logo

İmamoğlu Esenyurt’ta: ‘Ranta Kurban Gitmenin Net Bir İşaretidir’

İmamoğlu Esenyurt’ta: ‘Ranta Kurban Gitmenin Net Bir İşaretidir’

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, geçtiğimiz 23 Haziran’da sel felaketi yaşayan Esenyurt’un bu sorununa çare olacak “Haramidere Atık Su Kollektörü Temel Atma Töreni”ne katıldı.

Esenyurt’ta yozlaşmış bir imar süreci olduğunu kaydeden İBB Başkanı Ekrem İmaoğlu, “Bir şehri hissetmemenin, bir şehrin kurgusunu bozarken başka ihtiyaçları da çözmeyecek kadar gözü kör bir şekilde ranta kurban gitmenin net bir işaretidir.” Dedi.

Suriye uyruklu Ahmet Şaban’ın ölümüne neden olan sel felaketi sonrasında Valilik, İBB ve Esenyurt Belediyesi’nin ortaklaşa yaptığı çalışmalara değinen İmamoğlu, “Ama benim esas ifade etmek istediğim, bu tarafı değil. Bunlar, bir olayın sonucu. Biz, bu sonucu yaşamak istemiyoruz. İklim değişikliği, gerçekten dünyanın kronik sorunlarından bir tanesi. Buna duyarsız kalan, bu süreci yönetmek değil, başka önceliklerini ortaya koyan bir akıl, her türlü felaketle karşılaşmaya hazır olmalı.dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, güne 2 etkinlikle başladı. İmamoğlu, ilk olarak kent içinde faaliyet gösteren 4 farklı metro ve metrobüs hattı ile entegre olacak Ataköy-İkitelli Metrosu’nun, “TBM Kazı Tamamlama Töreni”ne katıldı.

İMAMOĞLU’NDAN GAZETECİLERE: “BİTTİĞİNDE FARKI GÖRÜN”

Halkalı’dan Haramidere’ye geçerek, “Haramidere Atık Su Kollektörü Temel Atma Töreni”ne katılan İBB Başkanı İmamoğlu’na burada; Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli, İBB’nin yeni Genel Sekreteri Can Akın Çağlar ve İSKİ Genel Müdürü Raif Mermutlu eşlik etti. Mermutlu’dan proje ilgili teknik bilgileri alan İmamoğlu, kendisini izleyen basın mensuplarını sel baskınlarıyla gündeme gelen Haramidere kenarına davet etti. İmamoğlu, dere kenarında yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı:

HEM KESİT DAR, AYAKLI BİR KÖPRÜ

“Haramidere’nin kesiti. Belli yan kollar yapılmış, ama kesit ona göre tasarlanmadığı için, özellikle bu baskınların temel sebeplerinden bir tanesi. Aslında çok basit bir kuraldır. Burada yapılan köprü o kadar yanlış ki. Hem kesit dar hem köprü, ayaklı bir köprü. Tabiri caizse bütün pislikleri tutan bir şekli var. Dolayısıyla tıkanma ve taşmaya sebep olacak bir düzeni var. En kötüsü de hala dereden pis suyun akıyor olması. Bütün bu sorunların giderilmesi ile ilgili başlattığımız çalışmayı sizlerle paylaşacağız. Çünkü, Esenyurt, gerçekten burada acı bir olay yaşadı. Bir insan da hayatını kaybetti. Esenyurt Belediye Başkanı o günden beri orada hizmet etmekle meşgul. Biz de yardımcı olmaya çalışıyoruz. Valilik, keza yardımcı oluyor. Ama sonuçta burada gördüğümüz bu manzara, bu işin temel sebebi. Bunu çekin ki, iş bittiğinde hem kesitteki farkı hem köprüdeki farkı görmüş olun. Onun için burayı özellikle göstermiş olduk.”

“SEL FELAKETİNİN YARALARINI SARDIK”

İmamoğlu ve beraberindeki heyet, daha sonra tören için kurulan platforma geçti. Törende ilk konuşmayı yapan Mermutlu, proje ile ilgili teknik detayları paylaştı. Mermutlu’nun ardından konuşan İmamoğlu, sözlerine, “Bugün Esenyurt’tayız. Burada çok canımızı sıkan bir olay yaşadık. 23 Haziran’dı yanılmıyorsam. Yaşadığımız bir selle, bir insanımız hayatını kaybetti” diye başladı. “Bu, Haramidere’nin yaşadığı ilk olay değil” diyen İmamoğlu, “İnsanların, ‘Özellikle son 15-20 yıldır bunu sürekli yaşıyoruz’ şeklindeki feryatlarını duymak çok çok önemli. Burada, 300’e yakın evi, taşkınla su bastı. Buradaki insanlarımıza hemen, Esenyurt Belediyemizle beraber, Sayın Başkan, tüm yetkili arkadaşlarımız tepeden tırnağa ilgilerini gösterdiler. Vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılama, hızlıca yaralarını sarma, evlerini temizlemek, sokağı toparlamak, ardından yiyecek, içecek ihtiyacından, barınma ihtiyacına kadar sürekli yanlarında durduk. Valiliğimizle beraber yaptığımız çalışmayla da bundan sonraki sürecin o insanları mağdur etmemesi konusunda, ayni ve nakdi yardımlar konusunda ortaklaşa hareket ederek, insanlarımızın yaralarını sarmaya devam ediyoruz. Bu manada büyük bir özveriyle çalışan, süreci her an takip etmekten asla geri durmayan ve bütün bu sürece katkı sunan; ama Valiliğimiz olsun ama Esenyurt Belediyemiz olsun ve bütün İBB’nin bütün imkanlarıyla yanında olup, yaralarını sardık ve bu sürece geldik” dedi.

 “ESENYURT; İMAR FACİASI”

Esenyurt’un Türkiye’nin en büyük imar faciasına imza atılmış ilçelerinin başında geldiğini vurgulayan İmamoğlu, şöyle devam etti:

“Burası, göz göre yapılmış bir şehirdir bütün insanların, bütün bilim insanlarının, mimarların mühendislerin feryadına rağmen. Bazen Büyükşehir Belediyesi’nin yetkisini kullanarak bazen de Büyükşehir’in yetkilerini de çiğneyip başka yetkileri kullanarak burada müsaade edilen yozlaşmış bir imar sürecinin yarattığı travmanın sonucudur buradaki konular. Yani düşünsenize, siz böyle bir kanalın çevresine yüz binlerce nüfus ekleyeceksiniz son on beş yılda. Yıllık nüfus artışı bu ilçenin, son 10-15 yılda 70 binin altına düşmemiştir. Bunları yapacaksınız, bunlara izin vereceksiniz; ama bu kanalı yapmaktan aciz duracaksınız. Bu işte bir şehri hissetmemenin, bir şehrin kurgusunu bozarken başka ihtiyaçları da çözmeyecek kadar gözü kör bir şekilde ranta kurban gitmenin net bir işaretidir.  Onun için Esenyurt, her daim sorgulanmalıdır, sorgulanacaktır. Bu manada Esenyurt Belediye Başkanı’mızın yürüyeceği her yol haritasında yanındayız. Gerçekten zor koşullarda görev yapacağını biliyorum.”

“İSKİ, DENEYİMLİ BİR KURUM”

Pandemi süreci ve öncesinde kentin ihmal edilmiş alt yapı sorunlarına odaklandıklarına dikkat çeken İmamoğlu, yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgiler paylaştı. İSKİ’nin bu konuda öncü bir rol üstlendiğine vurgu yapan İmamoğlu, şunları söyledi:

“İSKİ, girilememiş alanlarda Ortaköy’den Kadıköy’e, Kartal’dan Bakırköy’e birçok ilçemize bu anlamda iz bırakan işler yapmış. Tabii dönem dönem bu iz bırakan işlerin üstüne illa bir leke atma çabası da olmadı değil. Yani, Kadıköy’de yıllardır dereye akan atık suyu toplama çalışmasını başlatan ekibimizin oradaki çalışmaları esnasında, yıllardır o pis kokan derenin ağzındaki yere gidip, ‘Ya burası pis kokuyor, İSKİ burayı mahvetti’ diyecek kadar ucuz haberler yapan kanallar, bir yandan parodi gibi, komedi gibi sürece açıkçası katkı sundular. Niye katkı sundular? Çünkü biz, zaten yapılan yanlışları biliyoruz. 6 ayda, 1 senede değiştirdiğimiz ve yenilediğimiz, 1 senede giderdiğimiz birçok alanda olduğumuz gibi, bu alanda da müdahalemizi yapıyoruz. İnşallah, hiçbir insanımızın, hiçbir komşumuzun hayatı Haramidere’de hiçbir şekilde tehdit olmayacak. İSKİ, bu anlamda deneyimli bir kurum. Her ne kadar geçmişte bu kuruma hizmet etmiş ama sırf siyaset adına geçmişteki çalışma arkadaşlarını karalayan bazı isimler olsa da İSKİ’nin asil bir kurum olduğunu, her dönem akıllıca hizmet eden herkesin başımızın üstünde yeri olduğunu, tacı olduğunu ilan ettik, etmeye devam edeceğiz. Onlarla güzel işler başaracağız. Belediye başkanlarımız yol arkadaşlarımız, 39 ilçe belediyesi bizim yol arkadaşlarımız. Buluşmaya, uzlaşmaya, konuşmaya, çare bulmaya ve çözüm üretmeye hazır olan herkesle bu süreci yönetmeye, bu kenti yaşanabilir, yeşil, adil bir şehir çabası haline getirmeyi en üst seviyede ortaya koyacağımızdan kimse şüphe duymasın.”

Projede emeği geçenlere teşekkür eden ve başarılar dileyen İmamoğlu, konuşmasını, “Her ne kadar Mart ayını hedeflemiş olsalar da iklim ya da mevsim beklemiyor. Bu manada en az sorunla karşılaşmamız adına olabildiğince süreyi kısaltmaları konusunda motive olmalarını diliyorum. Bizi daha kısa bir zaman diliminde tekrar burada süreci bitirmiş, bugün görünen kesitlerin yerine çağdaş bir pozisyonla süreci tamamlamış bir şekilde ağırlamalarını diliyorum. Hepimize hayırlı ve uğurlu olsun” sözleriyle noktaladı.

Konuşmaların ardından, Esenyurt’un sel sorununa çare olacak projenin temeli atıldı.

HABERİN VİDEOSU TIKLAYINIZ

İSKİ Haramidere Atık Su Kollektörü Temel Atma Töreni yapılıyor. Esenyurt’ta yoğun yerleşim alanlarıyla çevresi sarılmış Haramidere, bir daha taşmasın diye, bu önemli ıslah projesi başlatılıyor.

İSKİ Haramidere Atık Su Kollektörü Temel Atma Töreni yapılıyor. Esenyurt’ta yoğun yerleşim alanlarıyla çevresi sarılmış Haramidere, bir daha taşmasın diye, bu önemli ıslah projesi başlatılıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi paylaştı: 8 Temmuz 2020 Çarşamba

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ