logo

Gezi Parkı Ataşehir Belediye Meclisi Gündeminde

Gezi Parkı Ataşehir Belediye Meclisi Gündeminde

meclis_inci _cevatAtaşehir Belediye Meclisinin Haziran ayı 2. oturumunda Gezi Parkı, Taksim’i Yayalaştırma Projesi ve Topçu Kışlası’nın İBB Meclisindeki görüşmeleri konuşuldu.

Recep Kenan/Ataşehirweb.com

Gündem dışı çevre haftası ve kandil kutlamaları ile açılan Ataşehir Belediye Meclisi Haziran ayı toplantısı ikinci oturumunda, yaklaşık on gündür ülke gündeminde olan; Taksim Gezi Parkı direnişini başlatan Taksim’i Yayalaştırma Projesi uygulamasının ayrıntıları konuşuldu.

CHP’li Meclis Üyesi İnci Beşpınar gündem dışı söz alarak, CHP Grup Başkan Vekili Fahrettin Kayhan’ın 11 Şubat 2011 de İBB Meclisi’nde yaptığı konuşmada, partisinin proje ile ilgili çekincelerini ve karşı çıktığı bölümlerini dile getirdiğini ifade etti.

“Taksim Alanı’nın Araçtan Arınması ve Yayalaştırılması” kararının oy birliği ile meclisten geçtiğine dikkat çeken Fahrettin Kayhan’ın, “Biz yayalaştırmaya oy verdik. Bunun bir de proje ayağı vardır. Yayalaştırmanın hangi koşulda olacağı belirlenecekti. Kamuoyuna sunulan projeyi kabul etmek mümkün değildir. Projede tünellerle alta iniliyor. Hiç meclisimizde görüşülmeyen, Gezi Parkına devasa bina yapılıyor. Eski Esermiş. Tescilli bina imiş. Hangi Amaçla kullanılacağı belli olmayan böyle bir bina. Eski eser bir binanın yıkılması da yanlış, bugün orada öyle bir binanın yapılması da. Bunun ismi Gezi Parkı’nın imara açılmasıdır. Gezi Parkı’nın imara açılması bize yanlış gelmektedir. Projenin doğru olmadığını tekrar vurguluyoruz. Bu konuda hukuksal ve yasal girişimleri yapacağımızı duyurmak isteriz. Sular İdaresi’nin arkasına cami, Gümüşsuyu’nda, Sıraselviler’de tüneller, yaya geçişler, Taksim yasaklanıyor. Gezi Parkı’na da devasa bir kışla. Buna ne deriz arkadaşlar biz biliyor musunuz? Meydanın bir tarafında kışla, diğer tarafında tüneller. Yani meydan yok olmuş. 1500 metre istinat duvarı olacak. Uzun dalışlar ve tüneller yaya geçişlerini engelleyecek. Yaya transferleri yer altında olacak.”sözleri ile CHP Grup Başkan Vekili olarak; partisinin yayalaştırmaya karşı olmadığını, yeraltına alınan yollardaki tüneller ve projede öngörülen Gezi Parkına, hangi amaçla kullanılacağı da belirtilmeyen devasa kışla binasına karşı olduklarının ifadesi olduğunu ifade etti.
CHP’li Meclis Üyesi İnci Beşpınar, tutanaklardan okuduğu benzer ifadelerden sonra, İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın “CHP Topçu Kışlası projesine destek vermedi.”ifadelerinin yer aldığı haberin kupürlerini meclis üyelerine de dağıttığını belirterek; Gürsel Tekin’in “Gezi Parkı’ndaki Topçu Kışlası’na tek bir CHP’linin imza attığını ispatlayın, istifa ederim.” Sözlerini doğrular nitelikte olduğunu söyledi.

İnci Beşpınar, Kadir Topbaş’ın, katıldığı bir TV programda yaptığı açıklamada; CHP’nin yayalaştırma projesine destek verdiğini, Topçu Kışlası’na karşı çıktığını, “CHP Topçu Kışlası’na karşı çıktı. Biz sadece yayalaştırmaya destek veririz dediler.”ifadesini kullanarak Gürsel Tekin’in sözlerini doğruladığını belirterek, koruma kurulu ve mahkeme kararlarının da uygulanması gerektiğini ifade etti. .

Pazartesi günü yapılan, Haziran ayı 1. oturumunda gündeme gelen ve Ak Parti Meclis üyelerince, Beyoğlu Taksim Meydanı Yayalaştırma Projesi 1/5000 – 1/1000 ölçekli Bayındırlık Komisyonu Raporu görüşmeleri sırasında konuşan CHP Grup Başkan Vekili Fahrettin Kayhan’ın, “İstanbul için olumlu olan, İstanbul halkı lehine yapılan bütün projelere CHP olarak destek veririz. Şimdiye Kadar böyle bir proje yapılmamış olması İstanbul için eksiklik. Projede emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Cumhuriyet Halk Partisi olarak böyle güzel projelere olumlu oy kullanacağımızı belirtmek istiyorum.”ifadelerinin yer aldığı tutanak dağıtılmıştı.
130 ağacı Kesen, Erguvan Parkı’na 4 Kebaçı Diken Ataşehir

Grubu adına gündem dışı söz alan Ak Parti Sözcüsü Mustafa Cevat Arzık, “Kimseyi kırmak ya da tartışma yaratmak istemiyorum.”diyen CHP’li üye Ayşe İnci Beşpınar’ın sözlerine katıldığını belirtip; “dün sadece halkımız bilgilensin diye Taksim Yayalaştırma Projesi’ne ilişkin meclis kararını dağıttılar. Burada her şey açıkça yazıyor. Ben projedeki Topçu kışlasının AVM noktasında nasıl buralara geldiğini anlamış değilim. Topçu Kışlası’nın projesini gördüm. Belki hiçbir arkadaşım örmemiştir. Projede AVM dedikleri herhangi bir birim yok. Ortasında geniş bir avlu var. Bir iki tane kafeterya, sanat galerisi ve üst katlarda daha tespit edilmemiş birimler var Topçu Kışlası’nın.

Bu meclis kararını dağıtan arkadaşlarımızın şöyle bir görüşü var; “Fetih Mahallesi’nde yol düzenlemesinde 130 ağacı kesen, Erguvan Parkı’na ağaç dikeceğine dört tane kebapçı diken Ataşehir Belediyesi.”

Sabırla bu olayların bitmesini bekliyoruz. Birbirimizi suçlayacak söyleyecek çok şey var. Tabii ki Kadir Topbaş’ın açıklamaları da var. Taksim yayalaştırma Projesi ile ilgili 6 tane ağacın sökülmesi ve yaya alanının genişletilmesi ile ilgili bir çalışma idi bu olayları başlatan. 4 tanesi sökülerek başka parka taşınmıştır. Her hangi bir özellik taşımayan iki ağaç sökülmüştür sadece. Taksim’de 563 ağaç varmış. Proje bittiği zaman ağaç sayısının bundan az olmayacağını hatta 600 olacağı ifade edilmiştir. İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın bu konudaki sözlerine inanıyoruz.”diye konuştu.

CHP Grup sözcüsü İlhami Yılmaz’ın da gündem dışı aldığı sözle Miraç Kandili ve Çevre Günü kutlamasını dile getirdi. Tutanak özetinin okunması, gündemde görüşülecek madde olmaması gerekçesiyle Cuma günü toplanma kararı ile oturum sona erdi.

 

 

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ