logo

Maltepe Belediyesi’nden Menderes Samancılar İle 1 Mayıs Sohbeti

Maltepe Belediyesi’nden Menderes Samancılar İle 1 Mayıs Sohbeti

Maltepe Belediyesi 1 Mayıs Emek ve İşçi Bayramı’nı, Belediye Başkanı Ali Kılıç, sinema ve tiyatrocu Menderes Samancılar, gazeteci belgesel yapımcısı Nebil Özgentürk ile sanal ortamda kutladı.

Maltepe Belediyesi 1 Mayıs Emek ve İşçi Bayramı’nı, Belediye Başkanı Ali Kılıç, Türk sinemasının ve tiyatrosunun usta ismi Menderes Samancılar, gazeteci-belgesel yapımcısı Nebil Özgentürk ile sanal ortamda kutladı. Koronavirüs nedeniyle dijital ortama taşınan yayın Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç’ın YouTube kanalından vatandaşlara ulaştı.
Yayında 1 Mayıs doğumlu olan Menderes Samancılar için, yayına özel hazırlanan, sanatçıların evlerinden katıldıkları bir klip yayınlandı. Ferhat Livaneli Orkestrası, şair Refik Durbaş’ın şiirinden bestelenen,  Zülfü Livaneli’nin “Çırak Aranıyor” isimli eserini Menderes Samancılar ve 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı kutlayan tüm emekçiler için seslendirdi. Jülide Karan’ın söylediği esere gitarda Ferhat Livaneli, piyanoda Zafer Çotal, davulda Cenk Hasanoğlu eşlik etti. Doğum günüyle ilgili hislerini paylaşan Samancılar, doğduğu günden bu yana çalıştığını ifade ederek “Özellikle çocukluk yıllarımda beş-altı yaşında iğne iplik sattım. Ayakkabı boyadım. Fabrika işçiliğinden sinemaya geldim. Yine işçiydim. Çocukluk yıllarıma baktığımda insanların biraz daha mı karnı doyuyordu ya da kanaat mi ediyorduk? Hepsinin temelinde emek ve özgürlük mücadelesi vardı. Bugün de değişen bir şey yok. Koronavirüs belası yakamızdan düşene kadar bu sıkıntıya katlanmalıyız.” dedi. Samancılar, doğum günü ve İşçi Bayramı için “Yanmış Orman Kokusu” isimli şiir kitabından şiir okudu.


USTA OYUNCU 1 MAYIS ANILARINI PAYLAŞTI

Hayatı boyunca mevki, makamı önemsemediğini ifade eden Samancılar,  “Ali Başkanımız da yüreğiyle, iyi niyetiyle, makamında bulunuyor.” dedi. 1974 yılında İstanbul’a sinema çalışmaları için gelmesinden sonra 1 Mayıs alanlarında DİSK’e bağlı Sinema Emekçileri Sendikası bayrağı altında dostları ile yürümeye başladığını paylaşan Samancılar “En güzel anılarımızdan biri Beşiktaş’tan Dolmabahçe kıyılarına vardığımızda önde mutlaka Vedat Türkali ve Onat Kutlar bulunurdu. Bütün 1 Mayıs’larda Tarık Akan ile beraber yürürdük. Onsuz 1 Mayıs’ı hatırlamıyorum. Kanlı 1 Mayıs’ta yine alandaydık. Yaylım ateşinden on dakika önce çıktık. Silah sesleri geliyordu. Böyle bir katliam olacağı düşüncesine yer vermemiştik. Halen acımız içimizde taptaze sürüyor. Her sene arkadaşlarımızı orada karanfillerle andık.” diye konuştu. Türkiye’de işçinin emeğinin karşılığını almasının, özgürlüğünü almasının çok zor olduğunu dile getiren Samancılar “İnsanlar alın terinin karşılığını alabilsin. Herkes çalıştığı zaman emeğinin karşılığını alsın. ‘Babamın Kanatları’ filminde de bunu görüyoruz. Binlerce karınca çalışır. Bu karıncalardan biri öldüğü zaman hiç kimsenin haberi olmaz. Bir tane karınca bir tane taşıdığı buğday tanesiyle ülkesine ve dünyaya yön verebilir. O nedenle 1 Mayıs bizim için çok önemli. İnsanlar sokaklarda yürüsün. Kardeşliği haykırsın. Kardeşlikten kime ne zarar gelir? Bizler özgür, tam bağımsız bir Türkiye için yürüdük.” şeklinde konuştu
Nebil Özgentürk, 1 Mayıs’ın askeri darbelerin ardından koronavirüsün hışmına uğradığını ifade ederek emekçilerin bayramlarını meydanlarda kutlayamadığını söyledi. “1974’de foto roman kralı seçilerek sinemaya girdiniz. Sinema sektörü nereden nereye geldi?” sorusunu yanıtlayan usta aktör, “Sinema emekçileri en iyi örgütlenen kurumlardan biriydi. Sektörün tamamında bir emeğinizin karşılılığını alamama sorunu vardı. Bugün de var. Boyutları değişti. Sigortasız çalışıyorduk. Bugün o sıkıntılar biraz azalmış durumda. Telif haklarını alamıyorduk. O zaman sansürsüz, özgür bir sinema yaratmak ve telif haklarımızı almak için büyük Ankara yürüyüşünü gerçekleştirdik.” diye konuştu.

‘TİYATROYLA TANIŞMAM MENDERES SAMANCILAR İLE BAŞLADI’

Başkan Ali Kılıç, Menderes Samancılar’ın kendisinde çok ayrı bir yeri olduğunu ifade ederek kendisiyle tanışma öyküsünü şöyle anlattı: “Ben deyim yerindeyse daha bir karış çocukken Tunceli’nin Munzur dağlarında, köylerimizde amatör futbol takımlarımız vardı. Kırmızı Köprü’de top oynuyorduk futbol sahasında. Bir gün ağabeyim Dil Tarih Coğrafya Fakültesi öğrencisi, dedi ki; Kırmızı Köprü’ye tiyatro ekiplerini getiriyoruz. Tiyatro oynayacaklar dedi. Her zaman bulunduğum kale direklerinin üstüne çaput perde tarzında bir şey gerilmiş. Perdenin arkasına bakıyorum Menderes Samancılar, sanıyorum Erkan Yücel, Yaman Okay gibi değerleri o zaman orada gördüm. İlk tiyatroyla tanışmam Samancılar ve değerli isimlerle başladı. Tiyatro, kitap aşkım orada başladı.” Samancılar ile doğum gününü ve 1 Mayıs’ı kutlamanın onurunu yaşadığına değinen Kılıç, “İyi ki varsın. Senin gibi üstatlar, Türk aydınları bizim yanımızda bize yol gösteriyor. Daha güzel bir dünyada, Türkiye‘de sevdanın, barışın hüküm kılacağı nice 1 Mayıs’lara diyorum.” diye konuştu.

BELEDİYE ÇALIŞANLARININ BAYRAMINI KUTLADI

Kılıç, koronavirüs nedeniyle alınan önlemler doğrultusunda belediyelerin sorumluluğunun arttığını, belediye çalışanlarının 65 yaş üstü vatandaşlara, rahatsızlığı nedeniyle çalışamayanlara, evden çıkamayan vatandaşlar için olağanüstü bir çaba sarf ettiklerini belirterek, belediye çalışanlarının 1 Mayıs’ını kutladı. Ramazan ayında salgın nedeniyle iftar çadırlarının kaldırıldığını anımsatan Kılıç, ihtiyaç sahiplerinin evlerine her gün sıcak yemek hizmeti sağladıklarını kaydetti.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ