logo

Kovid Pandemisinden Kapalı Müzeler Sanal Turlarla Gezilebiliyor

Kovid Pandemisinden Kapalı Müzeler Sanal Turlarla Gezilebiliyor

Tüm dünyayı etkileyen salgın, koronavirüs pandemisi tedbirlerinden dolayı kapalı olan farklı illerden müzeler sanal turlarla ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor.

Türkiye’de 1982 yılından bu yana Kültür ve Turizm Bakanlığının girişimleriyle kültür varlıklarının tanıtılması, eserlerin korunması ve öneminin anlatılması amacıyla Türkiye’de her yıl 18-24 Mayıs tarihleri “Müzeler Haftası” olarak kutlanıyor.

Bu yıl koronavirüs pandemisinden dolayı kapalı olan müzeler, sanal turlarla ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor.

Dünya kültür mirasının korunması ve müzeciliğin tanıtılması amacıyla, Uluslararası Müzeler Konseyi ve UNESCO tarafından 18 Mayıs “Müzeler Günü”; ülkemizde ise 18-24 Mayıs Haftası Müzeler Haftası olarak kutlanıyor. Bu sene salgın sebebiyle ziyarete kapalı olan müzeler, sanal turlarla ziyaretçilerini ağırlıyor.

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI’NDAN SANAL MÜZE

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü bu yıl koronavirüs pandemisi sebebiyle Türkiye’de ziyarete kapalı bulunan farklı illerden 16 müzenin sanal olarak gezilebilmesi için https://sanalmuze.gov.tr/ adresini oluşturdu.

İstanbul’da yer alan müzelerden bazıları da sanal tur imkânı sağlıyor. Türkiye’nin denizcilik alanında en büyük müzesi olan Deniz Müzesi ( http://www.istanbul.gov.tr/istanbulun-muzeleri-deniz-muzesi ) ziyaretçilerine sanal tur imkânı tanırken ( https://www.3dmekan.com/deniz-muzesi.html ); yazar Sunay Akın tarafından oluşturulan, dünyanın önemli oyuncaklarını bir araya getirildiği İstanbul Oyuncak Müzesi de ( http://www.istanbul.gov.tr/oyuncak-tarihi-istanbul-oyuncak–muzesinde ) sanal tur imkânı tanıyan müzeler arasında yer alıyor ( https://istanbuloyuncakmuzesi.com/pages/360-tur ). İstanbul’un fethini anlatan, dünyanın ilk tam panoramik müzesi olan Panaroma 1453 Tarih Müzesi de sanal tur ( https://www.panoramikmuze.com/tr/sanal-tur ) imkânı tanıyan müzeler arasında.

SERGİLER DE SANAL OLARAK GEZİLEBİLİYOR

Sanal turlar ile sadece müze gezileri ile sınırlı kalmıyor. Devam eden sergilerin de çevrimiçi ziyaret edilebildiği müzeler arasında İstanbul Modern Sanat Müzesi ve Pera Müzesi yer alıyor.

İstanbul Modern Sanat Müzesi “Lütfi Özkök: Portreler” ve “Artists’ Film International 2020” sergilerini ( https://www.istanbulmodern.org/ ); Pera Müzesi, “Kesişen Dünyalar”, “Kahve Molası”, “Düşlerin Kenti: İstanbul”, “İmparatorluktan Portreler”, “Duvarların Dili” sergilerini ziyaretçilerine çevrimiçi olarak gezebilme imkânı tanıyor ( https://www.peramuzesi.org.tr/dijital-sergiler ).

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ