logo

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE FİKİRTEPE KRİZİ; ‘ACELE KAMULAŞTIRMA’    

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE FİKİRTEPE KRİZİ; ‘ACELE KAMULAŞTIRMA’    

fikirtepe-kentsel-donusum_acele kamulastirmaRiskli alan ilan edilip özel plan uygulaması ile riskli yapıların yenilenmesini amaçlayan maliklerle firmalar arasındaki anlaşmazlıkla kilitlenen Fikirtepe Fikirtepe Kentsel Dönüşüm krizi, ‘Acele Kamulaştırma’ ile aşılacak.

Recep Kenan/itvhaber.com

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen; Fidem Derneği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan müsteşar ve yardımcılarının katıldığı, Fikirtepe’de yaşanan sıkıntıların kaynağı olan; maliklerle firmalar arasındaki anlaşmazlıkların çözümüne yönelik İstanbul Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde yapılan ve yaklaşık iki saat süren Fikirtepe zirvesinden ‘acele kamulaştırma kararı’ çıktı. Fikirtepe’de yaşanan Kentsel Dönüşüm krizinin çözümüne yönelik alınan bu kararların benzer uygulamaların olduğu; Ataşehir – Yenisahra, Barbaros ve diğer bölgeler için de emsal teşkil etmesi bekleniyor.

KENTSEL DÖNÜŞÜME ZORLAYICI DÜZENLEMELER UYGULANACAK

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından yapılan açıklamaya göre, yürürlükteki kanunlar riskli bölgelerde ikamet eden vatandaşları kentsel dönüşüme zorlayıcı düzenlemelerin uygulanması gerekiyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının koordinasyonunda Kentsel Dönüşüm Kanun Tasarısı çerçevesinde Mekansal Planlama Genel Müdürlüğün tarafından yürütülecek çalışmalarda, deprem riski taşıyan yerlerde ”acele kamulaştırma” uygulamasına başlanacak.

Özel plan uygulaması ile riskli yapıların yenilenmesini amaçlayan ancak maliklerle firmalar arasında yaşanan anlaşmazlık sonucu kilitlenen Fikirtepe Kentsel dönüşüm çalışması, ”acele kamulaştırma” uygulaması ile aşılacak.

 

FİKİRTEPE’DE ACELE KAMULAŞTIRMA KARARI

İstanbul Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde düzenlenen toplantıda, Fikirtepe Kentsel Dönüşüm projesinin uygulamasında yaşanan sıkıntıların aşılması için ”Acele Kamulaştırma” uygulanması kararı alındı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen, Fidem Derneği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan müsteşar ve yardımcılarının katıldığı; Fikirtepe’de yaşanan sıkıntıların kaynağı olan, maliklerle firmalar arasındaki anlaşmazlıkların çözümüne yönelik İstanbul Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde yapılan ve yaklaşık iki saat süren Fikirtepe zirvesinden ‘acele kamulaştırma kararı’ çıktı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedat Gürgen yaptığı açıklamada; Fikirtepe’deki sorunların çözümü için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Kentsel Dönüşüm Kanunu’ndaki 2/3 çoğunluk uygulamasının hızlı bir şekilde uygulanacağını söyleyerek, Fikirtepe’de 2/3 kuralının uygulanması için kesin talimat bir hafta içerisinde ilgililere iletileceğini belirtti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedat Gürgen tarafından Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Projesinde ,”Acele Kamulaştırma” kararının açıklanması bölgede çalışma yürüten ancak tamamlanamayan anlaşmalar nedeni ile projeleri çıkmaza giren firmaların temsilcileri ve Fikirtepe halkı tarafından memnuniyetle karşılandı.

KAMUYA TERKLER HAZİNE’YE YAPILACAK

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü’nce düzenlenen toplantıda çıkan kararlarda Fikirtepe kentsel dönüşüm projesini durma noktasına getiren ruhsat ve tapuda terklerindeki sorunlar aşıldığı, kamuya terklerin Hazine’ye yapılacağı, bilgisi alındı. Aalınan kararlara göre bundan sonra Fikirtepe’de ruhsat işlemleri hızlanacak. Maliklerden imza alma işelemi biten firmanın hem tapusu hem ruhsatı verilecek.

 

FİDEM’den AÇIKLAMA

Fikirtepe, Dumlupınar, Eğitim, Merdivenköy mahalleleri sakinleri tarafından kurulan FİDEM Derneği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı müsteşarı ile Fikirtepe’de sözleşme yapan firmalar arasında yapılan toplantının ardından bir açıklama yaptı.

Toplantı sonrasında FİDEM tarafından yapılan açıklama;

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı müsteşarı ile Fikirtepe’de sözleşme yapan firmalarla yaptığı toplantı sonucu alınan kararlar:

10.05.2014 tarihinde bakanlık il müdürülüğü binasında bakanlık müsteşarı, müsteşar yardımcısı, alt yapı ve kentsel dönüşüm müdürü, bakanlık genel müdürü ve yardımcıları, İstanbul il müdürü ve yardımcıları, tapu kadastro müdürleri, Fikirtepe’ye giren tüm firma temsilcileri ve Fidem Derneği yönetim kurulu ve avukatlarının katılımı ile yapılan toplantı sonucunda olumlu neticeler alınmıştır.

Toplantıda firmalar ve Fidem Derneği, adalarda yaşanan sorunları bir rapor olarak yetkililere sundular.

Sonuç;

1. 2/3 yasası görüşülerek bakanlık tarafından Fikirtepe’de sözleşme yapmayanlara müteahhitler lehine acil kamulaştırma kararı alındı ve alınan bu kararın 1 haftaya kadar bakanlık tarafından açıklanması bekleniyor.  Yani, müteahhitler ile anlaşma yapmayan 2/3 çoğunluğun dışında kalan mülk sahiplerinin yerleri istimlak edilerek diğer hissedarların sözleşme koşullarına eşit şekilde müteahhit firmalar ile sözleşme yapılarak başlatılmamış olan inşaatların hızlıca başlamasını sağlıyor.

2. Yüksek harçlar, afet bölgesinden dolayı en düşük seviyeye göre ayarlandı.

3. Terk alanları kamuya bırakıldı. Tapu ve Kadastro Müdürlüğü’ne tebligat gönderildi.

4. Bir adada birden fazla firma olması durumunda firmaların kendi aralarında anlaşması konusunda mutabakata varıldı.

5. Projelerini eksiksiz olarak il müdürlüğüne veren firmaların rahatlıkla ruhsat alabilecekleri şekilde teknik eleman donanımının oluşturulduğu bilgileri toplantıya katılan müteahhit firmalara bildirildi.

Çıkan sonuca göre yetkili kurumlar Fikirtepe’deki belirsizliğin önünü açmak için gerekli karaları almıştır. Bu kurumlar yoğun bir şekilde koordineli bir şekilde Fikirtepe’deki tüm sorunların çözümü için çalışacaklardır.

Fidem olarak; Fikirtepe halkı adına Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın İdris Güllüce’ye ve toplantıda bizzat bulunan müsteşar Mustafa Öztürk, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Alt Yapı ve Çevre Şehircilik Genel Müdürü Vedat Dülger’e ve diğer ilgili yetkililere bu kararlardan dolayı teşekkürlerimizi sunuyoruz.

 

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ