logo

İlgezdi: Daha Kaç Bebeğimizin Ölmesi Gerekiyor?

İlgezdi: Daha Kaç Bebeğimizin Ölmesi Gerekiyor?

Bebekler için ölümcül bir hastalık olan SMA tedavisinin ödeme kapsamına alınmasını talep eden Gamze Akkuş İlgezdi, “Daha kaç bebeğimizin ölmesi gerekiyor?” diye sordu.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi bebekler için ölümcül bir hastalık olan SMA tedavisinin ödeme kapsamına alınmasını talep ederek, “SMA hastası bebeklerimizin tedavileri SGK’nın ödeme kapsamına alınması için daha kaç bebeğimizin ölmesi gerekiyor” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, SMA hastası bebeklerin yüksek maliyetli tedavilerinin SGK’nın ödeme listesinde yer alması için Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve  Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a birer soru önergesi vererek, yaşanan ölümlerin önüne geçebilecek çağrıda bulundu.

İlgezdi genetik bir hastalık olan SMA bebekler için ölümcül olduğunu hatırlatarak, “SMA hastalığı hareket edebilmemiz için gerekli olan SMN1 geninin vücutta var olmaması sebebiyle, beslenme ve solunum kaslarının gelişememesine, sinyal alamayan motor nöronların zamanla ölmesine sebep olduğu için günümüzde çocuk ölümlerinin bir numaralı sebebi olarak kayıtlara geçmektedir” dedi.

5 tipi olan hastalığın en ölümcül olanının TİP 1 olduğunu açıklayan İlgezdi, “Hastalığın tedavisinde kullanılan Zolgensma adındaki gen terapisi yalnızca Amerika ve İsrail’de yapılabilmektedir. Bu tedavinin maliyeti 2.5 milyon dolardır” diye konuştu.

Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya SMA’nın en ölümcül olan Tip1 hastaları için umut olan Zolgensma tedavisinin SGK bedeli ödenecek ilaçlar- tedaviler listesine alınması için bir çalışma yapılıp yapılmayacağını sordu.

İlgezdi, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanına da “En ölümcül olan Tip1 hastaları için umut olan Zolgensma gen terapisinin SGK bedeliödenecek ilaçlar- tedaviler kapsamına alınması için bir çalışmanız var mıdır?” diye sordu.

İlgezdi tedavinin ödeme kapsamına alınması ile SMA hastalığından bebek ölümlerinin önüne geçileceğini kaydederek, “SMA Tip1 hastası bebeklerin aileleri çaresiz. Rüzgar Erdoğan bu bebeklerden biri. Ailesi yardım kampanyası düzenleyerek gerekli parayı bulmayı ve çocuklarının ölümüne engel olmaya çalışıyor. Bebeklerinin sağlığına kavuşması ailelerin tek hayali. Rüzgar bebek ve aynı durumda olan, olacak bebekler için Sağlık Bakanlığının; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının umut olmasını bekliyoruz. Bu tedavi ödeme kapsamına alınırsa bebekler yaşayacak” diye konuştu.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ