logo

Gamze İlgezdi’den Başbakan Yıldırım’a ‘Kadına Şiddet’ Önergesi

Gamze İlgezdi’den Başbakan Yıldırım’a ‘Kadına Şiddet’ Önergesi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze AKKUŞ İLGEZDİ, Başbakan Binali Yıldırım’a, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için sokağa çıkan kadınlara yönelik şiddeti sordu.

İlgezdi önergesinde; 2017 yılında 409 kadınının erkekler tarafından katledildiği, 387 çocuğun cinsel istismara uğradığı, 332 kadına cinsel şiddet uygulandığı bilinmektedir. 2018 yılı Ocak ayında 28 kadın öldürülürken şubat ayında ise 47 kadın katledilmiştir. Şubat ayında katledilen 47 kadın, son ayların en yüksek kadın cinayetinin yaşandığı ay olduğu hatırlatmasını yaptıktan sonra  “Kadınların sokakta emniyet görevlileri tarafından şiddete maruz kaldığı anlarda siz de Muğla’da AKP Kadın Kolları Kongresi’nde“Kadına şiddeti lanetliyoruz. Kadına uzanan eller kırılsın istiyoruz. Kadınımıza bunu yapan insan olamaz.” Şeklinde konuşma yaptığınız bilinmektedir. Bu konuşmayı yaptığınız sırada sadece Anayasal haklarını kullanan kadınlara şiddet uygulayan emniyet görevlileri hakkında işlem başlatmayı düşünüyor musunuz?” sorusunu sordu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze AKKUŞ İLGEZDİ’nin, Başbakan Binali Yıldırım tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemi ile verdiği önerge:

İçişleri Bakanlığı’nın tarafıma verdiği cevaplardan hazırladığım “kadına şiddet raporunu” 24 Ocak 2017 tarihinde kamuoyuyla paylaşmıştım. Söz konusu raporda 2016 yılının ilk 11 ayında “Hayatî tehlikesi bulunduğu gerekçesiyle”, 54 bin 484 kadın hakkında koruyucu tedbir kararı alındığını, aynı zamanda koruma kararı olduğu halde 12 kadının erkek şiddeti sonucunda öldürüldüğünü belirtmiştim.

2017 yılında 409 kadınının erkekler tarafından katledildiği, 387 çocuğun cinsel istismara uğradığı, 332 kadına cinsel şiddet uygulandığı bilinmektedir. 2018 yılı Ocak ayında 28 kadın öldürülürken şubat ayında ise 47 kadın katledilmiştir. Şubat ayında katledilen 47 kadın, son ayların en yüksek kadın cinayetinin yaşandığı ay olmuştur.

Kadına şiddetin her geçen gün arttığı ülkemizde, yaklaşan 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlamaları için birçok kentte sokağa çıkan kadınlara, güvenlik güçleri sert müdahalede bulunmuş ve gözaltına almıştır.

Kadınlar, emeğinin sömürüldüğü, şiddetin arttığı, hemen hemen her gün bir kadının katledildiği, çocukların cinsel istismara uğradığı dönemde sokağa çıkarken emniyet görevlileri tarafından saldırıya uğraması ve gözaltına alınması kabul edilemez.

Kadınların sokakta emniyet görevlileri tarafından şiddete maruz kaldığı anlarda Başbakan olarak sizin de Muğla’da AKP Kadın Kolları Kongresi’nde“Muğla’dan Türkiye’nin bütün kadınlarının gününü tebrik ediyorum. İyi ki varsınız, Allah hepinizden razı olsun. Kadınların aklı, vicdanı, merhameti sayesinde geleceğe emin adımlarla yürüyoruz. Kadına şiddeti lanetliyoruz. Kadına uzanan eller kırılsın istiyoruz. Kadınımıza bunu yapan insan olamaz.” dediğinizi ve kadına yönelik şiddeti kınadığınızı biliyoruz.

Bu bağlamda,

1.8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlamaları için birçok kentte sokağa çıkan kadınlara, emniyet görevlileri neden sert müdahalede bulunmuştur? Hafta sonu kaç ilde müdahale olmuş ve kaç kişi gözaltına alınmıştır?

2.Her gün bir kadının katledildiği ülkemizde kadınların emniyet görevlileri tarafından şiddete uğraması ve gözaltına alınması sizi rahatsız etmekte midir?

3.Kadınların sokakta emniyet görevlileri tarafından şiddete maruz kaldığı anlarda siz de Muğla’da AKP Kadın Kolları Kongresi’nde“Kadına şiddeti lanetliyoruz. Kadına uzanan eller kırılsın istiyoruz. Kadınımıza bunu yapan insan olamaz.” Şeklinde konuşma yaptığınız bilinmektedir. Bu konuşmayı yaptığınız sırada sadece Anayasal haklarını kullanan kadınlara şiddet uygulayan emniyet görevlileri hakkında işlem başlatmayı düşünüyor musunuz?

4.Başbakan olarak, kadına şiddeti kınadığınız dakikalarda, size bağlı emniyet görevlilerinin kadınlara uyguladıkları şiddet hakkında ne düşünüyorsunuz?

5.Dünya sokaklarında, meydanlarında kadınlar 8 Mart’ı kutlarken, iktidarınız döneminde neden sokağa çıkan kadınlara şiddet uygulanıyor?

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ