logo

İstanbul’da Etkili Sağanak 3 İlçede Afete Döndü: 2 Can Kaybı

İstanbul’da Etkili Sağanak 3 İlçede Afete Döndü: 2 Can Kaybı

Batı bölgelerde etkili olan kuvvetli sağanak yağış, dün gece İstanbul’un kuzeyinde, Arnavutköy, Başakşehir ve Küçükçekmece’de sele ve su baskınlarına neden oldu.

Recep Kenan/itvhaber.com

İstanbul Valiliği, Başakşehir ve Küçükçekmece‘de 2 kişinin hayatını kaybettiğini, 12 kişinin de yaralandığını açıkladı.

İstanbul‘un kuzey batı bölgelerinde etkili olan kuvvetli sağanak sele neden olurken; Arnavutköy, Başakşehir ve Küçükçekmece’de sağanak yağış nedeniyle yollar göle döndü, araçlar sular altında kaldı.

İstanbul’un kuzey bölgesinde başlayan yağış, Arnavutköy, Başakşehir ve Küçükçekmece’de şiddetini artırdı. Arnavutköy, Başakşehir ve Küçükçekmece’de etkili olan kuvvetli sağanak yağış ile birlikte  birçok ev ve iş yerlerinde su baskını ihbarları üzerine bölgeye çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi. Bölgeye, diğer ilçelerden de itfaiye araçları gönderildi.

Sel ve su baskınlarının etkili olduğu bölgelerde birçok ev ve iş yerini su basarken, Çam ve Sakura Şehir Hastanesi ile bazı metro istasyonlarında da su baskınları meydana geldi.

METRO İSTASYONLARINI SU BASTI

İstanbul’da bazı bölgelerde etkili olan sağanak yağış nedeniyle Kayaşehir metrosunu da su bastı. Metro İstanbul sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, “M3 Kirazlı-Kayaşehir Merkez Metro Hattı’mızda yoğun yağış nedeniyle yolcularımızın güvenliği için Turgut Özal ve Siteler istasyonlarımız kapatılmıştır.” denildi.

SELE KAPILARAK HAYATINI KAYBEDENLER 2’YE YÜKSELDİ

İstanbul’da sağanak yağış ile oluşan sele kapılarak hayatını kaybedenlerin sayısının 2’ye yükseldiğini kaydeden İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya,  ölenlerden birinin yabancı uyruklu olduğunu belirtti.

HAYATINI KAYBEDENLERİN KİMLİKLERİ AÇIKLANDI

Selden kısmen etkilenen Başakşehir Devlet Hastanesi ile Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nde sağlık hizmetlerinin verilmeye devam ettiği bildirilen valilik açıklamasında, selde Başakşehir’de Başak Mahallesi Mevlana Celalettin Rumi Caddesi’nde Yıldız Yurtseven (57) ile Küçükçekmece’de Atatürk Mahallesi Engin Sokak’ta yaşayan Gine uyruklu İraman Kebe’nin (32) hayatını kaybettiği aktarıldı.

BAKANI ALİ YERLİKAYA HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI BAŞLADI

İstanbul’daki sel felaketine ilişkin açıklama yapan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “İstanbul’da, Valiliğimiz koordinasyonunda Kaymakamlarımız tarafından sel ve su baskınlarından zarar gören yerlerin hasar tespit çalışmaları başladı. İlk etapta sel ve su baskınlarından etkilenen ailelerimize hane başına; AFAD’dan 10.000 TL, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından 5.000 TL olmak üzere toplam 15.000 TL yardım ödemesi yapılacaktır. Rabbim her türlü afetten ülkemizi ve milletimizi korusun.”

İBB (İstanbul Büyükşehir Belediyesi ) Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) yaptığı açıklamada, Arnavutköy ilçesine 128 kilogram yağış düştüğünü kaydetti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 2137 personel ve 1161 araçla sahada olduklarını ifade etti.

İstanbul Valiliği’nden yapılan açıklamada, dün akşam yağışlardan 1754 ev ve işyerinin etkilendiği belirtildi.

İSTANBUL VALİLİĞİ AÇIKLAMASI

İstanbul’un kuzeyinde etkili olan sağanak yağış nedeniyle oluşan sel ve baskınlarla ilgili açıklama yapan İstanbul Valiliği, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“İstanbul’un kuzeyinde yer alan ilçelerde 05.09.2023 tarihinde saat 21.00 sıralarında oluşan sağanak yağışın ardından su baskınları meydana gelmiştir. Metrekareye 125 kilogram yağışın düştüğü tespit edilirken sel nedeniyle Başakşehir ve Küçükçekmece ilçelerinde birer olmak üzere iki kişi hayatını kaybetmiş, 12 kişi de yaralanmıştır. Yaralıların tedavisi kaldırıldıkları hastanelerde devam etmektedir.

112 ACİLE 1.150, BELEDİYELERE 2.540 İHBAR

Su baskınları nedeniyle kamu hizmeti veren bazı kuruluşlar da selden kısmen etkilenmiştir. Bu kapsamda 112 acil çağrı merkezine 1.150, belediyelere ise 2.540 su baskını ihbarı alınmıştır. AFAD, İtfaiye, İSKİ ve belediyelerin kurtarma ekipleri gelen ihbarları karşılamak için aralıksız çalışmaktadır. Ayrıca emniyet, jandarma ve sağlık birimleri de çalışmalara tüm imkânlarıyla destek vermektedir.

SU BASKININDAN 1.754 EV VE İŞYERİ ETKİLENDİ

Su Baskınlarında ilk belirlemelere göre 1.754 ev ve işyeri etkilenmiş olup, söz konusu bölgelerde mahsur kalan vatandaşımız bulunmamaktadır. Selden etkilenen vatandaşlarımızın barınma ihtiyaçları kamu misafirhaneleri ve tesislerde karşılanacaktır. Ayrıca Kızılay ve belediyelerin ilgili birimleri selden etkilenen vatandaşlarımızın acil ihtiyaçlarını karşılamak için çalışmalarına aralıksız devam etmektedir.

ÇAM VE SAKURA HASTANESİ’NDE SAĞLIK HİZMETLERİ DEVAM EDİYOR

Selden kısmen etkilenen Başakşehir Devlet Hastanesi ile Çam ve Sakura Hastanesi’nde sağlık hizmetleri verilmeye devam etmektedir.

SELDE YARALANAN 12 KİŞİNİN TEDAVİLERİNE DEVAM

Selde Başakşehir Başak Mahallesi Mevlana Celalettin Rumi Caddesi’nde Yıldız Yurtseven (57) ile Küçükçekmece Atatürk Mahallesi Engin Sokak’ta yaşayan Gine uyruklu İraman Kebe (32) hayatını kaybetmiştir. Selde yaralanan 12 kişinin tedavileri kaldırıldıkları hastanelerde devam etmektedir.”

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın paylaştığı verilere göre İstanbul’da;

  • Arnavutköy’de 291 konut,
  • Başakşehir’de 131 konut ve 650 işyeri,
  • Küçükçekmece’de 98 konut ve 13 işyeri,
  • Sultangazi’de 10 konut,
  • Eyüpsultan’da 30 konut selden etkilendi.

Bu ilçelerde çok sayıda araç da suya gömüldü.

İstanbul Valisi Davut Gül kentte sel nedeniyle evleri kullanılamayacak durumda olan veya su basma riski bulunan evlerde yaşayanların 112’yi araması durumunda kamu tesislerinde misafir edileceklerini açıkladı.

İSTANBUL VALİSİ DAVUT GÜL UYARDI

Gece sağanak yağışının etkili olduğu bölgelerde vatandaşlara seslenen İstanbul Valisi Davut Gül, “Arnavutköy ve Başakşehir başta olmak üzere İstanbul’umuzun farklı semtlerinde kuvvetli yağış yağmaktadır. Sel baskınlarına karşı duyarlı olunması, motor kurye vb. ulaşım araçlarıyla trafiğe çıkılmamasını önemle rica ederim.” Uyarısını yapmıştı.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ