logo

İK Uzmanı Tuba SÖZSAYDIRAN: ‘Bir Şirketin Başarısını İnsan Kaynağının Kalitesi Belirler’

İK Uzmanı Tuba SÖZSAYDIRAN: ‘Bir Şirketin Başarısını İnsan Kaynağının Kalitesi Belirler’

 İnsan Kaynakları uzmanı Müdürü Tuba Sözsaydıran, doğru insan kaynakları politikaları, Türkiye’deki işsizlik ve istihdam politikaları değerlendirdi.

Merkezi Ataşehir‘de bulunan Temeltaş Proje Pazarlama A.Ş. İnsan Kaynakları Müdürü Tuba SÖZSAYDIRAN ile insan kaynaklarına gerçekleştirdiğimiz röportaj ile doğru insan kaynakları politikaları, Türkiye’deki işsizlik ve istihdam politikalarına dair çok özel sorulara yanıt aldık.

Türkiye’nin önde gelen büyük firmalarından birinde insan kaynakları müdürüsünüz. Dün ve bugüne baktıgınızda İK süreçleri arasında ne gibi farklar görüyorsunuz?

Türkiye ilk kez 1960-1970 yılları arasında çalışma hayatıyla ilgili bazı yasaların çıkmasıyla Personel Yönetimi mantığıyla tanıştı. Teknolojinin gelişmesi, insanların bilinçlenmesi ve kültür düzeyinin artması gibi birçok sosyolojik nedenden dolayı personel yönetimi kavramı 1990’lı yılların başına doğru insan kaynakları yönetimi adını aldı. Geçmişte İnsan Kaynakları sadece, eğitim, iletişim, işe alım, performans, ücret, bordro, personel özlük işleri, vb süreçleri kuran, takip eden, dökümante eden bir departmandı. Ancak günümüz rekabet ve bilgiye ulaşmanın kolay olduğu koşullarda insan kaynakları, şirketinin tüm süreçlerine hakim, inovatif ve yeni sistemler geliştirerek, şirkete gözle görülür maddi ve manevi fayda katan stratejik bir departman haline gelmiştir.

Türkiye’de işsizlik ve istihdam politikaları ile ilgili ne düşünüyorsunuz?

İşsizlik, ülkelerin sosyo-ekonomik durumlarına göre farklılık gösterse de çoğu ülkenin önemli sorunlarından biridir. Türkiye, 1960’lardan beri hemen her dönem görülen yüksek işsizlik oranlarıyla mücadele etmek zorunda kalan bir ülkedir. Zamanla küreselleşme ve teknolojik ilerleme nedeniyle artmaya başlayan işsizlik, 2001 kriziyle birlikte, daha da derin bir hal almıştır. Türkiye’de işsizlik nedenlerine gelirsek, daha çok hızlı nüfus artışı, genç nüfus payının yüksekliği gibi demografik unsurlarla ilişkilendirilmektedir. Bunun yanı sıra, iç göç ve kentleşmeyle birlikte ortaya çıkan eğitim ve bölgesel dengesizlik eğilimleri de işsizliği arttırmaktadır. Öte yandan kadınların işgücüne katılım oranının düşük kalması ve gençlerde işsizliğin yüksek olması önemli problemler olarak karşımıza çıkmaktadır.

Türkiyede işsizliğe yönelik ne gibi çalışmalar yapılmalıdır?
Kentsel alanlarda üretim yapan ekonominin gereksinim duyduğu eğitimli ve nitelikli insan kaynağını hazırlamak için eğitime ağırlık verilmesi gerektiği düşünülmelidir. İstihdam politikaları ise kadınlar ve gençler odaklı sosyal içerikli özel istihdam politikaları şeklinde geliştirilmelidir. Kurumsal olarak daha adil, tatmin edici ve güven verici kurumlar ve uygulamalar artırılmalıdır. İşçi ile işveren yani emek arzı ve talebi arasındaki enformasyon ağı geliştirilmeli ve böylece geçici işsizlik oranı düşürülmelidir. Enformasyon ağının oluşturulması için özel istihdam büroları kurulmalı ve İŞKUR’un fonksiyonları daha da genişletilmelidir.

İK alanında başarılı bir yönetici olmanın ipuçları nedir?

İnsan kaynaklarında başarının sırrı, İK’nın temel fonksıyonlarında etkın olmanın yanı sıra şirketlerdeki tüm süreçlere hakim olmaktan geçer. Şirketin kural ve süreçlerine uygun hareket eden; üretimden, lojistiğe, finanstan, satışa, teknolojıden, müşteri beklentilerine kadar tüm süreçlere ilgili ve analitik olmak durumundadır. Departmanlar arası sinerjileri kurabilmelidir ve aynı zamanda herkese temas edebilmekten geçer. İnsanı iyi tanımaktan ve iyi analiz etmekten geçer.

itvhaber

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ