logo

İbrahim Kalın’dan Bayramda Sokak Kısıtlaması Açıklaması

İbrahim Kalın’dan Bayramda Sokak Kısıtlaması Açıklaması

Bir TV kanalında katıldığı programda konuşan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Ramazan Bayramı’nda sokağa çıkma yasağının “ihtimal dahilinde” olduğunu söyledi.

 Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, koronavirüs tedbirleri kapsamında ilan edilen sokağa çıkma yasağının Ramazan Bayramı’nda da devam edebileceği olasılığına işaret ederek; “Bayramda sokağa çıkma kısıtlaması ihtimaller dahilinde. Bu önümüzdeki üç haftada salgının seyri tarafından belirlenecek bir takvim.” İfadelerine yer verdi.

KORONAVİRÜS SALGINIYLA İLGİLİ DEĞERLENDİRME

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, katıldığı TV programında Türkiye’deki koronavirüs salgınıyla ilgili değerlendirmelerde bulunarak önemli açıklamalar yaptı.

İbrahim Kalın,  virüs salgını kapsamında en çok merak edilen konuların başında gelen “Ramazan Bayramı’nda sokağa çıkma yasağı ilan edilecek mi? soruna da yanıt verdi. Türkiye’deki koronavirüs salgınının düşüşe geçtiğini belirten Sözcü Kalın, halkın uyarılara uyduğunu ve vaka sayısında düşüşe geçildiğini, tedbirlerin ramazan ayı ile bayramda da devam edeceğini vurguladı.

“BAYRAMDA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İHTİMAL DAHİLİNDE”

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “Bayramda sokağa çıkma kısıtlaması ihtimaller dahilinde mi?” sorusuna Kalın, şu karşılığı verdi:
“İhtimaller dahilindedir. Bu önümüzdeki üç haftada salgının seyri tarafından belirlenecek bir takvim. Şu an bir şey söylemek erken. Bu konuyla ilgili Bilim Kurulu’nun önerileri alındıktan sonra varılacak nihai kararı, Sayın Cumhurbaşkanımız kamuoyuyla paylaşacaktır.”

“YENİ NORMAL”, “ESKİ NORMAL”DEN FARKLI OLACAK

Normalleşme sürecine ilişkin yol haritasının sorulması üzerine Sözcüsü İbrahim Kalın, normalleşme sonunda ortaya çıkacak “yeni normal”in, “eski normal”den farklı olacağını, maskelerle sosyal mesafeyi gözeterek ve diğer tedbirlerle yaşamaya devam edileceğini anlatarak, tedbirlerin tamamen ortadan kalkacağı tarihe ilişkin bir kehanette bulunmanın mümkün olmadığını söyledi.

“MASKENİN PARAYLA SATILMASI GÜNDEMİMİZDE YOK”

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, “Maske satışına izin verilebilir mi?” sorusunu, “Hayır, şu anda maskenin ücretle, parayla satılması gündemimizde yok. Ücretsiz olarak bütün vatandaşlarımıza maskeler dağıtılmaya devam ediyor, bundan sonra da devam edecek. Bu konuda devletimiz bütün tedbirleri aldı. Üretim noktasında maske sıkıntımız yok.” diye yanıtladı.

’65 YAŞ VE ÜSTÜ İÇİN PAZARTESİ GÜNÜ GÜZEL HABERLER OLABİLİR’

“65 yaş ve üstü vatandaşlar ile 20 yaş altı gençler için sokağa çıkma yasağında bir esneme olasılığı ile ilgili açıklama yapan İbrahim Kalın, açıklamasında; “65 yaş ve üstü bütün büyüklerimiz yaklaşık 45 gündür evden çıkmadılar. Sağ olsunlar, bu kurala riayet ederek çok tarihi bir görevi de yerine getirdiler, hem kendi hayatlarını korudular hem salgının yayılmasını önlediler. Ülkemizde yaklaşık 7 milyon kadar 65 yaş ve üstü vatandaşımız var. Bu şikayetleri biz de alıyoruz. Cumhurbaşkanımız da bunları dinliyor. Cumhurbaşkanımızın şöyle bir talimatı oldu. ‘Bilim Kurulu’nun bu konudaki değerlendirmesini aldıktan sonra pazartesi günü Kabine Toplantısı’nda bu konuyu değerlendirelim. Bilim Kurulu’nun kanaati çerçevesinde de bu konuda bir karar alalım.’ dedi. Pazartesi günü Cumhurbaşkanımızın bu konuda da bazı güzel haberleri olabilir.” İfadelerine yer verdi.

SADECE FUTBOL DEĞİL, TÜM LİGLERLE İLGİLİ KARAR VERİLECEK

Bazı Avrupa ülkelerinin futbol liglerinin sonlandırıldığı, Türkiye’de böyle bir durumun söz konusu olup olmadığı konusunda da açıklama yapan İbrahim Kalın, bu konuda Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Türkiye Futbol Federasyonunun yoğun bir mesai harcadığını belirterek, sadece futbol değil, tüm liglerle ilgili salgının seyrine göre karar verileceğini söyledi.

KORONAVİRÜSÜN DÜNYA EKONOMİSİNE MALİYETİ

Ekonomistlerce koronavirüsün dünya ekonomisine maliyetinin 6-7 trilyon dolar olacağı tahmin edildiğini, bunun çok ciddi olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, salgın sonrası ekonomi ile ilgili açıklamasında “Tabii çok ciddi bir rakam. Küresel ekonominin küçülmesinden herkes etkilenecek. Dünya ekonomisinin normale gelmesi için de küresel bir çaba gerekiyor. Ulusal ekonomilerin ve küresel piyasaların toparlanması zaman alacak. Biz Türkiye olarak bu sürecek hazırlıklı girdik. Açıkladığımız paketler, Hazine ve Maliye Bakanlığımızın açıkladığı paketler; hamdolsun işçimizin, işverenimizin, KOBİ’lerimizin, memurlarımızın, serbest meslek erbabının herkesin nefes almasını sağladı. Tabii hayatın ve ekonominin normale dönmesi için üzerinde çalıştığımız konular var.” İfadelerine yer verdi.

ÜLKELER REKABETE GİRMEDEN SALGINLA MÜCADELE ETMELİ

ABD Başkanı Donald Trump’ın koronavirüs salgını nedeniyle Çin Halk Cumhuriyeti ile Dünya Sağlık Örgütü hakkında yaptığı açıklamalara da değinen İbrahim Kalın, bu sürecin iki ülke arasındaki ilişkileri daha da gerebileceğini, ancak bu süreçte ülkelerin rekabet içerisine girmeden salgınla mücadele etmesi gerektiğini anlattı.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ