logo

KADİR ÖĞÜT ATAŞEHİR’İN İMAR TEPKİSİNİ TBMM GÜNDEMİN TAŞIDI

KADİR ÖĞÜT ATAŞEHİR’İN İMAR TEPKİSİNİ TBMM GÜNDEMİN TAŞIDI

kadir gokmen ogutCHP İstanbul Mv. Öğüt, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nce Barbaros ve Yenisahra Mahalleleri 1/5000’lik nazım imar planlarını hem Genel Kurulu’daki konuşmada hem de soru önergesi ile TBMM’ye taşıdı.

Recep Kenan/itvhaber.com

CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nce Ataşehir İlçesi Barbaros ve Yenisahra Mahalleleri için açıklanan 1/5000’lik nazım imar planlarını hem Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmaya hem de soru önergesine taşıdı. Askıya çıkarılan planların halkın sorunlarına çözüm olmadığını söyleyen Öğüt, ” Söz konusu plan yaklaşık 40 yıldır yaşanan sorunlara çözüm olmadığı gibi üste sorunlar eklemiştir.
1/5000’lik planı gören mahalle sakinleri evlerinin arazilerinin yol, yeşil alan gibi sosyal donatı alanına ayrıldığını görmüşlerdir” dedi.

Mustafa Kemal ve Aşık Veysel mahallerinin ise imar planlarının halen çıkarılmadığını ve vatandaşların merakla beklediğini ifade eden Öğüt, önergesinde şu soruları yöneltti.

1) Yenisahra ve Barbaros Mahalleleri’ne 1992 ve1993 yıllarında 3,5 kat imar izni verilmiştir. Islah imar planı yapılırken %33 olarak uygulanan kesinti yapılmıştır. Bu yeni imar planıyla bu sosyal donatı alanında kalan parsellerin imar hakkı devri yapılırken, emsale esas olan arsadan kesintinin %40’a tamamlanması dolayısıyla %7’lik kesinti yapılması planlanmaktadır. Daha önceden kesintiye uğramış alanlara yeni bir kesinti uygulanmak istenmesinin gerekçesi nedir?

2) Planda belirlenen yeşil alan bölgelerindeki emsal belirlemede adaletsizlik olduğu söylenmektedir. Sosyal alanlar transfer edilirken%40 kesinti yapıldığı gibi, İlaveten transfer edildiği parsel 3000 m2 ye tamamlanmışsa 2,5 emsal alırken, bu parselin emsali 1,25 üzerinden hesaplanacaktır. Emsal düşürülünce %70 gibi kayıplar oluşmaktadır. Söz konusu mahallelerin hemen yanında büyük firmalara 60 kat ve daha fazlasına kadar inşaat izni verilirken, bu mahallelerin 15 kat ile sınırlandırılmasının gerekçesi nedir? Çifte standart anlamına gelmez mi?

3) Aynı imar planında konut ve işyerleri, “ticari alan”, “konut+ticari alan” ve “ticari alan” olarak 3 parçaya ayrılmıştır. Sadece “konut” olmasına izin verilen bölgede herhangi bir basit dükkana izin verilmemektedir. İhtiyacı karşılamak için bile 2 km yol gidilmesi gerekmektedir? Bu doğrultuda vatandaşın mağdur etmemek adına bu planın yeniden gözden geçirilmesi düşünülmekte midir?

4) Mustafa Kemal ve Aşık Veysel Mahallelerinin 1/5000’lik imar planları halen çıkmamıştır; ne zaman çıkartılması planlanmaktadır?

Paylaşın:
Etiketler: » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ