logo

Değeri Artan Konuta ‘Rant Vergisi’ Geliyor

Değeri Artan Konuta ‘Rant Vergisi’ Geliyor

kentsel-donusumKentlerde evi veya arsası olan ve değer artışı olan emlak ve gayrimenkule “Rant Vergisi” geliyor. Hükümet “Rant Vergisi” hazırlıklarını tamamlamak üzere.

Recep Kenan/itvhaber.com

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz yaptığı açıklamada; ‘kentsel rantlar’ın kamuyla paylaşılmasını sağlamak için çalışma başlattıklarını söyledi. Kentsel rantların kamuyla daha fazla paylaşılması için çalışma yapıldığını açıklayan Bakan Cevdet Yılmaz, “Mesela bir eviniz var ve imar değişikliği nedeniyle değeri 100 bin TL’den 200 bin TL’ye çıktı. Bu artan değerin bir kısmı şeffaf kurallar çerçevesinde kamuyla paylaşılmalı. Bu hem kamu için yeni kaynak, hem de adil bir düzenleme olur” dedi.

“Rant Vergisi” çalışmalarının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapıldığını açıklayan Cevdet Yılmaz, kentsel rantlardaki artıştan kamunun daha çok pay alması için çalışmalar yürüttüklerini belirterek ; “Kentlerde imar değişikliği veya yapılan hizmetlerden dolayı bir gayrimenkulde oluşan değer artışının kamuyla daha çok paylaşılması için çalışmalar şu anda yapılıyor” dedi. Modelin detayları hakkında da bilgi veren Yılmaz, “Bazı kamusal kararlar veya yapılan bazı önemli hizmetlerden dolayı gayrimenkulde ciddi bir değer artışı gerçekleşiyor. Artan değerin bir kısmının şeffaf kurallar çerçevesinde kamuya, yerel yönetimlere veya merkezi yönetime aktarılması söz konusu olacak. Bu yeni bir şey, gelişmiş dünyada uygulanan bir yöntem. Bu hem kamunun finansman kaynakları anlamında yeni bir kaynak oluşturuyor, hem de adalet için önemli” dedi.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ