logo

Dönüşümde Acele Kamulaştırma Örneği Yok

Dönüşümde Acele Kamulaştırma Örneği Yok

acele_kamulastirma_fikirtepeFikirtepe Kentsel Dönüşüm alanında Acele Kamulaştırma ile ilgili konuşan Fİ-KENTDER Başkanı Yasin Bektaş bölgede uygulamanın örneğinin olmadığını söyledi.

Recep Kenan/itvhaber.com

Fikirtepe ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Derneği (Fİ-KENTDER) Başkanı Yasin Bektaş bölgede Acele kamulaştırma ile ilgili; “Bir adada uygulamaya konulan Acele Kamulaştırma prosedürünün işlediği söyleniyor. Üzerinde 6 aya yakın geçmesine rağmen her hangi bir işlem yapılmadı. Firma da uygulamanın sonuçlanmadığını gerekçe olarak öne sürüyor. Bizim aldığımız bilgi, bu alanla ilgili tapu tescil davalarının devam ettiği, yargı sürecinin devam ettiği yönünde” şeklinde konuştu.

Fikirtepe’de bunun dışında Acele Kamulaştırma ilgili başka bir örnek olmadığını söyleyen Yasin Bektaş, başka bölgelerde; özellikle HES’lerle ilgili kamulaştırma uygulamalarının olduğunu belirtti.

Baraj yol yapımında kullanılmak üzere çıkartılan Acele Kamulaştırma yasasının henüz dönüşümde uygulanmış örneğinin olmadığının altını çizen Yasin Bektaş; “Kentsel Dönüşüm alanında sonuçlanmış bir örneği yok. Bireysel dönüşümün uygulandığı ve çoğunluğun sağlandığı bazı binalarda üçte ikiye satış yöntemi uygulanıyor. Kat mülkiyeti ve kat irtifak hakkı olan binalarda bu uygulama yapılıyor. Fikirtepe’de tapuların genel olarak arsa tapusu olduğu için üçte ikiye satış yöntemi de uygulamıyor” dedi.

“Yargı Süreci Uzatır, AHİM’e Kadar Gidebilir”

Acele Kamulaştırma uygulamasının baskı aracı olarak kullanılabileceğine dikkat çeken Yasin Bektaş, “Bu düşünceyle vatandaşlar hakkını aramamaya çalışıyor. Yargıya başvuruyor. Bu da dönüşümde süreci uzatıyor. Üçte ikiye satış yöntemi uygulanabilir. Fikirtepe’de engel ortadan kalkması için tevhid uygulanması gerekiyor. Bölgede resen tevhid uygulamasına gidilebilir” ifadesiyle bu duruma çözüm olarak; vatandaşların aralarında üçte ikiye satış yönteminin uygulanması gerektiğini savunuyor.

Bektaş, üçte ikinin uygulanmasındaki önemli engelin ara yollar olduğunu, ara yolların geri verilmesi gerektiğini söyleyerek; her şekilde başvurulan yargının süreci uzattığını, AHİM’e kadar gidebileceğini, doğru olanın firma ile vatandaşların aralarında anlaşmaları gerektiğini kaydetti.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ