logo

Hasan Sopacı ‘Çankırı Kültüründe Çerkeş’in Önemli Yeri Var’

Hasan Sopacı ‘Çankırı Kültüründe Çerkeş’in Önemli Yeri Var’

cerkes_hasan_sopaci_feshane_cankiri_tanitim (59)Feshane’deki en renkli stantlarından biri ile 2. Çankırı Tanıtım Günleri’nde Çerkeş’i tanıtan Çerkeş Belediye Başkanı Hasan Sopacı tanıtım günlerini değerlendirdi.

Recep Kenan/itvhber.com

İstanbul’un Eyüp ilçesindeki Uluslararası Feshane Fuar Kongre ve Kültür Merkezi’nde 2. gerçekleştirilen Çankırı tanıtım Günleri etkinliğinin en renkli stantlarından biri Çerkeş Kaymakamlığı ve Çerkeş Belediyesi tarafından düzenlenen Çerkeş standı idi. Ayrıca İstanbul Çerkeş Dernekler Birliği tarafından kurulan stant da tanıtım günlerinin en hareketli stantları arasında yer alarak sergilenen ve satıştaki yerel ürünler ile ziyaretçilerin ilgi odağı oldu.

Başkanı Hasan Sopacı Tanıtım Günlerini Değerlendirdi

Çankırı Tanıtım Günleri en verimli kullanan ilçelerin başında gelen Çerkeş stantlarını gecesini gündüzüne katarak hazırlayarak ve kurulumunu sağlayan ve tanıtım günleri süresince stanttan ayrılmayarak ziyaretçilerle bizzat ilgilenen Çerkeş Belediye Başkanı Hasan Sopacı, Recep Kenan aracılığı ile itvhaber.com’a tanıtım günlerini değerlendirdi.

2. Feshane Çankırı Günleri organizasyonunu yapanlara teşekkür eden ve devamlılığının sağlanması gerektiğini vurgulayan Çerkeş Belediye Başkanı Hasan Sopacı, tanıtım günleri hazırlıklarını yapanların gizli kahramanlar olduğuna dikkat çekip; Çerkeş’in tarihi, kültürü, yerel ürünleri ve yöresel tatlarının Çankırı kültüründe ve önemli yeri olduğunu söyledi.

Tanıtım Günlerinin Sürekliliğin Sağlanmalı

2. Feshane Çankırı Tanıtım Günleri organizasyonunu yapan bütün kurum ve kuruluşlara teşekkür ederek konuşmasına Başlayan Çerkeş Belediye Başkanı Hasan Sopacı, “Büyük emek vermişler. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Özellikle de geri plandaki gizli kahramanlara teşekkür ediyorum. 2.’si yapılan Çankırı Tanıtım Günleri organizasyonunun devamlı yapılması gerekiyor. Çünkü önemli olan burada şu; devamlılık, süreklilik ve sürekliliğin sağlanması ile tanıtımın amacına ulaşması. Kesik kesik, ara verilerek yapılan bu tür organizasyon bir işe yaramayacaktır. Kısaca; bu organizasyonun devam etmesi gerekiyor.

Gizli Kahramanların “El Emeği – Göz Nuru” Ürünler Sergileniyor

Tüm katılımcıların günlerce organizasyon için hazırlandıklarına ve hazırlıkları yapanların gizli kahramanlar olduğuna dikkat çeke Hasan Sopacı, “Bahsettiğim o gizli kahramanlar; baklavalar, börekler yaptılar. Hamur işlerini yaptılar. Keşkeklerini yaptılar. Ballarını, kavunlarını ürettiler. Ön hazırlıklarını yaptılar. Günlerce haftalarca hatta aylarca süren inanılmaz bir emek var.  Biz burada son şekli olan sergilenişini görüyoruz. Ürünlerin sergileniş şeklinden bu işin bu kadar kolay olduğu sonucu çıkarılmamalıdır. İşin ne kadar zor olduğunu üretim aşamasını yakından gördüğümüz için biz biliyoruz. Nasıl Biliyoruz? Bizim öreğimizi, baklavamızı, kurabiyemizi, Çerkeş lokumunu yapmak için günlerce 10 – 15 kişilik bir ekip sürekli el emeği – göz nuru ile çalıştı, ter döktü ve bu hale getirdi. Çankırı tanıtım Günleri’nde bu ürünleri sergiliyoruz ve ikramlarda bulunuyoruz. Çerkeş’in kültürünü, örfünü, ananesini burada tanıtıyoruz.

Çerkeş’te Birçok medeniyetin İzi Var

Biliyorsunuz Çerkeş Milattan Önce 42 yılında Roma generallerinden Antonios tarafından, Antonipolis adıyla kurulmuştur. Hem Roma, hem Bizans, hem Selçuklu, hem de Osmanlı medeniyetlerine daha önce ev sahipliği yapmış bir yerleşim yerdir. Birçok medeniyetin ve kültürün izi var. Ondan da önemlisi; Osmanlı sarayının yemek kültürü var Çerkeş’te. Kültür ne demek? Saraylar, kervansaraylar, hamamlardır saray kültürünü günümüze taşıyan. Çankırı’da en çok Çerkeş’te bu kültürlerin izi görülüyor. Üç tane Roma ve Osmanlı döneminden kalma tarihi hamamımız var.  Daha önce, 1944 deprem öncesinde; 7 tane kervansaray, 7 – 8 tane sübyan okulu, 3 tane hamam ve 8 tane medrese olan bölgenin sosyal ve ekonomi merkezi. Bartın Limanı’ndan İngiltere’ye tiftik ihraç edilen merkezdir. Böyle bir yer Çerkeş. Bununda bir kültürel birikimi var. Biz de bu tür organizasyonlarda Çerkeş’in bu birikimini sergiliyoruz, ziyadesi ile tanıtmaya çalışıyoruz.

İstanbullulara Çerkeş’i Tanıtıyoruz

Çankırı Tanıtım Günleri’nin bizim için en önemli yönü; Çerkeş’in kültürünü burada sergilemek ve tanıtımını yaparak Çerkeş’ten bahsettirmek. Bunu da belli ölçülerde yapabildiğimizi düşünüyorum. İstanbullulara Çerkeş’i tanıtabiliyoruz. Burada seslendirilen türkülerin içerisinde Çerkeş’in ciddi bir payı var. Biz de standımızda şu anda Çerkeş türküleri ve manileri seslendiriyoruz. Yemeklerimiz tattırılıyor, ikram ediliyor.

Beklentimiz, Çankırı’nın Sesinin Daha Fazla Duyurulması

Bu anlamda Çankırı Tanıtım günleri amacına ulaşmıştır. Okulların açıldığı haftaya denk gelmesi şanssızlık olarak değerlendirilebilir. Bu tür etkinliklerin daha çok ve sık yapılması, Çankırı’nın sesinin daha fazla duyurulması, Çankırı’nın kültür mimarsının İstanbul’a ve tüm Türkiye’ye tanıtılması bizim en önemli beklentimiz. Bu sayede Çerkeş ve Çankırı tanıtılmış olacaktır.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ