logo

Evde Tatil 9 Katı, Otel ve Tatil Köylerinde Fiyatlar El Yakıyor

Evde Tatil 9 Katı, Otel ve Tatil Köylerinde Fiyatlar El Yakıyor

TÜİK, aralık ayı enflasyon rakamlarına göre son bir yıl içinde en fazla otel ve lokanta fiyatları arttı. Yurt dışı seyahatleri oldukça pahalı hale getirdi.

Tatile çıkan her 10 kişiden 7’si arkadaş ya da akraba evlerinde kalıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), aralık ayı enflasyon rakamlarına göre son bir yıl içinde en fazla otel ve lokanta fiyatları arttı.

Otel ve tatil köylerinde fiyatlar el yakıyor. Dövizdeki yükseliş de yurt dışı seyahatleri oldukça pahalı hale getirdi.

AKRABA YAZLIĞINA DA ERKEN REZERVASYON GEREKİR OLDU

Türkiye’nin ilk para iadeli alışveriş sitesi Avantajix.com’un araştırmasına göre, artık 4 kişilik ailenin mütevazı otellerde bile bir haftalık tatili için 6 rakamlı faturalar ödeniyor. Lüks otellerin özel odalarında bu rakamlar milyon liralara kadar yükseliyor.

TÜİK verilerine göre yurt dışı tatillerin kişi başı maliyeti de 649 dolar.

Hal böyle olunca gelecek yıl da en ucuz tatilin adresi yazlıklar ile akraba ve arkadaş evleri olacak gibi görünüyor.

EVDE TATİL, OTEL VE PANSİYONDA TATİLİN 9 KATI

TÜİK’in 2023’ün ilk yarısına yönelik yaptığı Hane Halkı Turizm Araştırması’nda, seyahate çıkanların yüzde 70,8’inin akraba ve arkadaş, yüzde 12,9’unun ise kendi evlerinde kaldıkları belirlendi.

Seyahate çıkanların sadece yüzde 8’i otel ve tatil köylerinde, yüzde 1,3’ü ise pansiyonlarda konakladı.

Avantajix.com kurucu ortağı Güçlü Kayral, evde tatilin, otel ve pansiyonda tatilin 9 katı olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:

“Birkaç yıl önce evde tatil yapanların oranı yüzde 55-60 civarındayken, bu yıl oran yüzde 80’in üzerine çıktı. Fiyat artışları sürdükçe bu oran daha da artacak; otel, tatil köyleri ağırlıklı olarak yabancılara hizmet verir duruma gelecek. Tatilini akraba, arkadaş evlerinde geçireceklere önerimiz rezervasyonlarını şimdiden yaptırsınlar. Talep bu yıl da artacağından akraba, arkadaş evi ayarlamakta gecikenler, yaz döneminde açıkta kalabilirler. Aslına bakılırsa akraba, arkadaş evinin giderleri de ancak otellerle kıyaslandığında ucuz geliyor. Yoksa yol gideri, artı yemek ve ortak giderlere katılım, birkaç asgari ücrete eş değer masraf gerektiriyor.”

UYGUN FİYATLI TATİL İÇİN ÖNERİLER

Güçlü Kayral, “ben tatilimi konaklama tesislerinde yaparım” diyenlere de şu önerilerde bulundu:

“Erken rezervasyon her zaman önemli. İçinde bulunduğumuz aralık ayı, erken rezervasyonda en uygun fiyatların verildiği aydır. Bundan sonra fiyatlar her ay artacaktır. 7-8 ay sonrasının tatil planlaması yapılamıyorsa tatil sitelerinin son dakika fırsatları ile fırsat sitelerinin sunduğu avantajlar takip edilmeli. Bazen bu sitelerden erken rezervasyonun bile altında fiyat bulmak mümkün.

İnternetteki karşılaştırma siteleri mutlaka kullanılmalı, yabancı tatil siteleri takip edilmeli.

Satın almalar Avantajix.com gibi para iadeli alışveriş siteleri üzerinden yapılırsa kazanılacak nakit para ile tatil çok daha ucuza gelebilir.

Ulaşım çok pahalandı. Bu nedenle ulaşım dahil seçenekler özellikle tercih edilmeli.

Özellikle uçakla seyahatlerde ucuz otel bulunsa dahi, uygun fiyatlı uçak bileti bulunmazsa tatilin aile bütçesine vereceği hasar ciddi olabilir.

Tatile ayrılan bütçe artık yıllık harcamalar arasında en büyük kalem haline geldi. Bu tür bir harcamayı yaparken her olasılık düşünülmeli, rezervasyonlarda mutlaka ücretsiz iptal seçeneği olmalı.”

itvhaber

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ