logo

Diyabet Liderler Zirvesi İstanbul’da başladı

Diyabet Liderler Zirvesi İstanbul’da başladı

diabetDünya liderleri diyabetin artan yükünü tartışmak üzere Uluslararası Diyabet Liderler Zirvesi’nde bugün (15 Kasım Cuma günü) İstanbul’da bir araya geldi.

Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu ev sahipliğinde düzenlenen Uluslararası Diyabet Liderler Zirvesi bugün başladı.

Zirvenin ilk gününe yoğun katılım

Zirve, Sağlık Bakanlığı’nın resmi ortaklığında, Uluslararası Sosyal Güvenlik Teşkilatı (ISSA), Uluslararası Diyabet Federasyonu (IDF), Türkiye Diyabet Vakfı, Türk Diyabet Cemiyeti ile Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği’nin desteği ve dünyaca ünlü diyabet firması NovoNordisk’indesteği ile gerçekleşiyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), İstanbul’da gerçekleşen Uluslararası Diyabet Liderler Zirvesi’ne ev sahipliği yapıyor. İstanbul Beşiktaş’taki SwissôtelTheBosphorus’ta 15-16 Kasım tarihlerinde düzenlenen zirvenin ilk günüyoğun katılımla gerçekleşti.

350 uzman isim katılıyor

Zirvenin açılışına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, SGKBaşkanı Yadigar Gökalp İlhan ve IDF Başkanı MichealHirst katılırken, zirveyi takip etmek üzere Türkiye’den ve dünyadan 350 alanında uzman kişi katılıyor.

Uluslararası Diyabet Federasyonu (IDF) verilerine göre diyabet, 2035 yılında 592 milyondan fazla insanın sağlığını tehdit edecek.

Bill Clinton ve Kofi Annan da katılacak

Zirvede diyabet tehdidinin yarattığı zorluklar ve gelecekteki çözümleri tartışılacak. Zirve, bu akşam (15 Kasım Cuma günü), Amerika Birleşik Devletleri Eski Başkanı Bill Clinton ve Kofi Annan’ın konuşmalarına da ev sahipliği yapacak. Clinton ve Annan, zirveye tele konferansla bağlanacak.

Diyabetin SGK’ya maliyeti 10 milyar TL

SGK’nın verilerine göre 2008-2012 yılları arasında diyabetli hasta sayısının bir önceki yıla göre her yıl ortalama yüzde 17 artarak 2.5 milyon kişiden 5.2 milyon kişiye ulaştı.  Türkiye’de diyabetin görülme sıklığı 2008’de yüzde 3.5 iken 2012 yılında yüzde 6.9’a yükseldi. Artan diyabetli hasta sayısı ve diyabetin geç teşhisi nedeniyle oluşan komplikasyonların sağlık sisteminin yanı sıra ekonomiyi de ciddi oranda etkilediği belirtilirken 2012 yılında diyabet ve komplikasyonlarının oluşturduğu sağlık harcamalarının SGK’ya yaklaşık maliyeti 10 milyar TL oldu.

40-59 yaş aralığında diyabet riski var

Zirvenin ilk gününde bir konuşma gerçekleştiren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Türkiye’de diyabet teşhisi konulan kişilerin yarısından fazlasının 40-59 yaşları arasında bulunduğunu ve işe devamsızlık, çalışırken verimlilikte düşüş, engellilik nedeniyle çalışamama veya erken ölüm nedeniyle verim kaybının diyabetle ilişkili dolaylı maliyetleri oluşturduğunu belirtti.

Türkiye’de 100 kişiden 7’si diyabet hastası

Çelik, “Diyabet sadece bireylerin sağlığını tehdit etmekle kalmayıp ailelerinin ve devletin ekonomik refahını da olumsuz etkilemektedir. Sağlıksız beslenme ve egzersiz yapmama sonucunda diyabet her yaş grubu için tehdit unsuru olacak” dedi. Bakan, “SGK verilerini değerlendirdiğimizde diyabet hastalığı oranı bize 100 kişiden 7’sinin diyabet hastası olduğu sonucunu çıkarmaktadır.” diye konuştu.

“Diyabette farkındalığa ihtiyaç var”

Diyabetten korunmanın ve diyabet tedavisinde farkındalık yaratmanın çok önemli olduğunu vurgulayan SGK Başkanı Yadigar Gökalp İlhan, kurum olarak diyabeti önleme, tanı ve tedavisi ve diyabete bağlı gelişen komplikasyonların tedavisi konularında sorumluluklarının bilincinde olduklarını ve devletin tek sağlık finansmanı olarak diyabetin tanı ve tedavisi için gerekli olan her tür parametrenin geri ödemede karşılığı bulunduğunu belirtti.

Yaşam şekli düzenlenmeli

IDF Başkanı Michael Hirst, IDF tarafından henüz yayınlanan 2013 Diyabet Atlası’ndaki diyabet verilerini aktarmak üzere Zirve’ye katıldı. Michael Hirst, diyabeti önlemek için yaşam şekli düzenlemeleri ve erken teşhis konularının liderler tarafından ele alınması gereken başlıca iki konu olduğunu belirtti.

Uluslararası Diyabet Liderler Zirvesi yarın (16 Kasım Cumartesi günü) sona erecek.

Haber – Fotoğraf: Burcu KASARCI / Elif Kübra SÜER

 

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ