logo

İlgezdi: Topkapı Sarayının Yanlış Restorasyonundan Kim Sorumlu Olacak?

İlgezdi: Topkapı Sarayının Yanlış Restorasyonundan Kim Sorumlu Olacak?

Topkapı Sarayında işinin ehli olmayan kişilerin restorasyona başladığını ifade eden Gamze Akkuş İlgezdi, “Tarihi dokuya aykırı yanlış restorasyonun hesabını kim verecek” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi Kültür Bakanlığından alınarak, Cumhurbaşkanlığına devredilen Topkapı Sarayında işinin ehli olmayan kişilerin restorasyona başladığını ifade ederek, “Tarihi dokuya aykırı yanlış restorasyonun hesabını kim verecek” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan alınarak Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı’na bağlanan Topkapı Sarayını bir soru önergesi ile Meclis gündemine taşıdı.

CHP’li İlgezdi Cumhurbaşkanlığı’nın 6 Eylül 2019 tarih 44 numaralı kararnamesiyle yönetim, restorasyon, tanıtım ve diğer tüm hizmetlerin Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar Başkanlığına bağlandığını hatırlatarak, “1924 yılından beri müze olarak kullanılan Topkapı Sarayı neden Cumhurbaşkanlığına devredilmiştir?” diye sordu.

Gamze Akkuş İlgezdi, 1465-1470 yıllarında inşasına başlanan Topkapı Sarayında yapılar ile birlikte Müze koleksiyonunda nadir ve çok önemli eserler bulunduğunu kaydederek, “Bu karar ile, Topkapı Sarayı arazisinde bulunan Kültür Bakanlığına bağlı diğer kurumların binaları da Başkanlığa bağlanmış bulunmaktadır. Bu bölgede eser depo binaları, askeri okul ve depo binaları da yer almaktadır. Bunun yansıra, Aya İrini Müzesi, İstanbul Arkeoloji Müzelerinin eser deposu olarak kullandığı Darphane Binaları da Başkanlığa devredilmiştir” dedi.

DEPOLAR NE OLACAK?

Topkapı Sarayı ile birlikte devredilen yapılardaki eserlerin ne olacağı, buradaki yapıların nasıl değerlendirileceğinin de muamma olduğunun ve bu durumun büyük kaygı yarattığını ifade eden İlgezdi, “Topkapı Sarayının tüm konservasyon ve restorasyon işlerini bilimsel yöntemler ile koordineli olarak yürüten tecrübeli personele sahip İstanbul Rölöve Anıtlar Müdürlüğü ile İstanbul Restorasyon ve Konservasyon Merkez ve Bölge Laboratuvarının bulunduğu binanın da Başkanlığa geçtiği bilinmektedir. Kültür Bakanlığına bağlı personelin kendi kurumlarından çıkarılarak farklı bölgeye taşınması için yeni bina arayışları başlamış durumda olup, belirsizlik devam etmektedir” diye konuştu.

RESTORASYON SORUNU

Cumhurbaşkanlığının Topkapı Sarayına restorasyon için kalabalık bir ekip gönderilerek bazı alanlara hemen iskele kurulduğu ve işlere başlandığının altını çizen Gamze Akkuş İlgezdi, “Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı İstanbul Rölöve Anıtlar Müdürlüğü ile İstanbul Restorasyon ve Konservasyon Merkez ve Bölge Laboratuvarı Müdürlüğü uzmanları tarafından Topkapı Sarayı’nda yürütülen restorasyon ve konservasyon çalışmalarında, uzun süren araştırmalar, analiz ve belgelemeler yapılmadan işe başlanmazken, Cumhurbaşkanlığı’ndan gönderilen yeni personele hemen onarımlara başlanması talimatı verilmesi yanlış restorasyon örneklerinden birinin daha yaşanacağı korkusuna neden olmaktadır” dedi.

İlgezdi, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde,

“- Daha önce Darphane binalarında bulunan ve 2013 yılında onarılarak Matbaa Lisesine geçen İstanbul Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü bölgeden uzaklaştırılarak nereye gönderilecektir?

– Daha önce Darphane binalarında bulunan ve 2013 yılında onarılarak Matbaa Lisesi ek binasında yer alan İstanbul Restorasyon ve Konservasyon Merkez ve Bölge Laboratuvarı bölgeden uzaklaştırılarak nereye gönderilecektir?

– İstanbul Arkeoloji Müzelerinin Yenikapı eserlerinin depoladığı ve su altı eserlerin konservasyonu için kurulan laboratuvarının Darphane binalarından çıkarılması ile bu eserler nereye konulacaktır?

– Avrupa’nın ilk Konservasyon Laboratuvarı olarak bilinen ve korunan Eski Kimyahane Binası nasıl korunacaktır?

– Bölgede Bakanlığa bağlı Kültür Varlıklarının Korunmasında çalışma yürütülen personel neden en çok ihtiyaç duyulduğu bölgeden uzaklaştırılmaktadır?

– Topkapı Sarayının bütçesi nereye aktarılacaktır? Personelin akıbeti ne olacaktır?

– Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı işi bilen uzman ekip yerine Cumhurbaşkanlığı’ndan gönderilen ve müze ile ilgili yetirince bilgiye sahip olmayan personelin yaptığı onarımlarda oraya çıkabilecek yanlış restorasyon çalışmalarının sorumlusu kim olacaktır?” diye sordu.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ