logo

Ekrem İmamoğlu: ‘Kim zengin oluyor Allah aşkına?’

Ekrem İmamoğlu: ‘Kim zengin oluyor Allah aşkına?’

İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne gelen İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kanal İstanbul projesiyle ilgili iki itiraz dilekçesi sundu.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ataşehir’deki İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne Kanal İstanbul’la ilgili 2 itiraz dilekçesini sundu.

BU SİYASİ DEĞİL MİLLİ BİR MESELEDİR

Ekonomik, sosyal, milli duygular üzerinden, şehircilik üzerinden, içi ihanet dolu bir sürecin yaşandığını ifade eden İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Toplumun bu konuda duyarlı olacağını, uyanık olacağını biliyoruz. Bu siyasi bir mesele değildir. Milli bir meseledir. Bu İstanbul’un kurtulma mücadelesidir. İtirazımı bu duygularla veriyorum. Allah, İstanbul’u akla ve bilime inanmayanların şerrinden korusun.” dedi.

TARLASINDA İŞ MERKEZİ, TURİZM ALANI, REZİDANS KONUT İMARI

İtiraz dilekçesini veren İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Fatih Sultan Mehmet’in fethettiği, Mustafa Kemal Atatürk’ün işgalden kurtardığı İstanbul’u akla, bilime dayanmayan projelerden koruması dileğini dile getirerek; “Böylesi bir ortamda bu acele niye? Efendim bir ülkenin prensesi, bir ülkenin prensi zengin olsun diye. Ya da ne kadar zeki insanlarmış ne kadar akıllı insanlarmış ki, 7-8 yıl önceden tarım yapılan o güzide tarım alanlarından gidiyor tarla satın alıyor. Bugün o kişilerin tarlasında iş merkezi, turizm alanı ya da rezidans yapılacak konut imarı çıkarılıyor. Kim zengin oluyor Allah aşkına?” diye konuştu.

İMAMOĞLU: “ALLAH, İSTANBUL’U, AKLA VE BİLİME İNANMAYANLARIN ŞERRİNDEN KORUSUN”

 “İstanbul’daki yatırımın ve kentsel dönüşümün çözümleri bulma imkanı var iken, böyle bir inatla, böyle bir ısrarla bir süreç yönetmek, gerçekten çok üzücü” diyen İmamoğlu, evrak kayıt sırasında yaptığı açıklamada, “İşin daha kötüsü burada ‘Şu ülkeden, bu ülkeden’ birileri zengin olsun diye de planlama yapılıyor. Bu kadar da aleni yapılıyor. Bunlar ne kadar zeki insanlarmış ki 6-7 sene önce, 8 sene önce tarım alanlarından yerler almışlar. Şimdi o yerler iş merkezi, konut, turizm alanı olacak. Buradaki arazi hareketlerinin kimlerin üstüne olduğu belli. Yani bu kadar aşikar, ekonomik, sosyal, milli duygular üzerinden, şehircilik üzerinden, içi ihanet dolu bir süreç. Onun için toplumun bu konuda duyarlı olacağını, uyanık olacağını biliyoruz. Bu siyasi bir mesele değildir. Milli bir meseledir. Bu İstanbul’un kurtulma mücadelesidir. İtirazımı bu duygularla veriyorum. Allah, İstanbul’u akla ve bilime inanmayanların şerrinden korusun” ifadelerini kullandı.

1/100 BİNLİK DEĞİŞİKLİK İLE 1/5000 VE 1/1000 ÖLÇEKLİ PLANLARA İTİRAZ

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Ataşehir Hizmet Binası’na giderek, Kanal İstanbul projesiyle ilgili iki itiraz dilekçesi sundu. İmamoğlu, “İstanbul İli Avrupa Yakası Rezerv Yapı Alanı 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliğine” ve “İstanbul İli Yenişehir Rezerv Yapı Alanı (Kanal İstanbul Projesi) 1. 2. ve 3. Etabına İlişkin 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planları ve 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planlarına” itiraz dilekçelerini verdi. Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi ve Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı da İmamoğlu’na itiraz sürecinde eşlik etti.

“İSTANBUL’A ÇOK BÜYÜK BİR İHANETİN PARÇASI”

İmamoğlu, itiraz süreciyle ilgili ilk değerlendirmelerini, dilekçelerinin “alındı” onayını beklerken, sosyal medya hesaplarından canlı olarak yaptı. Bilimsel veriler ışığında Kanal İstanbul’un kent için en büyük tehditlerden biri olduğunu vurgulayan İmamoğlu, “Kanal İstanbul ile ilgili süreç alelacele, apar topar bu seviye getirip, planlarını ilana asmak, İstanbul’a çok büyük bir ihanetin parçasıdır. Bu manada girişimi başlatıyoruz. Daha önce 100 binlik planlara yaptığımız itiraz gibi. Hem onu yeniliyor hem 1000’lik, 5000’lik planlara dair itirazımızı veriyoruz. Bundan sonra hukuksal süreçleri de takip edeceğiz. Bu kişisel başvurum, kurumsal başvurularımız da olacak” dedi.

“BUNLAR NE KADAR ZEKİ İNSANLARMIŞ!”

Sürecin tarif edilir bir tarafı olmadığının altını çizen İmamoğlu, şunları söyledi:

“İstanbul’daki yatırımın ve kentsel dönüşümün çözümleri bulma imkanı var iken, böyle bir inatla, böyle bir ısrarla bir süreç yönetmek, gerçekten çok üzücü. İşin daha kötüsü burada ‘Şu ülkeden, bu ülkeden’ birileri zengin olsun diye de planlama yapılıyor. Bu kadar da aleni yapılıyor. Bunlar ne kadar zeki insanlarmış ki 6-7 sene önce, 8 sene önce tarım alanlarından yerler almışlar. Şimdi o yerler iş merkezi, konut, turizm alanı olacak. Buradaki arazi hareketlerinin kimlerin üstüne olduğu belli. Yani bu kadar aşikar, ekonomik, sosyal, milli duygular üzerinden, şehircilik üzerinden içi ihanet dolu bir süreç. Onun için toplumun bu konuda duyarlı olacağını, uyanık olacağını biliyoruz. Toplumun buna çok karşı olduğunu da biliyoruz yaptığımız ölçümlerde. Bu siyasi bir mesele değildir. Milli bir meseledir. Bu İstanbul’un kurtulma mücadelesidir. İtirazımı bu duygularla veriyorum. Allah İstanbul’u akla ve bilime inanmayanların şerrinden korusun.”

HABERİN VİDEOSU TIKLAYINIZ

Kanal İstanbul 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni ve 1/1000 ölçekli İmar Planlarına itiraz dilekçemizi sunmak üzere Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’deyiz.

Kanal İstanbul 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni ve 1/1000 ölçekli İmar Planlarına itiraz dilekçemizi sunmak üzere Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’deyiz.

Ekrem İmamoğlu paylaştı: 14 Temmuz 2020 Salı

“BÖYLESİ BİR SÜRECİN ACELESİ NİYE?”

İmamoğlu, dilekçelerini teslim ettikten sonra kameraların karşısına geçti ve gazetecilerin konuya ilişkin sorularını yanıtladı. Gazetecilerin soruları ve İmamoğlu’nun yanıtları şunlar oldu:

– Bir kez daha Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndasınız. Bu kez hangi gerekçelerle ve neye itiraz ettiniz Kanal İstanbul’a ilişkin?

“Aslında hem 100 binlik planlara itirazımı yeniledim, hem 10 gündür askıda olan 1000’lik ve 5000’lik planlara itirazımı yaptım. Burada Türkiye tarihinde, şehircilik ve planlama ile ilgili sürecinde böylesi bir sefil durum, böylesi bir rezil durum herhalde yaşanmamıştır. Bakın burada benim belediye başkanı arkadaşlarım var. Bir planlamanın, masum bir planlamanın, İstanbul’un içerisinde bir deprem ve kentsel dönüşüm sürecinin dahi 6,7,8 yıl sürdüğü bir yerde, 5000’lik ve 1000’lik planı 6-7 ay içinde, alelacele -ki 4 ayı da pandemi ile geçen süreçte- askıya asıyorsunuz. Ve bu kadar aceleniz var, bu kadar telaşınız var. Bu acele, bu telaş nedir? Ne içindir? Kimi zengin etmek içindir. Yani bu ülkeye katacağı hiçbir şey olmayan, böylesi kötü bir İstanbul’a ihanetin, belki de en büyük ihanetin, hiçbir ihanetle tarif edilemeyecek ve kıyaslanmayacak bir ihanetin böylesi bir acelesi niye? Bu askı süreci bittiğinde, oradaki binaya ruhsat verecek düzeydesiniz. Daha ÇED raporu ile ilgili itirazlar neticelenmedi. Daha mahkeme süreci devam ediyor. Bilirkişilerle ilgili tayin isteniyor ve bununla ilgili İstanbul’daki bütün üniversitelere yazı yazılmış. Yani bilimsel ayağı tamamlanmamış, kamu vicdanında şiddetle reddediliyor. Böylesi bir sürecin acelesi niye? Şimdi ben size bazı önemli şeylerden de bahsedeyim. Bugünün gündemi ne olmalı? İstanbul’da otellerin doluluk oranı yüzde 6. Türkiye’de turizm sektöründeki otellerin neredeyse -güneyde-kuzeyde fark etmiyor- tümü kapalı. Milyonlarca insanın dolaylı ekmek yediği bir sektör bitme noktasında. Dünyada bütün her şeyin sorgulandığı, irdelendiği böylesi bir durumda beton ekonomisi niye? İnşaat niye? Bizi eylülde, ekimde, kasımda pandemi sürecinde bekleyen ekonomik krizlerin tarifi bile yok.”

“KANAL ÜZERİNE YAPACAĞINIZ KÖPRÜLERİN PARASINI KİMDEN ALACAKSINIZ?”

“Herkes temkinli ve tedbirli. Biz ise borçlanıyoruz. Bir ara 75 milyar, bir ara 65 milyar, sonra 118 milyar, sonra 100 milyar… Bakın ben söylüyorum; 100 milyarlarca lira, kendi tanıtımları var. Yani bu tanıtım nedir? Fransa’nın bir şehrinde yapılan konut fuarında, bu projeyi, 100 milyar dolar diye tanıtan kendileri. İstanbul Ticaret Odası’nın kendi resmi reklamı var. Bu reklamın arka planında bakanlık var. Sadece bu işin İSKİ’ye külfeti 30 milyar lira; geçen yıl yaptığımız deplase edilecek hatlardan dolayı. Kanalın üstünde 8 tane köprü yapacaksınız. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde 3 tane köprü yaptık hep beraber. Siz, bir kanalın üstüne 8 tane köprü yapacaksınız. En küçüğü 850 metre, en büyüğü 2 bin 200 metre. Ve yaptığınız üçüncü köprüden yolcu geçmese de bu millet parasını ödüyor. O köprülerin üstünden geçenlerin parasını kimden alacaksınız? Allah aşkına; millet işsiz. Millet, 1000 lirayı aldığı zaman mutlu oluyor. 1 milyon 300 bin insana, pandemi sürecinde gıda destek paketi sunduk diye millet bize dua ediyor. Halbuki biz, o insanlara, kendi bütçesinden bir sosyal yardım bütçesi ayırıyoruz.”

“KİM ZENGİN OLUYOR ALLAH AŞKINA?”

“Böylesi bir ortamda bu acele niye? Efendim bir ülkenin prensesi, bir ülkenin prensi zengin olsun diye. Ya da ne kadar zeki insanlarmış ne kadar akıllı insanlarmış ki, 7-8 yıl önceden tarım yapılan o güzide tarım alanlarından gidiyor tarla satın alıyor. Bugün o kişilerin tarlasında iş merkezi, turizm alanı ya da rezidans yapılacak konut imarı çıkarılıyor. Kim zengin oluyor Allah aşkına? Bu millet bu işte kafasını kuma sokmaz. Bu millet uyanık. Allah, bu kadim şehri, 1453’te Fatih Sultan Mehmet’in fethettiği bu şehri, 5 yıl işgal altında kalıp 1918-1923 arasında milletin milli mücadelesi ile tekrar kurtardığı Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde tekrar kurtardığı bu şehri, akla ve bilime dayanmayan fikirlerle birtakım projeler üreten insanların şerrinden korusun.

HERKESİN BU TEHDİTLE İLGİLİ BİLGİ SAHİBİ OLMASI LAZIM”

– Kanalın nasıl yapılacağına dair mali bir tablo yok ortada. Bunlar konuşulmuyorken sadece imar planları gündemde. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz? Siyasi parti liderlerinden randevu talep ettiğiniz konuşuluyor doğru mudur?

“Doğru. Bütün siyasi partileri bilgilendirmek adına, sadece Sayın Cumhurbaşkanı hariç, diğer siyasi partilerin genel başkanlarından randevu taleplerimiz oldu. Bir kısmı geri dönüş yaptı. Yüz yüze görüşme yapacak olduklarım da var. Telekonferansla sunum yapacak olduğum genel başkanlar da var. Çünkü herkesin bu tehditle ilgili bilgi sahibi olması lazım. Yayınladığımız tüm teknik yayınları kendileriyle paylaştık, makamlarına gönderdik. Tüm siyasi partiler ve daha sonra tüm sivil toplum kuruluşlarının en somut bilgilerine varıncaya kadar bilgilendirilmesi için elimizden geleni yapacağız. Bahsettiğiniz, yap-işlet devret modeliyle mi yapılacak? Ben, bunları tartışmak bile istemiyorum. Bilim tarafını konuşmadım bile. Yani suların harap olacağı, depremlerle ilgili birtakım unsurların tetikleneceği… Şu anda bahsi geçen para bile, İstanbul’un kentsel dönüşüm sorununu çözecek boyutta. Siz, İstanbul’da yüzbinlerce insanın ölüm tehdidiyle yaşadığı İstanbul’da, sadece şu anda bahsi geçen 100 milyar lira ile İstanbul’un kentsel dönüşüm sorununu çözersiniz. Açık söylüyorum, buraya finansman sağlayacak, böyle bir projeye katkı sunacak, banka adı ne olursa olsun, yabancı şirket ya da yabancı kuruluş kim olursa olsun, hangi ülkeden olursa olsun, bu ihanetin bir parçasıdır. Türk milleti, gerektiğinde ondan hesap sormasını da bilir. Bunun da altını çizelim.”

– İlk hangi siyasi isimle görüşeceksiniz? Bahçeli’den bir geri dönüş oldu mu?

“Şu anda randevulara kimin dönüp dönmediğini, tam bilmiyorum. Ama Sayın Genel Başkan’ımıza ben, zaten gerekli güncel bilgilerimizi aktarmıştım geçen hafta. Sayın Akşener ile İYİ Parti Genel Başkan’ımızla sohbetimiz planlı. Diğer genel başkanlardan geri dönüşler var. Birebir ziyaret edip bilgi almak isteyenlerin olduğunu da biliyorum. Bunların tamamı önümüze geldiğinde, sizinle paylaşırız.

“KONUMUZ KİMİN ZENGİN OLACAĞI DEĞİL, İSTANBUL’UN KATLEDİLMESİNE ENGEL OLMAK”

– Sayın Bakan Berat Albayrak’ın tarım arazisinin, ticari alan dönüşeceği gündeme geldi…

“Valla o, kendi ahlaki sorunları. Orada kimin arsası kime ait, beni ilgilendirmiyor. Sadece bunların zekasını ölçmek gerekiyor diye cevap verdim. Hiçbirini birbirinden ayırmıyorum; kim olursa olsun. Bir başka boyutu da oradaki insanların zengin edilme çabası üzerinden şehrin uğradığı ihanet. Temelde durduğumuz nokta bu. Ama eğer o görevdeyseniz, böyle bir işi de yapıyorsanız, o bir ahlaki sorundur. Bu soruyu onlara sorun.

– Peki bu konuda yeni bir bilgi var mı elinizde?

Çokça bilgi var. Arsa hareketleri ile ilgili çokça bilgi var. Ama konumuz, kimin arsası var değil. Yani kimin zengin olacağı değil. İstanbul’un katledilmesine engel olmak.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ