logo

Fikirtepe’de İlk Acele Bakanlık kamulaştırması Yapıldı

Fikirtepe’de İlk Acele Bakanlık kamulaştırması Yapıldı

Fikirtepe_acele_kamulastirma_vartasKentsel Dönüşüm çalışmalarının sürdüğü Fikirtepe’de anlaşma imzalamayan hak sahipleri için ilk Bakanlık acele kamulaştırma kararı Vartaş’ın proje alanında çıktı.

Fikirtepe’de metrekaresi 9 Bin TL ‘den Bakanlık kamulaştırması Fikirtepe’de anlaşma imzalamayan hak sahipleri için ilk acele kamulaştırma kararı Vartaş’ın proje alanına çıktı.

Fikirtepe’de anlaşma imzalamayan hak sahipleri için ilk acele kamulaştırma kararı Vartaş’ın proje alanına çıktı. Şua İnşaat, Selka NSK, Mutlu Turizm ve Maritaş’ın adalarında da acele kamulaştırma işlemleri başlatıldı

Vatan Gazetesi’ndeki habere göre, İstanbul’da kentsel dönüşümün pilot bölgesi olan ancak yıllardır sorunlarla boğuşan Fikirtepe’de müteahhit firmalarla anlaşmayanlar için ilk acele kamulaştırma kararı uygulandı. İlk acele kamulaştırma kararı Vartaş’ın proje alanındaki 2 hak sahibi için çıktı. Kamulaştırma bedeli metrekare başına 9 bin lira olarak belirlendi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre şu anda 5 yapı adasında acele kamulaştırma için mahkemeye başvuruldu. Bunların Vartaş’ın yanı sıra Şua İnşaat, Selka NSK (eski adıyla E7), Mutlu Turizm ve Maritaş’ın proje sahaları olduğu öğrenildi. 10 proje adasında daha kamulaştırma bekleniyor.

Müdürlük, Fikirtepe’deki son duruma ilişkin bilgileri paylaştı. 57 proje adası bulunan Fikirtepe’de şu ana kadar 12 proje adasında yüzde 100 anlaşma sağlandı. Teknik Yapı, Emay, Anka Yapı, Nuhoğlu ve Vartaş’ın ruhsat aldığı Fikirtepe’de son olarak Selimoğlu-Pana Grup ruhsatını aldı. Böylece ruhsat alan ada sayısı 6’ya çıktı. 5 projenin daha ruhsat incelemeleri sürüyor. 2/3 çoğunlukla anlaşma sağlanan adaların toplamı 32 olurken, 22 adada yüzde 90’ın üzerinde anlaşma yapıldı.

Mahkeme Kararı ve İtiraz

İlk defa Fikirtepe Haberde yazan 9 bin TL kamulaştırma bedeli bakanlığın itirazının reddi ile sonuçlanınca ağır işlemeye başlamış en son bakanlıktaksitli ödeme yolu ile ilk taksiti yatırıp vatandaşın tapulu arazisini kamulaştırmış oldu.

görüşlerine başvurduğumuz bazı uzmanlar, Çevre ve Şehiriclik Bakanlığı’nın vatandaşın arazisinin bedelini ödeyerek kamulaştırma ile vatandaşı mağdur etmeyeceklerini söylemesine rağmen, 5 yıla yayarak ödeme girişimi vatandaşı mağdur etmesinin yanında daha çok cezalandırma girişimi olarak algıladıklarını söylediler.

KAMULAŞAN ALAN HAZİNEYE GEÇTİ

Kamulaştırma bedelinin metrekare için 9 bin TL olduğunu belirten Vartaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Barata, “Biz yüzde 100 anlaşmak istedik ama olmadı. 36 ay imza atmayanları bekledik. 2 parselde bir 3 metrekare biri 257 metrekare olan arsalar vardı. Bekleme süresinde hak sahiplerine toplam ayda 1 milyon 70 bin kira ödüyoruz. 3 metrekare yeri olan anlaşmak için ‘2 aylık kira bedelini bana ver’ dedi. Yani 2 milyon lirayı aşan bedel istedi. Şimdi metrekaresi 9 bin liradan kamulaştı” diye konuştu.

Kamulaştırma kararının 6 Ocak’ta alındığını belirten Barata, kamulaşan alanın Hazine’ye geçtiğini, kendilerinin Hazine ile kat karşılığı anlaşma yapacaklarını dile getirdi.  Barata, Bakanlığın aldığı yeni kararla kentsel dönüşüm projelerinde daire paylaşımı olmadan ruhsat verilmediğini, firmalarca SPK lisanslı kurumlara hak sahiplerinin payları konusunda raporlar hazırlatıldığını dile getirdi.

Barata ”Sahte Avukatlar Kol Geziyor !”

Hürriyetten Gülistan Alagöz’ün Haberine göre, kentsel dönüşüm sürecinde vatandaşların suiistimal edildiğini belirten Ömer Faruk Barata, “Son dönemde Fikirtepe’de sahte avukatlar kol geziyor. Vatandaşı dolandırıp, bir imzayla tüm yetkilerini alıyorlar. Bu şekilde  bölge halkın yüzde 5’i imza vermiştir” dedi. 57 yapı adası bulunan Fikirtepe’de, yüzde 100 anlaşma yapan 12 yapı adası, yapı ruhsatı alan 6 yapı adası bulunuyor. Bölgede 12 uzlaşma toplantısı yapan bakanlık, 20 yapı adasına kamulaştırma tebliği yolladığı, 5 yapı adası mahkemeye intikal etti.

KAYNAK: FİKİRTEPE HABER

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ