logo

Emeklilerin Gözü Yeni Yılda Açıklanacak Zam Miktarında

Emeklilerin Gözü Yeni Yılda Açıklanacak Zam Miktarında

Emekliler, yapılan düzenleme il büyük bir bölümü 8 bin 500 TL üzerine çıkan “Asgari Ücret”in yarısının da altında kalan  “Emekli Maaşı”nda günün koşullarına uygun zam bekliyorlar.

Recep Kenan/itvhaber.com

Sayıları EYT’liler öncesi 14 milyonu bulan emekliler, yapılan düzenleme il büyük bir bölümü 8 bin 500 TL üzerine çıkan “Asgari Ücret” rakamlarının yarısının bile altında kalan  “Emekli Maaşı”nda günün koşullarına uygun enflasyon karşısında kayıpların telafi edildiği artış yapılmasını bekliyor.

Memurlar ile emekliler 3 Ocak tarihinde açıklanması beklenen enflasyon ile belirlenecek. Açıklanacak enflasyon değerindeki bir artışın emekli ve memurun enflasyon karşısındaki kayıplarını telafiden çok uzak kalıyor. Bu kapsamda reel enflasyon ve refah payı da gözetilerek memur ve emeklilerin maaşlarının belirlenmesi talep ediliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından çeşitli zamanlarda yapılan açıklamalarda,  memurlar ve emeklilere yönelik, “enflasyona ezdirmeyeceğiz” ifadesi yer almıştı. Bu çerçevede merak edilen sorular; yılbaşı itibarı ile emekli ve memur zammı ne kadar olacak? Emekli ve memur maaşlar ne kadar artacak?

Yılın son günlerinde asgari ücrete yüzde 54,6 zam yapılarak, EYT sorunu çözüldü.  Yeni yıl ile birlikte  gözler emekli ve memur maaşlarına yapılacak zam oranına çevrildi.

Yılda 2 kez Ocak ve Temmuz aylarında belirlenen emekli maaşları enflasyon oranına göre güncelleniyor. 2022 yılı 2. Dönemi için 5 aylık enflasyon farkı yüzde 14 bandında açıklandı. 3 Ocak günü açıklanacak Aralık ayı enflasyonu ile tamamlanacak 6 aylık dilimdeki enflasyon emekli maaşındaki artışı belirleyecek.

Ancak yaşanan yüksek enflasyon ve fiyat artışlarına bağlı alım gücünde önemli kayıplar yaşayan emeklilerin de Asgari Ücret belirlenmesinde dikkate alınan faktörlerin dikkate alınarak maşlarında artış beklediği kaydediliyor.

Şu an 2023’ün en düşük ücreti asgari ücretinin altında, 2022 maaşıyla çalışan, ilk defa düşük kademe ve dereceden devlet memuru olarak göreve başlayan vatandaşlarımız var.2023’te belirlenen asgari ücretin altında kaldı aylıklar.

6 AY SONUNDA %16 CİVARI ARTIŞ

 Devlet memuru aylığıyla asgari ücretlinin arasında ortalama yüzde 50, en düşük derece ve kademede başlamış devlet memuruyla asgari ücretli arasında normal şartlarda 1.5 kat asgari bir fark oluşurdu. Eğer 8500 TL 2023 asgari ücret dikkate alınırsa 1.5 katı ile düşük devlet memuru aylığının 12 bin 500 liranın üstünde olması gerektiği belirtiliyor.

Yapılan hesaplamalara göre; 5 aya göre emekli zam oranı yaklaşık yüzde 14,04 oranında değerlendirilirken sosyal refah düzenlemesi sonrası oranın artış göstereceği de öngörülüyor. 5 aylık memur zammı ise yüzde 15,11 civarında oldu.

 3 Ocak günü açıklanacak Aralık ayı enflasyonu sonucu oluşacak fark bu rakama eklenecek. Bu sonuçla 2023 yılı ilk 6 aylık dönem emekli maaşı netleşmiş olacak.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ