logo

Kurşunlu Tarihi, Uluslararası Kongrede Konuşulacak!

Kurşunlu Tarihi, Uluslararası Kongrede Konuşulacak!

Kadim geçmişe sahip Kurşunlu yöresinin tarihi, coğrafi, insani ve kültürel değerlerinin bilimsel boyutuyla ele alınacağı “l. Uluslararası Kurşunlu Tarihi” kongresi hazırlıkları başladı.

Çankırı’nın Kurşunlu ilçesinde, “l. Uluslararası Kurşunlu Tarihi Kongresi’nin çalışmaları başladı.

Kadim geçmişe sahip Kurşunlu yöresinin; tarihi, coğrafi, insani ve kültürel değerlerinin bilimsel boyutuyla ele alınacağı “l. Uluslararası Kurşunlu Tarihi” kongresi hazırlıkları başladı. Kongreyle ilgili tanıtım afişi yayımlandı.

Kurşunlu Kaymakamlığı, Kurşunlu Belediyesi ve Afet Araştırmaları Derneği işbirliğinde organize edilecek olan kongreye; akademisyen, yerel tarihçi ve uzun yıllar Kurşunlu yöresi üzerine arkeolojik araştırmalar gerçekleştirmiş olan yabancı bilim insanlarının katılacağı bildirildi.

Kongreyle ilgili kurullar oluşturulurken, kongrenin tanıtım afişi ve kursunlutarihi.org internet sitesi aktif hale getirildi. Kongreye bildiri göndermek isteyenlerin 1 Aralık 2021 tarihine kadar bildirilerini sunmaları isteniyor..

Kongre Başkanı Prof. Dr. Mehmet Eryılmaz,  25-26 Aralık 2021 tarihlerinde İvedik Teknopak Ankara Kongre Merkezi’nde düzlenecek olan I. Uluslararası Kurşunlu Tarihi Kongresi’ne davet etti.

KURŞUNLU KUZEY ANADOLU’NUN EN ÖNEMLİ YÖRESİNDE

Başkan Mehmet Eryılmaz, Kurşunlu ilçesinin stratejik önemine değindiği açıklamasında, “Çankırı iline bağlı güzide ilçelerden biri olan Kurşunlu ilçemiz jeostratejik olarak Kuzey Anadolu’nun en önemli yöresinde bulunmaktadır. Tarihin tüm zamanlarında Karadeniz’den İç Anadolu’ya açılan coğrafi bir koridor olmuştur. Doğu ile batı uygarlıklarını birbirine bağlayan ulaşım hattı üzerinde yer almıştır. Beş bin yıldır kadim Anadolu’nun doğusu ile batısını, kuzeyi ile güneyini birbirine ulaştıran Kurşunlu bu jeostratejik konumu ile Hititlerin, Romalıların, Bizanslıların, Selçukluların, Osmanlıların ve Cumhuriyetimizin tarih boyunca daima önem verdiği kritik bir yerleşim odağı olmuştur.” dedi.

Kongreye yabancı bilim insanlarının da katılacağına dikkat çeken Eryılmaz, “Kongremizde uzun yıllar Kurşunlu yöresi üzerine arkeolojik araştırmalar gerçekleştirmiş olan yabancı bilim insanlarının çalışmalarına ait bulgularını, keşiflerini ve ilgili bilimsel gerçeklerini doğrudan kendilerinden dinleme şansı bulacağız. Ülkemizin birçok üniversitesinden Çankırı ve Kurşunlu odaklı çalışmalar yapan akademisyenler ile kendini Kurşunlu yöresine ait tarih araştırmalarına adamış yerel tarih araştırmacılarımızın sunumlarını izleyeceğiz.  Kurşunlu ile ilgili bugüne kadar hiç bilinmeyen tarihi bulguların sunulacağı kongremiz siz değerli katılımcılar için dinamik ve bilimsel düzeyi yüksek bir bilimsel platform olacağına inanıyoruz.” ifadesini kullandı.

Eryılmaz, “Kurşunlu’ya özel gerçekleştireceğimiz 1. Uluslararası Kurşunlu Tarihi Kongresi ile yerel tarihimizi hem sözel hem de yazılı kaynaklar halinde geleceğimize eksiksiz bir bütün olarak aktarmak istiyoruz. Barındırdığı yüksek arkeolojik potansiyeli ile Kurşunlu, kongremizin ardından, dünya kültürel mirası ile ilgili kişi, kurum ve kuruluşların dikkatini çekecektir.” şeklinde konuştu.

Kaynak: Ercan Şeker

itvhaber

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ