logo

Kıbrıs Barış Harekatına 90 Milyon Euro Tazminat

Kıbrıs Barış Harekatına 90 Milyon Euro Tazminat

aihmAvrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Kıbrıs Barış Harekatı nedeni ile Türkiye’nin Kıbrıs Rum Kesimi’ne 90 milyon Euro tazminat ödemeye mahkum etti.

Recep Kenan/itvhaber.com

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Kıbrıs Barış Harekatı nedeni ile  Türkiye’nin 90 milyon Euro tazminat ödemesi gerektiğine hükmetti.

AİHM, Türkiye’yi 1974’te yaptığı Kıbrıs Harekatı nedeniyle Rum tarafına 90 milyon Euro tazminat ödemeye mahkum etti. Tazminat kararından önce konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, böyle bir kararın uluslararası hukuk açısından “bağlayıcı” olmayacağını söyledi.

Barış Harekatı sırasında Karpaz Yarımadası’nda kalan Rumlar için 60 milyon euro manevi tazminat, Kıbrıs Rum Kesimi kayıplarının yakınlarına da 30 milyon euro tazminat ödenmesine hükmedildi.

Kıbrıs Rum Kesimi Yönetimi, Türkiye ‘nin 1974’te Kuzey Kıbrıs’a gerçekleştirdiği askeri harekat sonrası kaybolan; Kıbrıslı Rumlar, yerlerinden edilmiş kişilerin ikametgah, mülkiyet ve seçim yapabilme hakları, Kuzey Kıbrıs’taki Rumların yaşam koşulları ve Kuzey Kıbrıs’ta yaşayan Kıbrıslı Türkler ve Çingenelerin durumlarını gerekçe göstererek, 22 Kasım 1994 tarihinde Strasbourg Mahkemesi’ne başvurmuştu.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ