logo

İLGEZDİ: ÖVÜNÜLECEK DURUMDA DEĞİLİZ

İLGEZDİ: ÖVÜNÜLECEK DURUMDA DEĞİLİZ

gamzeCHP’li  milletvekili, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Gamze Akkuş İlgezdi, Türk kadının kendi topraklarında mülteci konumuna düşürüldüğünü belirtti.

CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Türk kadının kendi topraklarında mülteci konumuna düşürüldüğünü belirtti.

CHP İstanbul Milletvekili, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Gamze Akkuş İlgezdi, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının tanınmasının 81. yıl dönümü dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı.

İlgezdi  “Atatürk’ün önderlik ettiği Anadolu devrimiyle yüzyılların karanlığını yırtarak kazandığımız kimliğimiz tehdit altında” dedi.

Türk kadının kendi topraklarında mülteci konumuna düşürüldüğünü belirten İlgezdi, “kazandığımız haklarla övünecek durumda değiliz” ifadelerini kullandı.

İlgezdi, Türk kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı Verilişinin 81. Yılını kutlarken, uzun ve engellerle dolu zor bir yolun ne yazık ki hala başındayız” dedi ve şöyle devam etti:

“Bugün hala 81 yıl önce seçme ve seçilme hakkını elde etmekle övünüyoruz.

Oysa biliyoruz ki, Atatürk’ün önderlik ettiği Anadolu devrimiyle yüzyılların karanlığını yırtarak kazandığımız kimliğimiz tehdit altında.

2015 Küresel Toplumsal Cinsiyet Uçurumu Raporu’nda 145 ülke arasında 130. sırada yer alıyoruz.

Parlamento’nun yüzde 14,9’unu kadınlar, yüzde 85,1’ini erkekler oluşturuyor.

43 ilde “kadının adı hala yok”

Bakanlar Kurulunda yalnız 2 kadın var. 30 Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğunun 3’ünde kadınlar oturuyor. 51 il belediye başkanının yalnızca 1’i kadın.

Toplam İl Genel Meclisi Üyesi Sayısı 3.379, bunlardan yalnızca 110’u kadın. Türkiye genelinde 31.790 belediye meclis üyesinden yalnızca 1.340’ı kadın.

Yönetim kademelerinde yüzde 12 ile 126 ülke arasında 94’üncü sıradayız.

Avrupa Birliği’nde kadının istihdam oranı yüzde 62 iken ülkemizde yalnızca yüzde 26,3. Yani kadınlarımızı kendi topraklarında mülteci konumunda.

Yani seçme ve seçilme hakkımızı elde ettiğimiz günden bugüne kat ettiğimiz yolla övünecek durumda değiliz.

81 yıl önce bizlere seçme ve seçilme hakkını tanıyan Cumhuriyet çınarına sözümüz var; kökünü kurutmaya çalışanlara inat her dalda, her nefeste, her acıda, her fırtınada filiz filiz çoğalacağız.

Yaşamın her alanında; sosyal ve siyasal hayatta erkek egemenlerle aynı haklara sahip olarak, eşit şartlarda, özgürce ve insanca yaşamı bölüşünceye kadar yılmadan mücadele edeceğiz. Bu mücadele;

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ