logo

KASDER COVID-19’un Kas Hastalıklarına Etkisi Raporu Yayında!

KASDER COVID-19’un Kas Hastalıklarına Etkisi Raporu Yayında!

KASDER, koronavirüs küresel salgınının kas hastaları ve yakınları üzerindeki etkilerini araştırdığı “Covid-19 Gündeminde Hasta ve Hasta Yakını İhtiyaçları Anketi” sonuçlarını açıkladı.

Recep Kenan/itvhaber.com

Türkiye Kas Hastalıkları Derneği (KASDER), koronavirüs küresel salgınının kas hastaları ve yakınları üzerindeki etkilerini araştırmak ve tespit etmek üzere “Covid-19 Gündeminde Hasta ve Hasta Yakını İhtiyaçları Anketi” hazırladı.

Ülkemizde sayıları 100 bini aşan kas hastalarının daha kaliteli yaşam sürmelerini sağlamak, hastalara ve topluma rehber olmak, çözüm önerileri geliştirerek uygulanmasını sağlamak için 1978 yılında Prof. Dr. Coşkun Özdemir öncülüğünde kurulan Türkiye Kas Hastalıkları Derneği (KASDER), koronavirüs küresel salgınının kas hastaları ve yakınlarının hayatlarına etkilerini “Covid-19 Gündeminde Hasta ve Hasta Yakını İhtiyaçları Anketi” ile araştırdı.

COVİD-19 SALGINININ HASTALARIN GELECEĞİNE ETKİLERİNİ ANALİZ

Türkiye Kas Hastalıkları Derneği, “Covid-19 Gündeminde Hasta ve Hasta Yakını İhtiyaçları Anketi” amacını şu ifadelerle açıkladı:

“Covid-19 Gündeminde Hasta ve Hasta Yakını İhtiyaçları Anketi” amacı; 2019 yılı sonunda başlayarak halen devam eden küresel bir salgının hasta ve hasta yakınlarının hayatlarını nasıl etkilediğini ortaya koymak ve Covid-19 salgını özelinde ise güncel durumu ve hastalarımızın yakın geleceğine etkilerini analiz etmek.

Kas hastalarının Covid-19 küresel salgınından nasıl etkilendikleri çevrimiçi yayınlanan anket soruları aracılığıyla incelenmiştir. Hazırlanan rapor sonuçlarının, salgın sürecinde kas hastalarının ihtiyaçlarının belirlenmesine ve çalışmalarımızın önceliklendirilmesine katkı sunacağını düşünüyoruz.

ANKETTE DİKKAT ÇEKEN SONUÇLAR

*Salgın öncesi, kas hastalığı ile ilgili olarak hastanede tedavi alanların %73’ü tedavilerinin aksadığını ifade etmiştir.

*Belediye ve ya sosyal yardım kuruluşlarından kendileri ya da bakımını üstlendikleri kas hastaları için tekerlekli sandalye talep eden kişilerin %46,7’si salgının bu talebin yerine getirilmesinde aksaklığa neden olduğunu düşündüklerini ifade etmişler.

*Çalışan kas hastası bireylerin %72,7’sine işverenleri tarafından esnek çalışma saatleri imkanı verilmiştir.

*Çalışan kas hastası bireylerin %63,6’sına işverenleri tarafından evden çalışma olanağı sunulmuştur.

%80,7 ORAN HANE HALKINDA BİR KAS HASTASI BİREY BULUNUYOR

*Katılımcılara hane halkında kaç kişide kas hastalığı tanısı bulunduğu sorulmuştur. Yanıt verenlerin %80,7 oranlık çoğunluğunda hane halkında bir kas hastası birey bulunmaktadır. Hanesinde iki kas hastalığı tanısı alan kişi olduğunu belirtenlerin oranı ise %15,8’dir

%77,7 HASTADA PANDEMİDE SAĞLIK HİZMETİ İPTAL, ASKIYA ALINDI YA DA ERTELENDİ

*Ankete katılanlar çoğunlukla (%77,7), kas hastalığı nedeniyle alınan ergoterapi, konuşma terapisi, fizik tedavi, masaj vb. rehabilitasyon hizmetlerinin tamamen iptal edildiğini, askıya alındığını ya da ertelendiğini belirtmiştir.

KAS HASTALARININ %81’İNİN REHABİLİTASYON HİZMETİ SALGIN NEDENİ AKSADI

Yanıtlar değerlendirildiğinde önceden rehabilitasyon hizmeti alan kas hastalarının toplam %81’inin salgın nedeni ile aksaklık yaşadığı görülmektedir.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ