logo

Griple nezleyi karıştırmayın!

Griple nezleyi karıştırmayın!

DSC_0016İstanbul Ajansı, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fehmi Tabak ile grip üzerine söyleşi gerçekleştirdi.

İstanbul Ajansı olarak, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fehmi Tabak’la gerçekleştirdiğimiz sohbette H3N2 virüsünü konuştuk.

Grip (influenza) nedir?

Grip ani başlangıçlı, kendini sınırlayıcı, A ve B tipi grip virüslerinin etken olduğu ateşli bir hastalıktır. Her kış değişen şiddette salgınlara yol açmaktadır. En sık gözlenen yakınmalar ateş, kas ağrıları ve öksürük olmakla birlikte diğer üst solunum yolları virüslerinin yol açtığı nezle, farenjit, trakeobronşit, bronşiolit veya pnömoniye de yol açabilir.

Bulaşma virüs partiküllerini içeren solunum yollarına ait salgıların solunmasıyla olmaktadır. Grip salgınlarını sıklıkla aralık-nisan ayları arasında yapmaktadır.

Tedavi sürecinde neler yapılmalıdır?

Yatak istirahati ve yeterli sıvı alımı tedavide oldukça önemlidir. İstirahat hastalığın daha kısa sürede geçmesini sağlamakla birlikte kişinin hastalığı bulunduğu ortamlardaki diğer kişilere de geçmesini engeller. İlaç olarak aspirin dışı ağrı kesici ve ateş düşürücüler, burun tıkanıklığını gideren ilaçlar ve öksürük kesici ilaçlar hastanın yakınmalarını azaltmak amacıyla kullanılır.

Grip aşı ile önlenebilir bir enfeksiyon hastalığıdır. Gribi önlemede en etkili yol aşılamadır.

Genellikle insanlar tarafından sıklıkla karıştırılan soğuk algınlığı veya nezlenin gripten en belirgin farkı, ateşsiz veya çok hafif ateşle seyrediyor olması. Grip enfeksiyonunda ateş 12 saat içinde çok hızlı olarak yükseliyor. Sürekli bir seyir izliyor ve 1 – 5 gün arası sürüyor.

Prof. Dr. Fehmi Tabak, H3N2 virüsünün ağır seyrettiği durumlarda mutlaka bir hekime başvurulması gerektiğini belirtti.

Kimler aşı yaptırmalıdır?

65 yaşından büyükler, akciğer ve kalbe ait kronik hastalığı bulunanlar, şeker hastalığı ve böbrek yetersizliği gibi hastalıkları olanlar, grip mevsiminde gebeliklerinin ikinci veya üçüncü trimenstrinde olacak olan kadınlar, sağlık çalışanları, huzur evleri ve kronik hastalığı olanları kaldığı bakım evlerinde çalışan personel, yüksek riskli kişilerin yaşadığı ev halkı ve arzu eden herkes.

Haber-Fotoğraf: Burcu KASARCI / Elif Kübra SÜER

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ