logo

Kış kapıda ….

Kış kapıda ….

Artık hapşırma öksürme seslerini ve salgın var cümlelerini duymaya başladığımıza göre kış kapıda demektir. Hastalıklardan korunmak ve hastalık dönemlerinde iyileşme için sağlıklı beslenmeye özen göstermek mevsimine uygun sebze meyve tüketimi ile vücudumuzun vitamin mineral gereksinimini sağlamak çok önemlidir.

kis-kapida
Havaların soğumasıyla kalın giysiler, sıcacık kahve ve battaniyelere odaklandığımız kış günlerinde azalan fiziksel aktivitemizle kalori alımını dengelemezsek maalesef bu durum bize kilo olarak geri dönüşümde bulunuyor. Basit şekerli besinler yerine makarna, bulgur, tam tahıl ürünlerinin tüketilmesi, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıların tercih edilmesi , kışın sunduğu meyve ve sebzelerin tüketilmesiyle bu dengeyi sağlamak oldukça kolay.

Kışın soğuklarda vücut ısısının dengede kalabilmesi ve artan kabızlık sorunlarını ortadan kaldırmak için su tüketimi de oldukça önemlidir. Günde 2.5- 3litre su tüketimi vücudumuzun ihtiyacını karşılamaya yetecektir. Suyun yanında adaçayı , kuşburnu, ıhlamur ,nane limon vb bitki çayları kahve yerine iyi bir alternatif olacaktır.kis-kapida-1

Bu dönemde sağlıklı yağ tüketiminden korkmayın. Enfeksiyonlara karşı mücadele eden sadece meyve ve sebzeler değildir. Omega -6 yağ asidi içeren kaynaklar (ayçiçeği yağı gibi ), omega-3 yağ asidi içeren kaynaklar ( balık ve deniz ürünleri , ceviz ,koyu yeşil yapraklı sebzeler) ve omega-9 yağ asidi içeren kaynaklar (zeytinyağı, fındık yağı) bağışıklık sistemimize karşı mücadelede yardımcıdır. Ancak bu yağlarıda bilinçli ve yeterli miktarda tüketmek önemlidir.

Kışın nimetleri olan sebze ve meyveleri gözden geçirmek gerekirse; kereviz , brokoli, havuç,Brüksel lahanası ,ıspanak , şalgam , soğan , turp, havuç, lahana, bal kabağı, ayva, nar,kivi, armut … Bu besinler enerji dayanıklılık,canlılık ve ihtiyacımız olan vitamin mineralleri yeterince içermektedir.

Sağlıklı bir kış mevsimi geçirmeniz dileğiyle …

Diyetisyen Mehtap ÇERKEZ

Özel Çağıner Hastanesi Kadiköy / Hasanpaşa

Paylaşın:
Etiketler: » » » »
#

SENDE YORUM YAZ