logo

İlgezdi, ‘Sağlıkta Şiddet Yasası Neden Dikkate Alınmıyor?’

İlgezdi, ‘Sağlıkta Şiddet Yasası Neden Dikkate Alınmıyor?’

CHP’li Gamze Akkuş İlgezdi, sağlıkta şiddet ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın “acil servislere polis görevlendirilmesi” açıklaması ile ilgili soru önergesi verdi.

Recep Kenan/itvhaber.com

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, sağlıkta şiddet ve Sağlık Bakanı’nın “acil servislere polis görevlendirilmesi” açıklaması ile ilgili soru önergesi verdi. İlgezdi, önergesinde  “Her sağlık emekçisine, her ambulansa her poliklinik odasına bir polis memuru mu görevlendirilecektir?” şeklinde sordu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yazılı olarak cevaplandırılması için CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi tarafından verilen soru önergesi şöyle:

Sağlıkta Dönüşüm Sisteminin kendisinden kaynaklanan bütün sorunlar, hekimler başta olmak üzere bütün sağlık çalışanlarının omzuna yükleniyor ve bunun sonucu olarak her gün sağlık emekçilerine şiddete yenileri ekleniyor. Çünkü bu sağlık sistemi şiddetin kendisini doğuruyor.

Sağlık Bakanlığı verilerine göre 14 Mayıs 2012 – 01 Nisan 2018 tarihleri arasında kayıtlara geçen şiddet vakası sayısı 68 bin 375’tir. 2018 yılının henüz ilk 4 ayında meydana gelen şiddet vakası ise 2 bin 934!

Bu şiddet olaylarına çözüm olarak; “Şu anda hastanelerimizde özel güvenlik personeli görev yapıyor. Aciller dahil. Ancak özel güvenlik personelinin ne yazık ki, bir caydırıcılığı olmadığını gördük. Bu yüzden de bundan böyle acil servislerde birer polis noktası oluşturulacak. Bunu konuyu İçişleri Bakanımız ile ele aldık ve hemen bir genelge yayınladılar. Öncelikle diğerlerine oranla daha yoğun ve bu olayların daha çok karşılaşıldığı 201 hastanemizin acil servislerinde polis görev yapacak. Saldırıya uğrayan hekimlerimizin ifadelerini hastanelerdeki polis noktalarında alacağız.” şeklinde açıklamada bulundunuz.

Acil servislere polis noktaları kurarak şiddet olaylarının önüne geçilemez. Çözüm; öncelikle şiddetin sebebi olan bu sistemin gözden geçirilmesi, sağlık çalışanlarının uğradığı fiziksel ve sözel şiddeti ortadan kaldırmak, kamuoyunu bilgilendirmek, sağlık emekçilerinin çalışma koşullarını iyileştirmek ve halkın parasız, kaliteli sağlık hakkına ulaşımının önündeki engelleri kaldırmak ve en önemlisi Sağlıkta Şiddet Yasası çıkarılmasıdır.

Bu bağlamda,

  1. Türkiye’deki özel ve kamu hastalarında çalışan özel güvenlik personeli sayısı nedir? Kaçı özel kaçı kamu hastanelerinde görev yapmaktadır?
  2. Şiddet olaylarının çok karşılaşıldığı 201 hastanemizin acil servislerinde özel güvenlik personelleri yerine polislerin görev alacağını belirttiğiniz hastanelerimiz hangileridir?
  3. Acil servislerde polis memurlarının görev yapmasının şiddeti azaltacağına hangi veriler ışığında karar verdiniz? Bu uyguluma için Türk Tabipler Birliği, sendikalar veya konunun uzmanlarından görüş alındı mı?
  4. Acil servislerde görev yapacak polis sayısı neye göre belirlenecektir? Her sağlık emekçisine, her ambulansa her poliklinik odasına bir polis memuru mu görevlendirilecektir?
  5. Özel güvenlik personeli ve kamera uygulamasına geçildiği günden itibaren kaç şiddet vakası yaşandı?
  6. Türk Tabipler Birliği’nin ısrarla talep ettiği Sağlıkta Şiddet Yasası neden dikkate alınmıyor?

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ