logo

GSS TAVAN BORCUNDA 30 EYLÜL SON GÜN

GSS TAVAN BORCUNDA 30 EYLÜL SON GÜN

gss - borcSosyal güvencesi olmadığı halde GSS için gelir testi yaptırmayanlara 30 Eylül’den sonra tavan prim uygulaması geliyor. Test yaptıranlar tavan GSS priminden kurtulacak.

Recep Kenan/itvhaber.com

1 Ocak 2012 tarihinde uygulanmaya başlanan, sosyal güvencesi olmayan ve zorunlu Genel Sağlık sigortası (GSS) tescili yapıldığı halde bugüne kadar hiç gelir testi yaptırmayanlar için tanınan başvuru süresi 30 Eylül’de sona eriyor.

GSS GELİR TESTİ SON 3 GÜN

Kurban Bayram tatilinden sonraki 3 gün içerisinde gelir testi başvurusu yapmayanlar, bugün için aylık 305.6 lira olan tavandan hesaplanan GSS prim borçlarını cezasıyla birlikte ödemek zorunda kalacak. GSS prim borcu bulunanlar hastalandıklarında sağlık hizmetlerinden de yararlanamayacak. 7 milyon kişinin 9 milyar lira borcunu yapılandırması için 3 günü kaldı.

TAVANDAN GSS BORCU

Vatandaşlar 30 Eylül’e kadar gelir testi yaptırırlarsa gelir durumlarına göre; Genel Sağlık Sigorta borçları silinecek ya da azalacak. 30 Eylül’e kadar gelir testi yaptırmayan vatandaşları tavandan Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcuyla karşı karşıya kalacak.

GELİR TESTİ SON GÜN 30 EYLÜL 2015

Vatandaşlar gelir tespiti için 30 Eylül 2015 tarihine kadar gelir testi için bulundukları yerdeki kaymakamlıklarda Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvurmaları gerekiyor. Buralarda yapılacak gelir testi sonucuna göre, hane içindeki kişi başına geliri brüt asgari ücretin 3’te 1’inden (424 lira 50 kuruş) az olanların borcu silinecek. Borcu silinenler sağlık hizmetinden yararlanmaya başlayacak.

GELİRİ 424 LİRA ÜZERİ OLANLARA GSS PİRİMİ

Geliri 424 lira 50 kuruşun üzerinde olanların, gelir oranında belirlenecek prim geriye dönük olarak yeniden hesaplanacak. Böylece vatandaşları en yüksek limitten çıkarılan borçtan kurtulacaklar. Çıkan borç taksitle de ödenebilecek.

GSS YAPILANDIRMNADA SON GÜN 2 KASIM

Genel Sağlık Sigortası borcunu yapılandırmak isteyenlerinde 2 Kasım’a kadar Sosyal Güvenlik il müdürlüklerine ve Sosyal Güvenlik Merkezlerine başvurmaları gerekiyor.

6552 SAYILI TORBA KANUN’LA DÜZENLENDİ

6552 sayılı Torba Kanun’la yapılan düzenlemelerle zorunlu Genel Sağlık Sigortalısı olarak tescil edildiği halde gelir testine hiç başvurmayan vatandaşlarımızın, 31 Mart 2015 tarihine kadar gelir testine başvurmaları durumunda, Genel Sağlık Sigortası borçlarının yapılacak gelir testi sonucuna göre tescil başlangıç tarihinden itibaren güncelleneceği hüküm altına alınmıştı.

TAKSİT İMKANI TANINDI

Yine aynı kanunla, zorunlu Genel Sağlık Sigortası prim borcu olan vatandaşlarımıza, 30 Nisan 2015 tarihine kadar Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurmaları durumunda borçlarını peşin ya da 18 eşit taksite kadar yapılandırma imkanı verilmiş, ayrıca borç asıllarının yapılandırılarak 1 Haziran 2015 tarihine kadar peşin ödenmesi halinde gecikme cezası ve gecikme zammının tahsilinden vazgeçileceği hükmü getirilmişti.

BAKANLAR KURULU SÜREYİ UZATTI

Bakanlar Kurulu, Genel Sağlık Sigortalısı olarak tescil edildiği halde gelir testine hiç başvurmayan vatandaşların için gelir testine son başvuru süresi 30 Eylül 2015’e kadar, Genel Sağlık Sigortası prim borcu olan vatandaşların prim borcunu yapılandırmaları için Sosyal Güvenlik Kurumu’na son başvuru süresini 2 Kasım 2015’e kadar, borçlarını yapılandıran vatandaşların ilk taksit ve peşin ödeme süresini 30 Kasım 2015’e kadar uzatmıştı.

VATANDAŞLAR GSS TESCİL VE BORÇ SORGULAYBİLİR

Vatandaşlar; Genel Sağlık Sigortası’na ilişkin tescil ve borç durumlarını http://www.sgk.gen.tr/ssk/gss-borc-sorgulama.html ve https://www.turkiye.gov.tr/ adreslerinden görüntüleyebilecekler.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ