logo

Maltepeli Kadınlar Kendi Hayatlarının Kahramanları

Maltepeli Kadınlar Kendi Hayatlarının Kahramanları

Maltepe Kadın ve Aile Müdürlüğü Başıbüyük Kadın Danışma ve Sosyal Yaşam Merkezi’inde geri dönüşüm, aile içi şiddet, hijyen, ilk yardım gibi farklı alanda eğitimler veriliyor.

Maltepe Belediyesi Kadın ve Aile Müdürlüğü Başıbüyük Kadın Danışma ve Sosyal Yaşam Merkezi‘nde ilk yardım eğitimi alan Serpil Şimşek, “Hepimiz çocuklarımıza anne, baba, doktor, aşçıyız” derken, aldığı kursların depresyon ilaçlarından daha faydalı olduğuna dikkat çekti.

5 Aralık 2019 Dünya Kadın Hakları Günü’nde açılan Maltepe Kadın ve Aile Müdürlüğü Başıbüyük Kadın Danışma ve Sosyal Yaşam Merkezi, kurulduğu günden bu yana verdiği birçok eğitimle, kadınların hayatına dokunan, rehber olan, yardımcı olan bir çatıya dönüştü. Her geçen gün kadınların hayatına farklı pencereler açılan merkezde bu kez ilk yardım eğitimi verildi. Başıbüyük Kadın Danışma ve Sosyal Yaşam Merkezi’nde okuma yazma, iğne oyası, makrome, dikiş, örgü gibi meslek edindirme kurslarının yanı sıra geri dönüşüm, aile içi şiddet, hijyen eğitimi, ilk yardım gibi farklı başlıklarda da eğitimler veriliyor. Ayrıca psikologların da katılımıyla dersler düzenleniyor.

“İLK YARDIMIN ABC’SİNİ ÖĞRETİYORUZ”

Başıbüyük Kadın Danışma ve Sosyal Yaşam Merkezi’nde 8-9 Temmuz tarihlerinde düzenlenen ilk yardım eğitimini Maltepe Belediyesi Hastane Müdürlüğü’nde görevli Hemşire Ömür Güden verdi. Eğitimin amacının kadınların kullanabilecekleri acil müdahale tekniklerini öğrenmeleri olduğunu belirten Güden, derslerde yabancı cisim çıkarma, büyüklerde ve çocuklarda temel yaşam desteği, acil tedavi ve ilk yardım arasındaki farklar, 112 arandığında neler yapılmalı gibi konuları işlediklerini, yaşam kurtarma zincirini gösterdiklerini anlattı. “İlk yardımın ABC’si”ni öğretmeye çalıştıklarını aktaran Güden, ilk gün verdiği iki saatlik eğitimin sonunda eğitime katılan kadınların sorularını da cevaplayarak yardımcı oldu.

“İLAÇLARDAN DAHA ETKİLİ OLDU”

Eğitime katılan Başıbüyük semti sakini Serpil Şimşek, “Biz ev hanımları, herkesin bildiği gibi evlatlarımıza hem anne, hem baba, hem doktor, hem aşçı, her şey oluyoruz. Anneyiz çünkü. İlk yardım olarak ne yapabiliriz? Bunu anlamaya çalışıyoruz” dedi. Çocukların başlarına yanma, böcek ısırığı, boğazına cisim kaçma gibi birçok şey gelebildiğine dikkat çeken Şimşek, “Başıbüyük Kadın Danışma ve Sosyal Yaşam Merkezi’nin diğer kurslarına da katılıyorum. Daha önceleri psikolojik destek alıyordum. Doktorlarım bana kurslara katılmamı önermişti. Ben de onların önerisiyle burada kurslara katıldım. Ve gerçekten ilaçlardan daha etkili oldu diyebilirim. Çünkü kadınların bir şeyler yapması, insanın kendisinin bir şeyler üretmesi, insanı rahatlatıyor. Evde kaldığımızda dizi izliyoruz. Kendi kendimize kurup düşünüyoruz, geçmişe dönüyoruz. Buraya geldiğinizde o ana dair, geleceğe dair, her şekilde kendiniz geliştiriyorsunuz” diye konuştu.

“ANNEME YARDIM EDEMEDİM”

Bir diğer katılımcı Saliha Oruk ise, annesini kalp krizinden kaybettiğini, gizli kalp hastalığı olduğunu ve bunu zamanında bilemediklerini anlattı. Oruk, “Bu durumu bilseydim, ona yardım ederdim. Kusması vardı ve nasıl durduracağımı bilmiyordum. Yardım edemediğim için kendimi kötü hissettim” dedi.  Oruk, Başıbüyük Kadın Danışma ve Sosyal Yaşam Merkezi’ne geldiği zamanlarda kendisini daha iyi hissettiğini söyledi.

EĞİTİMLER FINDIKLI’DA DEVAM EDİYOR

Maltepe Kadın Aile Müdürlüğü tarafından verilen ilk yardım eğitimlerinin ikincisi 13-14 Temmuz tarihlerinde Fındıklı Kadın Danışma ve Sosyal Yaşam Merkezi’nde düzenlenecek. Kadınlar, Kurban Bayramı sonrasında çeşitli birimlerde devam edecek olan ilk yardım eğitimi ve diğer kurslar hakkında bilgileri Maltepe Kadın ve Aile Müdürlüğü’nün 0216 458 99 77 no’lu numarasından edinebilecekler.

itvhaber

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ