logo

İnal Aydınoğlu, ‘Aidiyet Duygusunu Geliştirecek Çalışma Yapılmalı’

İnal Aydınoğlu, ‘Aidiyet Duygusunu Geliştirecek Çalışma Yapılmalı’

16 milyon İstanbulludan “İstanbulluyum” diyenin azlığına dikkat çeken Gönüllülük Öğretmeni İnal Aydınoğlu, kentlerde aidiyet duygusunun geliştirmesi gerektiğini söyledi.

Recep Kenan/itvhaber.com

Geçtiğimiz günlerde Esenyurt STK’ları tarafından organize edilen çevrimiçi söyleşi gerçekleştiren Gönüllü Hizmet Vakfı Başkanı ve Türkiye Gönüllülük Öğretmeni İnal AydınoğluAidiyet Duygusu ve Gönüllülük” üzerine düşüncelerini paylaştı.

AİDİYET DUYGUSUNU GELİŞTİRECEK ÇALIŞMA YAPILMALI

16 milyon İstanbullu içerisinde “İstanbulluyum” diyen sayısının az olduğunu vurgulayan Gönüllülük öğretmeni İnal Aydınoğlu, “Kent Konseyi ve STK’ların Esenyur’ta yaşayanların Esenyurtlu olabilmesini, Esenyurtlu olmaktan onur duyması, gurur duymasını gerektirecek aidiyet duygusunu geliştirecek çalışma yapmaları gerektiğini kaydetti.

SEVGİ, DOSTLUK BÜYÜK OLDUĞU ZAMAN, AİDİYET DUYGUSU BÜYÜK OLUR

2008 yılında kurulan, 1 milyon nüfuslu Türkiye’nin en büyük ilçelerinden Esenyurt için nüfusun büyüklüğünün yeterli olmadığını kaydeden Gönüllü Hizmet Vakfı Başkanı İnal Aydınoğlu, ilçede sevginin de büyük olması gerektiğine vurgu yaptığı söyleşisinde, “Sevgi, dostluk büyük olduğu zaman, aidiyet duygusu büyük olduğu zaman, kent büyür. O zaman Kentlerde yaşamaktan mutlu olan insanlar olur.” Dedi.

ATAŞEHİR’DE AİDİYET DUYGUSUNU GELİŞTİRECEK ÇALIŞMA YAPILMALI

2008 yılında Esenyurt ile birlikte kurulan ilçelerinden olan, İstanbul’un önemli ilçeleri arasında yer alan Ataşehir’de de aidiyetin yeterince gelişmediği, Ataşehir’de aidiyet duygularının gelişmesi ve kentlilik bilincinin oluşturulması için kent konseyi ve ilçedeki STK’lar ile ortak projeler geliştirilmesi gerektiğine işaret eden İnal Aydınoğlu, Ataşehir’in aidiyet duygularını geliştirecek çalışmalara ihtiyacı olduğunu kaydetti.

YAŞADIKLARI YERDE YABANCI OLMAKTAN KAYNAKLANAN TEPKİLER

16 milyon İstanbullu içerisinde “İstanbulluyum” diyen sayısının az olduğunu ifade eden Gönüllü Hizmet Vakfı Başkanı ve Gönüllülük Öğretmeni İnal Aydınoğlu, “Ben 1960 yılından, 50 yıldan beri İstanbul’da yaşıyorum. Ben hala birisi ‘nerelisin?’ diye sorduğu zaman; ‘Gaziantepliyim’ diyorum. Oysaki; bizim Kadıköylü, Esenyur’ta yaşayanların Esenyurtlu olabilmesi, Esenyurtlu olmaktan onur duyması, gurur duyması gerekiyor. Esenyurt’ta doğan çocuklar Esenyurtlu olamayacak. Parklara, otobüslere, sokak lambalarına verilen zararlar, oralı olamamaktan, oralı olanlara tepki göstermekten kaynaklanıyor. Yaşadıkları yerde yabancı olmaktan kaynaklanan tepkiler.” Şeklinde konuştu.

ASKERLİK VE SEYAHATTE AİDİYET DUYGUSUNA DAHA FAZLA İHTİYAÇ DUYULUYOR

Aidiyet duygusunun sosyal iletişimle geliştiğini kaydeden, Gönüllü Hizmet Vakfı Başkanı ve Gönüllülük öğretmeni İnal Aydınoğlu, Aidiyet Duygusu ve Gönüllülük” üzerine düşüncelerini paylaştığı söyleşide, insanların askerlik, seyahat gibi durumlarda aidiyet duygusuna daha fazla ihtiyaç duyduğunu kaydederek, “Ait olmak demek; sahip olmak ve sahiplenmek demektir. Herkes kendi sahip olduğu, sahiplenildiği yerde bulunmak ister. Vatandaşlık, kentlilik çok güçlü duygulardır.” dedi.

KARINCALAR GİBİ KAYNAŞAN KALABALIK VE SİZ YALNIZSINIZ

İçinde bulunulan kalabalık toplumdan bir parça, değer verilen insan olarak görülürse büyük bir mutluluk duyulduğunu kaydeden İnal Aydınoğlu, bireyleri birleştiren çimento olarak tanımladığı aidiyet duygusunun önemine, “Karıncalar gibi kaynaşan kalabalıkların arasında bir insan kendini yalnız hissettiği kadar başka hiçbir yerde yalnız hissedemez.” İfadeleri ile dikkat çekti.

İNSAN EN BÜYÜK ACILARI YALNIZ KALDIĞINDA ÇEKER

Aidiyet duygusunu; insanı yaşadığı toplulukla birleştiren, bütünleştiren, çok güçlü yapan yüce bir duygu olarak tanımlayan Gönüllülük öğretmeni İnal Aydınoğlu, en büyük acıları yalnız kaldığında çeken insanın, toplu yaşamak üzere yaratıldığının altını çizerek, “Her insanın belli bir toplulukla yaşama arzusu vardır. O toplulukla değer bulma, gurur duyma arzusu vardır. En küçük topluluk ailedir. Aile güçlü aidiyet duygusu olan bir topluluktur. Yaratılıştan, genden, kandan ve anne-baba-kardeş sevgisinden gelen çok güçlü bir bağ vardır.” İfadeleri ile tanımlamada bulundu.

“ANNEYE OLAN AİDİYET DUYGUSU EN ÖNEMLİ AİDİYET”

Kendi çocukları ile ilgili deneyimlerini paylaşan, anneye olan aidiyet duygusunun en önemli aidiyet olduğuna dikkat çeken Aydınoğlu, anne aidiyetinin anne karnına düştüğü andan itibaren oluşan duygu olduğunu vurgulayarak, “Çocuk annenin kanından, yediklerinden, içtiklerinden beslenir. Ve annenin kalp atışlarını duyarak, çok güvenli ortamda yetişir anne karnında.” Dedi.

Endüstri devrimi ile birlikte kentlere göçün başladığını hatırlatan İnal Aydınoğlu, insanların hemşerilik duygusuyla birleşerek kendilerini güçlü hissedebildiklerini, hemşerilik bağı kuramayanların kent kalabalığında kendilerini yalnız hissettiklerini vurgulayıp, “ Vatandaşlık, kentlilik çok güçlü duygulardır.”

GÖNÜLLÜK ULUSLARARASI KURULUŞTA BAŞLADI, GAZİANTEPLİLER İLE DEVAM ETTİ

Gönüllüğünün uluslararası bir kuruluşta başladığını ifade eden Aydınoğlu, dernek, federasyon ve konfederasyon başkanlığı ve İstanbul’da yaşayan Gazianteplileri bir araya getiren dernek başkanlığı ile devam ettiğini kaydetti. 1990 yılında İstanbul Gaziantepliler Derneği’ne başkan olduğunu, dernekleri birleştirerek federasyon kurduklarını ve bu dernekleri arkadaşlarına devrettiğini, halen Türkiye’de yaşayan Gazianteplilerin 51 derneği tarafından kurulan federasyonun onursal genel başkanlığı görevini yaptığını söyledi.

İNAL AYDINOĞLU, 19 MAHALLEDE GÖNÜLLÜ EVLERİ KURDUK

Bir Gaziantepli olarak yaşadıklarından hareketle Kadıköy’de Belediye Başkanı ile birlikte önce mahalle aidiyetini, geliştirip güçlendirmek amacı ile bir vakıf kurduklarını kaydeden İnal Aydınoğlu, 19 mahallede gönüllü evleri kurduklarını, insanları buralarda bir araya getirdiklerini mahallerinde dostluk kurmaya, arkadaşlıklarını geliştirmeye sevk ettiklerini aktardı. Aydınoğlu bu amaçla kurdukları koro sayısının 160’ı bulduğunu her koroda 50- 80 kişinin mahallesinde bir araya gelerek şarkı söylemesinin önemine işaret etti.

“KADIKÖY’DE DOĞMADIK AMA KADIKÖY’DE YAŞIYORUZ, KADIKÖY’Ü SEVİYORUZ”

Kadıköy’e gelenlerin kurdukları hemşeri dernekleri ile güçlü tuttukları bağlarıyla geldikleri bölgenin geleneklerine göre yaşam sürdürdüklerinin altını çizen Gönüllü Hizmet Vakfı Başkanı İnal Aydınoğlu, “Bölgelerin kültürel farklılıkları bizim için zenginliktir. Kurduğumuz vakıf aracılığıyla Kadıköy’deki kent temsilcileri dernek ve başkanlarını ile toplantı yaptık. Toplantıda Kadıköylü olmaya çalışın dedik. “Kadıköy’de doğmadık ama Kadıköy’de yaşıyoruz, Kadıköy’ü seviyoruz” içerikli 70 dernek adına afiş yaptırdık. Projenin devamı olarak Özgürlük parkında bütün derneklerin katıldığı şenlik düzenledik. Bölgelerin kültürlerinin tanıtıldığı bu şenlikler yıllarca devam etti. Böylece yaşadığımız kent ile göç edenlerin kültürlerini buluşturmak üzere çaba sarf ettik. Kaymakamlık ve gönüllülerimizle Kadıköy’de yürüyüş yapanlara selamlaşma alışkanlığı kazandırmak için çalıştık.” Şeklinde konuştu.  

İNAL AYDINOĞLU KİMDİR?

Kendini “işkolik” olarak tanımlayan İnal Aydınoğlu, 18 Ekim 1941 yılında Gaziantep’te dünyaya geldi. Çalışarak okumak zorunda olduğundan dolayı eğitimini yarım gün olan Gaziantep Ticaret orta ve Gaziantep Ticaret Liselerinde tamamladı.

1964 yılında İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisinden mezun olan İnal Aydınoğlu, 1972 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisinde öğrenci olan Tülay Hanım ile evlendi.

İNAL AYDINOĞLU

İnal Aydınoğlu, 1961 yılında üniversitede okurken ticarete atılarak uzun yıllar gayrimenkul ticareti ve inşaat işiyle uğraştı.

Marmara Üniversitesi ve bazı özel üniversitelerde lisans ve yüksek lisans programlarında öğretim görevlisidir.

Hayatı toplama ve dağıtma dönemi olarak ikiye ayırdığından halen dağıtma dönemini yaşamakta olduğunu ifade den İnal Aydınoğlu, maddi ve manevi tüm olanakları ile hizmet etmeye devam ediyor.

Gaziantep doğumlu ekonomist ve iş insanı İnal Aydınoğlu, 1978 yılında başladığı gönüllülük yolculuğunda bulduğu coşku, sevinç ve mutluluğu başka insanlarla paylaşma çabası içindedir. Bu amaçla gazete ve dergilerde yazılar yazmakta, televizyon programları yapmakta, kurslar, seminerler, konferanslar vermektedir.

Gönüllü Hizmet Vakfı Başkanı ve Gönüllülük Öğretmeni İnal Aydınoğlu’nun “Sevgi Üzerine”, “Mutluluk Üzerine”, “Gönüllülük”, “Sevgi Liderliği”, “Karşılıksız- Bir Gönüllü Yolculuğu”, “İyi Yaşamak”, “Sevgi Kitabı”, “İçsel Yaşam Üzerine”, “Daha İyi Bir Yaşam Üzerine”, “Yaşamın Anlamı Üzerine”, “Yaşama Sevinci Üzerine”, “Kadın Erkek Üzerine”, “Bilinçli Yaşam Üzerine”, “Cömertlik”, “Çocukta ve Gençte Sevgi ve Gönüllülük” olmak üzere yayınlanmış 15 kitabı bulunmaktadır.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ