logo

Ekolojik Felaket: Müsilaj Marmara Denizi’ni Öldürüyor!

Ekolojik Felaket: Müsilaj Marmara Denizi’ni Öldürüyor!

Yeni yıl ile birlikte görülmeye başlanan, Marmara Denizi kıyıları yaklaşık beş aydır müsilaj veya deniz salyası olarak bilinen katman istilası giderek daha da yoğunlaşıyor.

Recep Kenan/itvhaber.com

Yoğunluğu giderek artarak büyük boyutlara ulaşan müsilaj veya deniz salyası olarak bilinen katman istilası Marmara Denizi’ndeki canlı yaşamını tehdit ediyor.

Şarköy kıyılarında ortaya çıkan Tekirdağ, Gemlik, Mudanya’da görülen musilaj daha sonra Kartal, Pendik, Caddebostan, Moda kıyıları ağırlıklı olmak üzere İstanbul’da Marmara Denizi kıyılarında görülmeye başladı.

Bandırma ve Erdek kıyılarında yoğun bir katman olarak Marmara Denizi’nin Güney kıyılarınada ulaşan müsilaj yada deniz salyası istilası uydu fotoğrafları ile de tespit edildi.

Geçtiğimiz günlerde İBB ekipleri müsilaj kaplı Mudanya kıyılarında temizlik çalışmalarına katıldı.

Marmara Denizi’ni istila eden, kalın bir tabaka ile kaplayan deniz salyası (müsilaj) görüntü kirliliği yanı sıra canlı yaşamını da tehdit ediyor. Marmara Denizi’nde etkili olduğunu gözlenendeniz salyası küçük balıklar, karidesler yengeçler başta olmak üzere birçok deniz canlısının kitlesel ölümlerine de neden yol açıyor. Oksijen oluşumunu da engelleyen deniz salyası (müsilaj) deniz dibindeki yaşamı da tehdit ediyor.

Kasım ve Nisan ayları arasında görülen müsilajın Marmara denizi çok kırılgan ve hassas ekosistem yapısı nedeniyle yoğunluğu arttığı etkili olduğu dönemin uzadı. Uzmanlar, her yıl tekrarlanan sistemin daha uzun süreli ve daha geniş bir alanı kapladığına dikkat çekerek, Marmara Denizi’nin nüfus yoğunluğunu kaldıramadığını, nüfusun başka bölgelere kaydırılması gerektiğini ifade ediyorlar.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ