logo

Gaytancıoğlu, ‘Ayçiçeği Destekleri Dört Yıldır Artmıyor’

Gaytancıoğlu, ‘Ayçiçeği Destekleri Dört Yıldır Artmıyor’

CHP Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu tarıma hakkı olan desteklerin verilmediğinin een iyi örneğinin ayçiçeği desteklerinin dört yıldır artmaması olduğunu söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Tarım ve Orman Bakanlığının bütçesinin görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmada tarıma hakkı olan desteklerin verilmediğini ve bunun en iyi örneklerinden birinin de ayçiçeği desteklerinin dört yıldır artmamasının olduğunu söyledi.

Konuşmasının başında: “Sayın Bakan sunumunda bizi rakamlara boğdu, Türkiye tarımının gerçek durumunu iyi bir şekilde kamufle etti. Gerçek durum şudur: Tarımsal üretimde ciddi sorunlar yaşayan, çiftçisi borçlu ve mutsuz, kırsalı boşalmış, yorgun bir ülke arıyorsanız o ülke Türkiye’dir. Hâlbuki Türkiye bir zamanlar kendine yeterli, tropikal ürünler dışında her şeyi üreten, tarım ürünleri ithal etmeyen bir konumdaydı. “Destekleri artırdık.” diyorsunuz ama bazı ürünlerde destekler hiç artmadı. Demek ki bu ürünlerde net ithalatçılığı kabul ediyorsunuz yani yenilgiyi kabul etmişsiniz.

Örneğin ay çiçeğinde destek dört yıldır artmıyor. Yılda 2,5 milyar doları bu ürünün ithalatına veriyoruz. Dört yıldan beri bir kuruş bile artmayan bir üründen bahsediyoruz. Gümrük vergilerini düşürüyorsunuz. Zaten bunda gümrük vergileri çok düşük. 2.500 lira fiyat açıkladınız. Bunun bile arkasında duramadınız. Tarım Kredi Kooperatiflerine ürün aldırdınız. Sonra geri çektiniz” diyen Doç. Dr. Gaytancıoğlu çiftçinin borç yükü altında ezildiğini buna rağmen kredi borçlarını ödemeye çalıştığına vurgu yaptı.

Süt üretimi ve süt tüketiminde Bakanlığın verdiği rakamlardaki çelişkileri gösteren Doç. Dr. Gaytancıoğlu tarımsal destekler içinde hayvancılığa yüzde 30 pay ayrıldığını oysa Avrupa’da bu oranın yüzde 50olduğunu ifade etti.

Çiftçiye hak ettiği desteğin verilmediği söyleyen Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu: “Sertifikalı tohumluk desteklerini ödemediniz. Çiftçiye gelince para mı bitiyor. Faizsiz krediye devam diyorsunuz, yine büyük işletmelere kredi veriyorsunuz.

İthalata, sadece hayvansal ürünlerin ithalatına dokuz yılda 7,5 milyar dolar ödediniz. Yem fiyatları sürekli artıyor. Neden? Çünkü dolarla alıyoruz. Yemin yüzde 60’ı ithal. Sadece saman ithalatı iflasın göstergesi. Meralar ranta kurban ediliyor” dedi

CHP Edirne Milletyvekili Doç. Dr. Gaytancıoğlu sözlerini: “İnekler ithal, et ithal, yem ithal, saman ithal; AKP ise yerli ve millî (!)” diyerek tamamladı.

Paylaşın:
Etiketler: » » » »
#

SENDE YORUM YAZ