logo

Dursaliye Şahan, ‘Telif Haktır, İntihal Suçtur’

Dursaliye Şahan, ‘Telif Haktır, İntihal Suçtur’

Dursaliye Şahan, 2005 yılında paylaştığı projesinin senarist tarafından Samanyolu Tv’ye kendi eseri olarak sunulan “Küçük Gelin” dizisinin çalıntı olduğun kesinleşti.

Recep Kenan/itvhaber.com

Samanyolu TV’de yayınlanan ve kanal kapanana kadar yüksek reyting alan “Küçük Gelin” isimli dizinin senaryosunun çalıntı olduğu istinaf mahkemesinin kararıyla kesinleşti.

İlk bölümü 8 Eylül 2013’te Samanyolu TV’de başlayan ve kanal kapanana kadar yüksek reytinglerle oynayan ‘Küçük Gelin’ dizisiyle ilgili açıklama yapan yazar Dursaliye Şahan, senaryonun kendisinin ‘Güvercin’ adlı hikayesinden alındığı iddiasıyla mahkemeye başvurmuştu.

Dursaliye Şahan, okuması için paylaştığı senarist Erkan Çıplak’ın Samanyolu TV’de projeyi kendi eseriymiş gibi sunduğunu iddia ederek açtığı dava lehine sonuçlandı. İstinafa götürülen dava burada da Şahan lehine sonuçlanarak kesinleşti.

Yazar Dursaliye Şahan Tarafından Konu hakkında Yapılan Açıklama:

TELİF HAKTIR, İNTİHAL SUÇTUR

2005 yılında projemi paylaştığım Senarist Erkan Çıplak kadrolu olduğu Samanyolu Tv’ye kendi eseri olarak sunmuş, 8 Eylül 2013 tarihinde de kanal “Küçük Gelin” dizisini hayata geçirmişti.

Yönetim ve yapımcı bütün ihtarlarıma kayıtsız kalmış, ben de İstanbul Anadolu 2.Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesinde telif davası başlatmıştım.

Erkan Çıplak savunmasında hikâyeyi Akil İnsanlardan duyduğunu, yapımcı senaryo sorumluluğunun kanalda olduğunu, Samanyolu Tv yöneticileri de bu kadar reyting yapan bir dizinin öyküsünün benden alınmış olmasına sevinmem gerektiğini öne sürdü.

Mahkemenin bilirkişi olarak tayin ettiği, yönetmen ve senarist Semra Dündar Öğün ve İ.Ü.H.F. Öğretim Üyesi Doç. Dr. Azra Arkan Serim hazırladıkları raporla intihalin boyutlarını ve detaylarını göz önüne serdiler.

Bilirkişi raporu doğrultusunda karar veren mahkeme Samanyolu Tv’yi, Makro Mikro Yapım’ı ve FETÖ zanlısı olarak aranırken, yurt dışına çıkan Senarist Erkan Çıplak’ı suçlu bularak, maddi manevi tazminat ödemeye mahkûm etti.

Davalılar yerel mahkemenin kararına itiraz ederek 11.5.2017 tarihinde istinaf yoluna başvurdular.

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 16.Hukuk Dairesinde incelenen dosyayı İstinaf Hâkimi geçtiğimiz günlerde onayladı.

Böylece yerel mahkemenin almış olduğu intihal kararı kesinleşmiş oldu.

2014 yılında başlayıp yaklaşık yedi yıl süren bu dava, benim ikinci kez kazandığım telif davasıdır. Her iki mahkemenin kararı da sanata verilen değer ve fikir işçiliğinin görünürlüğü açısından önemlidir. Fikir hırsızlığı cezasız kalmamalı. Yapımcılar ve kanallar da hayata geçirecekleri projelerin eser sahibinden emin olmalı. Yayıncılar, meslek birlikleri, RTÜK ve Kültür Bakanlığı intihale karşı sessiz kalmamalı.

Dünyanın bütün işçileri gibi, elbette sanatçılar ve yazın emekçileri de birleşmeli.

Son söz, yağma yok telif var.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ