logo

Kılıç Dişli Kaplan Fosili ‘Çankırı Kaplanı’ Çankırı’da Sergileniyor

Kılıç Dişli Kaplan Fosili ‘Çankırı Kaplanı’ Çankırı’da Sergileniyor

kilic-disli-kaplan_cankiri_ kaplani_ fosili-Çankırı’da Kültür Bakanlığı ve Ankara Üniversitesi işbirliğinde 1997 yılında başlayan Çorak Yerler Kazısı’nda bulunan kılıç dişli kaplan fosiline ‘Çankırı Kaplanı’ adı verildi.

Recep Kenan/itvhaber.com

“Çankırı Kaplanı” olarak adlandırılan, Çankırı- Yapraklı Karayolunun 2’nci kilometresindeki Çorak Yerler Kazısı’nda bulunan ve Çankırı Müzesi’nde sergilenen kılıç dişli kaplan fosiline dünyada henüz rastlanılmadığı bildirildi.

Prof.Dr. Ayla Sevim Erol’un Başkanlığında Bulunanlar Çankırı Müzesi’nde

Çankırı- Yapraklı Karayolunun 2’nci kilometresinde bulunan tepelik alanda devam eden kazı çalışmaları Ankara Üniversitesi kilic-disli-kaplan_cankiri_ kaplani_ fosili-4Coğrafya Fakültesi Antropoloji Bölüm Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ayla Sevim Erol’un başkanlığında yürütülüyor. Çeşitli üniversitelerden öğrencilerin ve akademisyenlerin katıldığı kazı çalışmalarında elde edilen fosiller, laboratuarlarda kimyasallarla sağlamlaştırıldıktan sonra Çankırı Müzesi’nde sergileniyor.

8 Milyon Yıl Öncesine Ait Fosil

1997 yılında kurtarma kazısı olarak başlanan, 2000 yılında önemli fosiller çıkmaya başlayan, 16 yıldır Ankara Üniversitesi Coğrafya Fakültesi Antropoloji Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ayla Sevim Erol ‘un başkanlığında “Çorak Yerler” kazı alanında yürütülen çalışmalarda, 8 milyon yıl öncesine ait nesli tükenen hayvan fosillerine ulaşıldığı ve çalışmalar kapsamında 3 bin civarında fosil elde edildiği açıklandı.

Çankırı’ya Özgü  Tür “Çankırı Kaplanı”

Şimdiye kadar böyle bir fosil bulunmadığının ifade edildiği ve “Çankırı Kaplanı” adı verilen, kazı çalışmalarında çıkan fosilin de 8 milyon yıllık fosiller arasında bulunduğu bildiriliyor. Çankırı’ya özgü bir tür olarak değerlendirilen “Çankırı Kaplanı”, başka bir buluntu çıkmadığı sürece Çankırı’ya özgü bir et yiyici türü olarak kabul ediliyor. Bilim insanları; Avrupa’da, Asya’da ve Amerika’da  “Çankırı Kaplanı”na yakın özelliklerde fosiller çıktığını,  Çankırı’daki türe tıpatıp benzeyen fosili henüz görmediklerini ifade ediyorlar.

kilic-disli-kaplan_cankiri_ kaplani

3 Binin Üzerinde Fosil

Çankırı- Yapraklı karayolunda bulunan tepelik alandaki Çorak Yerler Kazı Alanı’nda yapılan 16 yıllık çalışmalarda 3 binin üzerinde fosil elde edildi. Çankırı’daki Çorak Yerler Kazı Alanı’ndaki kazı çalışmalarına 1997 yılında kurtarma kazısı olarak başlandı. 2000 yılında önemli fosiller çıkmaya başladıktan sonra Bakanlar Kurulu onayıyla devam edilen kazı alanındaki kazılar yabancıların da ilgisini çekiyor.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ