logo

İBB İstanbul’da Karla Mücadele Bilgisi Paylaştı

İBB İstanbul’da Karla Mücadele Bilgisi Paylaştı

Sibirya kökenli soğuk hava dalgası ile birlikte kar yağışı sabah 05.00’ten itibaren şehir genelinde etkili olmaya başlayan İstanbul’da İBB karla mücadele hakkında bilgi paylaştı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, tüm birimleriyle Çarşamba gününden itibaren alarm durumunda çalışmalarını sürdürüyor. Olumsuz hava koşulları öncesinde şehir hayatının normal seyrinde devam etmesi için gerekli tüm önlemleri alındı. Çalışmalar AKOM koordinasyonunda yönetiliyor.

HAVA TAHMİNİ

İstanbul’da Sibirya kökenli soğuk hava dalgası ile birlikte kar yağışı sabah 05.00’ten itibaren şehir genelinde etkili olmaya başladı. Yağışlar şehir genelinde etkili oldu. Bölgesel olarak ve yer yer kuvvetlice gün boyu devam etti. Yarın da bölgesel kar yağışı geçişlerinin devam etmesi bekleniyor.

Yoğun kar yağışı ve dondurucu soğuk havanın; önümüzdeki 3 gün boyunca, yeni hafta başına kadar İstanbul genelinde etkili olmaya devam edeceği tahmin ediliyor.

KAR KALINLIKLARI

Cuma (Yarın) ve sonrasındaki günlerde görülecek kar yağışı neticesinde, toplamda Boğaz çevresindeki ilçelerde 5-15cm, Çekmeköy, Şile, Sancaktepe, Kartal, Pendik ve Tuzla gibi Anadolu yakasının doğu ilçelerinde 20-40cm yüksekliklerinde kar kalınlıklarının oluşabileceği öngörülüyor.

Kar kalınlıkları şu ada kuzey ilçelerde 15 cm, şehir merkezinde 2-7 cm civarında seyrediyor. Şu anda kar kalınlığı kuzeyde ve batıda daha etkili, bazı ilçelerdeki kalınlıklar şöyle: Arnavutköy 17 cm, Kavacık 15 cm, Çatalca 7 cm, Mahmutbey – Beylikdüzü – Bağcılar ve Sarıyer 5 cm, Kadıköy ve İstanbul Havalimanı: 4 cm.

DON VE BUZLANMA RİSKİ

Bu gece sıcaklığın 0 derece ve altına inmesi ile kent genelinde don ve buzlanma riski bulunuyor. Trafikte araç kullanan sürücülerin mutlaka kış lastiği kullanması, mümkünse toplu ulaşımı tercih etmesi tavsiye ediliyor. Yaya olarak dışarı çıkan İstanbulluların da kaldırımlardaki gizli buzlanmalara karşı dikkatli olmaları önem taşıyor.

İBB’NİN ÇALIŞMALARI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, tüm birimleriyle Çarşamba gününden itibaren alarm durumunda çalışmalarını sürdürüyor. Olumsuz hava koşulları öncesinde şehir hayatının normal seyrinde devam etmesi için gerekli tüm önlemleri alındı. Çalışmalar AKOM koordinasyonunda yönetiliyor.

Kar ve kış şartlarıyla mücadele çalışmaları kapsamında 2.000 araç- iş makinesi ve 9.500 personel ile görev yapıyor. Kar yağışı ve buzlanmaya karşı ekiplerimiz yollarda, otobüs duraklarında, üstgeçitlerde, meydanlarda, hastane-hal-otogar gibi kamu alanlarında kar küreme ve tuzlama çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

ERKEN UYARI VE KAMERARLAR

İBB birimleri ve 25 dış birim ile koordinasyon içinde yürütülen çalışmalarda; Buzlanma Erken Uyarı Sistemi (BEUS), trafik kamera görüntüleri ve alınan ihbarlar doğrultusunda müdahale çalışmaları hızla gerçekleştiriliyor.

KULLANILAN GÜNLÜK TUZ VE STOK

Son 2 günde İBB Yol Bakım Ekipleri toplam 16.800 ton tuz kullandı. Bu miktarın 8.000 kamu ve ilçe belediyelerine verildi. Yine son 2 günde 5 ton solüsyon kullanıldı. İBB’nin stoklarında şu anda 195.800 ton tuz ile 1290 ton solüsyon hazır tutuluyor.

Karayolları Ekipleri 404 ton tuz, 11 ton üre,

ICA (YSS Köprüsü ve Çevre Yollarında) 388 ton tuz, 63 ton solüsyon, 28 ton üre

KMO (Kuzey Marmara Otoyolunda) 262 ton tuz, 119 ton solüsyon kullandı.

TOPLU ULAŞIM

Kar yağışı boyunca; Metrobüs sabaha kadar, raylı sistemler 02.00’ye kadar, vapurlar ise 24.00’e kadar çalışıyor. İETT ve Şehir Hatları, yoğunluğa göre ek seferler koyuyor. Deniz Taksi de 24 saat hizmet veriyor. İSPARK otoparkları, 70 bini aşkın araç kapasitesiyle 24 saat açık. İETT seferlerinde ufak birkaç kaza ve sefer gecikmesi dışında önemli bir oluksuzluk yaşanmadı. Denizde ise ani ve kısa süreli tipi nedeniyle bazı seferlerde gecikmeler oldu.

TRAFİK DEĞERLENDİRMESİ

Trafikte sabah saatlerinde köprü bağlantılarında ve bazı ana yollarda kısmi, ancak akıcı yoğunluklar yaşandı. Kapanan yollar, kritik noktalarda bekletilen çekicilerle hızla açılıyor. Önemli bir kaza veya trafiği aksatacak bir durum yaşanmadı. Trafik yoğunluğu sabah saatlerinde yüzde 31 ve altında seyretti. İstanbul trafiği, saat 17.00 itibariyle genel olarak açık ve yoğunluk yüzde 26’larda seyrediyor.

KUMANYA / MOBİL MALZEME DAĞITIMI

Kış şartlarıyla mücadele çalışmaları kapsamında, 9-10 Mart 2022 tarihleri arasında sahada çalışan personel ile il genelinde ulaşım ağı üzerindeki belirlenen 40 noktada vatandaşlara toplam 108.000 kumanya (sıcak içecek, çorba, kek, su) dağıtımı yapıldı.

MOBİL TUVALET HİZMETİ

Ulaşım ağı üzerinde kritik noktalara (4 tane) FSM Köprüsü girişi (Avrupa istikameti), Çamlıca Gişeler (Avrupa istikameti), Mahmutbey Gişeler (Asya istikameti), Hadımköy Gişeler (Beylikdüzü istikameti) konuşlanan mobil tuvaletler ile hizmet veriliyor.

EVSİZLERE KIŞ HİZMETİ

İBB Darülaceze Müdürlüğü koordinasyonda, halihazırda 492 erkek (Esenyurt), 33 kadın (Kayışdağı) ile ailelerden oluşan 55 kişi (Fatih) olmak üzere toplam 580 evsiz vatandaş misafir ediliyor. Evsiz vatandaşlara banyo, tıraş, kıyafet, sıcak yemek ve barınma hizmeti, sağlık taraması ve ilaç desteği, aileye teslim veya memleketine gönderme vb. hizmetler veriliyor. Bölgesel istihdam ofisleri vasıtasıyla iş olanağı sağlanıyor.

SOKAK HAYVANLARINA MAMA HİZMETİ

İBB Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü ekipleri tarafından havaların soğumasıyla şehrin ücra noktalarında yiyecek bulmakta zorlanan sahipsiz sokak hayvanları için, 655 noktada günlük 2 ton besleyici değeri yüksek kuru mama dağıtımı yapılıyor.

İBB KIŞ ÇALIŞMALARI MÜDAHALE KAPASİTESİ

Sorumlu Yol Ağı: 4.023 km

Personel Sayısı: 9.500

Araç ve iş Makinesi Sayısı: 2.000

Tuz Stoku: 208.297 ton (10.03.2022 itibariyle)

Kutu Tuz (kritik noktalara) : 350 adet

Solüsyon Durumu: 64 tank (1.290 ton kapasite, saatte 25 ton üretim)

Traktör Sayısı (köy yolları için): 153

Kurtarıcı Vinç – Çekici Sayısı: 27 adet (15 kurtarıcı vinç, 12 çekici)

Metrobüs Güzergâhı: 187 km (33 iş makinesi)

Buzlanma Erken Uyarı Sistemi: 60 istasyon

itvhaber

Paylaşın:
Etiketler: » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ