI

Kura çekiminde, AK Parti İstanbul Milletvekili Mücahit Arınç’a, daha önce babası Bülent Arınç’ın odasının bulunduğu katta oda çıktı. Mücahit Arınç, babasının eski makamının iki yan odasını kullanacak.

BBP Genel Başkanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Mustafa Destici’ye 2. katta, HDP Eş Genel Başkanı ve Van Milletvekili Sezai Temelli’ye 4. katta oda çıktı.

AK Parti Batman Milletvekili Ziver Özdemir ile HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki 3. katta, CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç ile MHP Kahramanmaraş Milletvekili Sefer Aycan ise 4. katta aynı koridorda mesai yapacak.

Tokat’ın AK Parti’li iki milletvekili, Mecliste de birbirlerinden ayrılmadı. Tokat milletvekilleri Mustafa Arslan ile Özlem Zengin, 2. katta aynı koridordaki odalarını kullanacak.

AK Parti’nin üç Zonguldak milletvekilinden ikisine, Yeni Halkla İlişkiler Binasında aynı katta oda çıktı. Milletvekilleri Polat Türkmen ile Ahmet Çolakoğlu, zemin katta aynı koridordaki odalarında mesai yapacak.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ