logo

Kayhan, ‘Kentsel Dönüşümle İlgili Yeni Bir Çalışma Başlatıldı’

Kayhan, ‘Kentsel Dönüşümle İlgili Yeni Bir Çalışma Başlatıldı’

Sadık Semih Kayhan, Bakanlığın Kentsel Dönüşüm çalışmalarında, 3’te 2 olan rakamı %51 gibi bir orana indirilmesi yönünde çalışma yaptığını açıkladı.

Recep Kenan/itvhaber.com

Sadık Semih Kayhan: “Kentsel dönüşüm ile ilgili yeni bir çalışma başlatıldı. Yeni bir kanun hazırlığı olduğunu bakan açıkladı.”

3’TE 2 İLE ÇÖZÜMDE UZUN SÜREÇ

Toplulaştırma ya da dönüşüm çalışmalarında 3’te 2 çoğunluk arandığını hatırlatan Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Sadık Semih Kayhan, geri kalan üçte bir anlaşmadığı takdirde sorunun çözümü ile ilgili uzun bir süreç yaşandığının altını çizdi. Kayhan, yeni düzenleme ile “Kentsel Dönüşüm” çalışmalarının hız kazanacağına inandığının altını çizdi.

YENİ BİR KENTSEL DÖNÜŞÜM YASASININ HAZIRLIK ÇALIŞMASININ YAPILIYOR

Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Sadık Semih Kayhan, Ataşehir Yenisahra Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı İsa Kırım ile yaptığı söyleşide, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yeni bir Kentsel Dönüşüm Yasasının hazırlık çalışmasının yapıldığını söyledi. Kayhan yapılan çalışmanı İstanbul’a özel bir yasa oma olasılığını da vurguladı.

RİSKLİ YAPILARI GÜVENLİ HALE GETİRMEK İÇİN ÇALIŞMALAR YAPIYORUZ

Yenisahra Derneği Başkanı İsa Kırım’a, Ataşehir’deki kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında bilgi veren Sadık Semih Kayhan, “Ataşehir’de kentsel dönüşüm çalışmaları oldukça hızlı bir şekilde ilerliyor. İlçemizde birçok riskli yapı tespit ettik ve bu yapıları güvenli hale getirmek için çalışmalar yapıyoruz. Ayrıca, kentsel dönüşüm projeleriyle bölgedeki mevcut yapıları modern, konforlu ve estetik hale getirmeyi hedefliyoruz.” Dedi.

3’TE 2 ORANIN, %51’E İNDİRİLMESİ YÖNÜNDE BİR GÖRÜŞ VAR

Kayhan, yaptığı açıklamada; yeni yasa düzenlemesi ile ilgili, “Toplulaştırma ya da dönüşüm çalışmalarında 3’te 2 çoğunluk aranıyor. Geri kalan üçte bir anlaşmadığı takdirde sorunun çözümü ile ilgili uzun bir süreç var. Bunun değişmesini önerdik. Başka belediyelerle birlikte biz de önerdik. Bakanlığın da bu doğrultuda düşüncesi var. 3’te 2 olan rakamı %50’nin hemen üzerine, %51 gibi bir orana indirilmesi yönünde bir görüş var. Biz de bu görüşü destekleyenlerdeniz…” ifadelerine yer verdi.

BİNA BİTENE KADAR HAKLARINI ALMA KAYDIYLA SATIŞ İŞLEMİ

Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Sadık Semih Kayhan, Ataşehir Yenisahra Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Gazeteci İsa Kırım ile yaptığı söyleşide şu ayrıntıların altını çizdi:

“Yine bizim taleplerimizden; kentsel dönüşüm çalışmalarındaki satışlarda süreler çok uzun oluyor, yürütmeyi durdurmalar oluyor, riskli yapılar ya da riskli bölgelerle ilgili %51 çoğunluk sağlandıktan sonra; yine %51’in izniyle, diğerlerinin haklarına saklı kalmasıyla, bina bitene kadar haklarını alma kaydıyla satış işleminin o tarihten yapıl sonra yapılması ile en azından haklarına razı olanların sağlıklı binalarda oturma şansını kazanır.”

KEYFİ HAREKET EDENLER, RANT İÇİN PAZARLIĞI UZATANLARA YÖNELİK CEZA

“Uygulanması mümkün değil ama bizim aklımızdan geçen, özellikle keyfi hareket edenlerle, inat eden veya daha fazla rant sağlamak amacıyla pazarlığı uzatanlara yönelik ceza kanununda bir düzenleme yapılabilir. Bunun gibi öneriler var.”

HER DEPREMDEN SONRA GÜNDEME GELEN KENTSEL DÖNÜŞÜM

“Her depremden sonra gündeme gelen kentsel dönüşüm, Maraş depreminden sonra daha ciddi konuşulur oldu. Depremin hem can kaybı, hem de maddi kayıp açısından öne çıkıyor. Depremden korunmanın en ekonomik ve sağlıklı yolu; sağlıklı kentlerde ve sağlıklı yapılarda yaşamın önemi Maraş depremi ile bir kez daha fark edildi. İnşallah unutulmaz.”

İSTANBUL’A İLGİLİ ÖZEL BİR KANUN HAZIRLIĞI

“Özellikle İstanbul’la ilgili bir çalışma yapıldığı belki İstanbul’a ilgili özel bir kanun hazırlığı var. Bununla ilgili Bakanlık Ankara’da toplantı yaptı. Daha sonra İstanbul’da bir toplantı yapıldı. Çevre Şehircilik İl Müdürlüğünde bir toplantı yapıldı. Toplantıda belediyelerden, çıkacak kanunla ilgili öneriler alındı. Bu kapsamda öneriler toplanacak. Gözden geçirildikten sonra yeni bir Kentsel Dönüşüm yasası, belki de İstanbul yasası olarak yeniden düzenlenecek gibi görünüyor.”

“ÇIKACAK KANUNA KATKIMIZ OLURSA SEVİNİRİZ”

“Mevcut Kentsel Dönüşüm Yasası bazı konuları çözüyor olsa da, bazı konularda yetersiz kalıyor. Biz de Ataşehir Belediyesi olarak çalışmalarımıza sözlü olarak ilettik. Yazılı olarak da bildireceğiz. Edindiğimiz tecrübeleri paylaşacağız. Bakanlıkta bunları notlarını alıyor. Çıkacak kanuna bir katkımız olursa seviniriz.”

ÇALIŞMA ESKİ VE PLANSIZ YAPILAŞMANIN YOĞUN OLDUĞU BÖLGELERDE

Sadık Semih Kayhan, Riskli bölgelerde kentsel dönüşüm projelerinin uygulandığı, ya da uygulanmasının yoğunlaşmasının hedeflendiği, bu bölgelerden Küçükbakkalköy, İçerenköy, Barbaros ve Yeni Sahra’nın başta geldiğini, özellikle eski ve plansız yapılaşmanın yoğun olduğu bölgelerde daha aktif bir şekilde çalışmalar yürütüldüğünün altını çizdi.

DÖNÜŞÜM ATAŞEHİR’İN DEĞERİNİ ARTIRIRKEN, YAŞAM KALİTESİNİ YÜKSELTECEK

Kentsel dönüşümün Ataşehir’in geleceği için son derece önemli olduğunu vurgulayan Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Sadık Semih Kayhan, riskli ve plansız yapılaşmanın ortadan kaldırılmasıyla daha güvenli bir yaşam ortamı oluştuğu, modern ve estetik yapılarla Ataşehir’i daha çağdaş bir görünüme kavuşacağı, dönüşümün Ataşehir’in değerini artırırken, yaşam kalitesini de yükselteceğini ifade etti.

VATANDAŞLARIMIZIN KATILIMINI ÇOK ÖNEMSİYORUZ

Projelerde, vatandaşların ihtiyaçlarını ve beklentilerini dikkate aldıklarını kaydeden Sadık Semih Kayhan, “Vatandaşlarımızın katılımını çok önemsiyoruz. Kentsel dönüşüm sürecinde yapılan düzenlemelerden etkilenen vatandaşlarımızla sürekli iletişim halindeyiz. Görüşlerini alıyor, isteklerini değerlendiriyoruz.” Dedi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM KİRA YÜKÜNÜN AZALTILMASI MÜMKÜN

Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Sadık Semih Kayhan, “Devletin Anadolu ve Avrupa yakasında sosyal konut üretip, kira ödemekte güçlük çeken, ya da ödeyemeyen hak sahiplerinin projeler tamamlana kadar iskanlarını sağlamak. Yapılar bitip taşındıktan sonra başka bir grubu taşıyarak ‘Kentsel Dönüşüm’ çalışmalarındaki kira yükünün azaltılması mümkün olabilir. Bu çalışmaların devamlılığı sağlanarak dönüşüme katkı sunulabilir. Bakanlık’ta bu konuda olumlu düşünüyor.” Şeklinde konuştu.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ