logo

DEVLET TİYATROLARIYLA İLGİLİ BELİRSİZLİK TBMM GÜNDEMİNDE

DEVLET TİYATROLARIYLA İLGİLİ BELİRSİZLİK TBMM GÜNDEMİNDE

dtCHP İstanbul Milletvekili Öğüt, Devlet Tiyatroları, Devlet Opera ve Balesi ve Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’nü de kapsayan yasa taslağını Meclis gündemine taşıdı.

CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, uzun süredir kamuoyu gündemine meşgul eden Devlet Tiyatroları, Devlet Opera ve Balesi ve Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’nü de kapsayan yasa taslağını verdiği soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.

Halihazırda hazırlanan taslağa ilişkin net bir bilgi olmamakla birlikte, Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri de resmiyete intikal etmiş yasa tasarısının dahi bulunmadığını söylediğini belirten Öğüt, aynı belirsiz durumun İstanbul Taksim’de bulunan AKM’nin akıbeti için de geçerli olduğunu söyledi.

Başbakan Erdoğan’ın son açıklamalarında AKM’nin yıkılarak yerine cami ile opera kültür binası yapılacağını söylediğini hatırlatan CHP’li Öğüt önergesinde, “Oysaki daha yakın zamanda Eski Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ertuğrul Günay, konuyla ilgili bir önergeye verdiği yanıtta ” AKM’nin yıkılarak bir rant alanı oluşturulmasından söz edilemez” diyerek, merkezin bakım ve onarımı için 15/02/2012 tarihinde Sabancı Grubu ile Bakanlık arasında Sponsorluk Anlaşması imzalandığını ifade etmiştir. İlaveten İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’nun 05.04.2013 günü AKM’de ki güçlendirme çalışmalarını yerinde incelemiş ve “AKM’DEN İYİ HABER” başlığı ile ilgili haber İstanbul Valiliği’nin resmi sitesine konmuştur” ifadelerine yer verdi.

Öğüt, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in yanıtlaması istemiyle verdiği önergede şu soruları yöneltti:
1) Devlet Tiyatroları, Devlet Opera ve Balesi ve Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’nü de kapsayan yeni yasa taslağı hangi aşamadadır? Kamuoyuna yansıdığı üzere 2 ayrı taslak üzerine mi çalışılmaktadır?
2) Taslağın ne zaman kamuoyuyla paylaşılması düşünülmektedir?
3) Kültür ve Turizm Bakanlığı Hukuk Müşaviri Aydan Kızılarslan’ın resmiyete intikal etmiş bir yasa tasarısı bulunmadığı yönündeki açıklaması basına yansımıştır. Ne var ki 2 ayrı taslak üzerinde konuşulduğu göz önüne alındığında buna göre Hukuk Müşavirliği’nin bilgisi olmayan bir taslağın Bakanlar Kurulu gündemine gelmesi mümkün müdür?
4) İlgili yasa tasarısını kimler yürütmektedir. Çalışmalar kapsamında kimlere hangi kurum ve kuruluşlara sendikalar baş vurulmaktadır? Çalışmaların konunun uzmanı otoritelerin (kurum kişi ve kuruluş) bilgisine vurulmadan hazırlandığı iddialarına ilişkin görüşünüz nedir?
5) Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin’in görevden alınmasının nedeni nedir? Kararın Bilgin’in tasarıyla ilgili çalışmalardan bilgi alamaması ile ilgili gösterdiği tepkilerle ilgisi var mıdır?
6)Başbakan Erdoğan İstanbul Taksim’de bulunan AKM binasının yıkılacağını açıklamıştır. Bina yıkılacaksa önündeki tabelada da var olan güçlendirme inşaatı neden yapılmıştır?
7) AKM’nin güçlendirilmesi, bakım ve onarımı için harcanan 69.478.000.00 TL + KDV bir başka deyişle 80 Trilyonu aşkın bu paranın hesabı nasıl verilecektir?

 

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ