logo

FİKİRTEPE’NİN DÜNÜ, BUGÜNÜ, YARINI KONUŞULDU

FİKİRTEPE’NİN DÜNÜ, BUGÜNÜ, YARINI KONUŞULDU

Fikirtepe_ dernegi_panel (1)Fikirtepe Derneği’nin içinden çıkılmaz hale dönen Fikirtepe’nin dönüşümü konulu “Fikirtepe’nin Dünü, Bugünü ve Yarını” adlı panelinde Fikirtepe’nin sorunlar konuşuldu.

Recep Kenan/itvhaber.com

Panelde, Fikirtepe’de müteahhit firmalar tarafından çok yükseltilen beklentinin karşılanamaz hale geldiğini, dolayısıyla dönüşümün sürdürülebilir olmaktan çıkabileceğine dikkat çekildi.

İBB, ÇŞB VE KADIKÖY BELEDİYESİNDEN TEMSİLCİ YOK

Panelde davet edildiği ifade edilen kurumlardan İBB, ÇŞB ve Kadıköy Belediyesinden temsilci bulunmaması dikkat çekti. Bu konunun dile getirilmesi üzerine dinleyiciler arasında olan Kadıköy Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Günalp, yapılan davetin usule uygun olmadığını iddia ederek mesajı fark ederek dinleyici olarak toplantıya katıldığını belirtti.

Fikirtepe_ dernegi_panel (9)

Fikirtepe Derneği tarafından Kozzy AVM, Kozyatağı Kültür Merkezi Belediye Meclis Binası Konferans Salonu’nda düzenlenen panelde bir araya gelen CHP, HDP ve MHP milletvekili ve adayları ile Fikirtepe’de yaşanan sorunlar, verilen hukuk mücadelesi ile ilgili tecrübelerini paylaşan dernek temsilcisi ve avukatlar, Fikirtepe’de dönüşüm çalışmaları sırasında yaşananları dile getirip olası yaşanacak sorunlar ile ilgili öngörülerini ifade etler.

DANIŞTAY’IN EMSAL OLACAK BİR KARARI

Kentsel dönüşüm sürecinin kördüğüme döndüğü Fikirtepe’de ilklerden biri de, Danıştay’ın emsal olacak bir kararla, Bakanlar Kurulu’nun 09.05.2013 tarihli, 2013/4749 sayılı “riskli alan kararını”, ve riskli alan kararına dayanılarak yapılan “acele kamulaştırma” işlemini hukuka aykırı bularak iptal etmesi oldu.

Fikirtepe_ dernegi_panel (7)

PAY; BÜYÜK ARSADA, KÜÇÜK BİR HİSSE

İkincisi de vatandaşın inşaat için müteahhide teslim ettiği bağımsız arsalarının tevhid sonrası oluşturulan büyük arsada küçük bir hisseye dönüşmesinin yarattığı kaygı ve şüphedir.

Tapudan alınan bilgilere göre oluşturulan bu yeni büyük arsalarda vatandaşın arsa payına denk gelen hisse metrekaresi, orijinal arsasına göre hayli küçülmektedir. Vatandaş, arsaların yapılan işlemler sonucu büyük oranda küçülmesinin etkilerinden, sonuçlarından ve umduğu evine kavuşup kavuşamayacağı konusunda kaygılanılmakta, kaygılarına cevap bulabilmek için Kadıköy Tapu Müdürlüğü’nün, plancıların ve ilgililerin kapılarını aşındırmaktadır.

Fikirtepe_ dernegi_panel (8)

DANIŞTAY İPTALCİSİ, FİKİRTEPE İNATÇISI, CHP, MHP, HDP’Lİ VEKİLLER PANELİST

Kamuoyunda “Fikirtepe İnatçısı” olarak tanınan dernek başkan yardımcısı Alaattin Demirel, CHP Milletvekilleri Kadir Gökmen Öğüt, Gülay Yedekçi, MHP Milletvekili Ahmet Turgut , HDP Milletvekili adayı Fırat Erözdemir, Bir Umut Derneği ve Mahalleler Birliği gönüllü avukatlarından Erbay Yucak ve Fikirtepe’de arsa maliki olan Danıştay’da açtığı dava ile kendi parseli hakkında riskli alan uygulamasını iptal ettiren Hürriyet Azak’ın konuşmacıları olduğu, “Fikirtepe’nin Dünü, Bugünü ve Yarını” başlığı ile panel düzenlendi.

Kadir Gökmen Öğüt ve Fırat Erözdemir ile başlayan Fikirtepe Derneği Başkanı Sabır Karakoçoğlu yönetimindeki panelde HDP’li Özdemir’in konuşması siyasallaştırdığı iddiası ile salondan tepki aldı.

Fikirtepe_ dernegi_panel (12)

“DÖNÜŞÜMÜN FİKİTEPE İÇİN PİYANGO”

Bölge için dönüşümün piyango olarak lanse edildiğinin altını çizerek konuşmasına başlayan ve 6306 sayılı yasa görüşülürken komisyonda olduğunu söyleyen CHP’li Haluk Eyidoğan, Kadıköy Belediyesinin paln sürecine dahil edilmediğini, İBB ve Çevre Şehircilik bakanlığı tarafından yapılan plana odaların itiraz ettiğini ancak bölge halkından bekledikleri ilgiyi görmediklerini kaydetti.

18 MİLYAR DOLAR CİRO ÖNGÖRÜLÜYOR

Müteahhitler tarafından 18 milyar dolar ciro olarak ön görülen Fikirtepe dönüşümü ile ilgili belediyenin onaylı bir planı olmadığını iddia eden Eyidoğan, bölgenin kentsel tasarımının yapılmadığını, yerel belediyeden de görüş alınmadığını kaydetti. Eyidoğan, kısmi inşaat ve yaşam alanı olan Fikirtepe’nin çöküş alanı haline geldiğini, bunu önceden ön görerek meclise önerge verdiğini iddia etti.

Fikirtepe_ dernegi_panel (15)

BAKANLIK VE BELEDİYELERİN DENETİMİ İLE “ESKD”

CHP’nin Kentsel Dönüşümden sorumlu olan Milletvekili Mimar Gülay Yedekçi, yapılacak dönüşüm çalışmasının; Halk, meslek odaları, müteahhitler ve firmaların işbirliğinde bakanlık ve belediyelerin denetimi ile kooperatif yöntemi ile finanse edilmesinin gerekli olduğunu söyledi.

İmar rantına dayalı dönüşüm politikasının sürdürülemez olduğunu iddia eden Gülay Yedekçi, yaptıkları araştırma sonunda bölgenin yapısına uygun olarak Erişilebilir, Sürdürülebilir Kentsel Dönüşüm (ESKD) adıyla bir rapor hazırladıklarını, iktidar olduklarında bu çalışmayı uygulayacaklarını söyledi.

Fikirtepe_ dernegi_panel (19)

İYİ ÇALIŞMALAR, İYİ MUHALEFETLE OLUR

İyi çalışmaların, iyi muhalefetle olduğunu vurgulayarak konuşmasına başlayan MHP İstanbul Milletvekili Ahmet Turgut, 26 yıllık şehir plancısı, 16 yıllık oda başkanlığı yaptığının altını çizerek; dönüşümün sihirli formülü olmadığını belirtti.

Fikirtepe_ dernegi_panel (26)

PLAN 3 KEZ REVİZYON GÖRDÜ

İBB tarafından yapılan 1/1000’lik planın 3 kez revizyon gördüğünün altını çizen Turgut, Fikirtepe’nin imar planının her yerinin sorun olduğunu iddia ederek; dönüşüm için doğru plan olmadığını, finansından müteahhitlerden başka seçenek olmadığını ve sözleşmelerin de hukuki güvencelerden yoksun olduğunu kaydetti.

AVUKAT HÜRRİYET AZAK’IN HUKUK MÜCADELESİ

Bölgede mülk sahibi olan ve yaptığı itirazla Danıştay’dan iptal kararı çıkartan Avukat Hürriyet Azak, verdiği hukuk mücadelesi ve konu ile ilgili deneyimlerini katılımcılarla paylaştı. 7. Ayda alınan kararın 9. Ayda resmi gazetede yayınlandığına dikkat çeken Hürriyet Azak, kararın parsel bazında iptal içerdiğini ve kendi binasını yapma hakkının verilmesi gerektiğini dile getirdi.

Fikirtepe_ dernegi_panel (28)

“FİKİRTEPE İNATÇISI”DA ORADAYDI

“Fikirtepe İnatçısı” olarak tanınan Fikirtepe Derneği Başkan Yardımcısı Alaattin Demirel’de konu ile ilgili yaşadıklarını ve deneyimlerini paylaştı.

5 YILLIK SÖZLEŞME, 10 YIL ŞERH

İstanbul ve diğer dönüşüm bölgelerinde yaşanan sorunları aktaran, örgütlü mücadele yapılmasının önemine dikkat çeken, 2011’de yapılan ve 5 yılı dolan sözleşmeler ile tapulara 10 yıllık şerh konulduğunu belirten Bir Umut Derneği ve Mahalleler Birliği gönüllü avukatlarından Erbay Yucak, kendilerinin diğer bölgelerdeki gibi bölge halkına gönüllü olarak hukuki destek verebileceklerini kaydetti.

MUHTARLAR DA İZLEDİ

Paneli sorunlu bölge halkı ile birlikte; MHP Kadıköy İlçe Başkanı Zeki Çeliker, Dumlupınar Mahallesi Muhtarı Ahmey Gediz, Merdivenköy Mahallesi Muhtarı Nazan Gürkan ile birlikte STK ve dernek temsilcileri de izledi.

Fikirtepe_ dernegi_panel (2)Fikirtepe_ dernegi_panel (5)Fikirtepe_ dernegi_panel (35)

 

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ