logo

Mavi Bir Gökyüzü için Temiz Hava Günü Kutlandı

Mavi Bir Gökyüzü için Temiz Hava Günü Kutlandı

Birleşmiş Milletler’in “Mavi Bir Gökyüzü için Temiz Hava Günü” ilan ettiği 7 Eylül, tüm dünya ile birlikte Türkiye’de de ilk defa 81 ilden en üst düzey temsiliyet ile kutlandı.

7 Eylül, “Mavi Bir Gökyüzü için Temiz Hava Günü” tüm dünya ile birlikte Türkiye’de de ilk kez kutlandı.

Kutlamada içinde bulunduğumuz Covid-19 pandemisi ile insan sağlığı için nefesin kaynağı olan havanın korunması ve hava kalitesinin öneminin küresel olarak daha da iyi anlaşıldığına vurgu yapıldı.

Birleşmiş Milletler’in “Mavi Bir Gökyüzü için Temiz Hava Günü” ilan ettiği 7 Eylül, tüm dünya ile birlikte Türkiye’de de ilk defa Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile 81 ilden en üst düzeyde temsiliyetle kutlandı. Kutlamalar çerçevesinde düzenlenen Temiz Hava Özel Oturumu’na konuşan TC Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, koronavirüs salgınının tüm dünyada temiz havanın önemini ortaya çıkardığını belirterek, toplumsal farkındalık açısından Birleşmiş Milletler’in almış olduğu kararın sevindirici olduğunu söyledi.

Günümüzde hava kalitesinin korunması, insan sağlığı ile ilişkili en önemli çevresel konuların başında geliyor. Öyle ki, Dünya Sağlık Örgütü (WHO)verilerine gore her 10 kişiden 9’u kirli hava soluyor ve yılda 8 milyon insan hava kirliliğinin sebep olduğu hastalıklardan etkileniyor.

Birleşmiş Milletler Avrupa Çevre Programı (UNEP) Avrupa Bölgesel Direktörü BrunoPozzi, insan sağlığı için en büyük çevresel riskin hava kirliliği olduğunu vurguladı.

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi NikolausMeyer-Landrut ise, AB çapında bir yılda felç, astım ve bronşit gibi hastalıklarla karşı karşıya kalan yaklaşık 6.5 milyon kişinin bu sorunlarının temelinde hava kirliliğinin yattığını ifade ederek ortak çözüm yolları geliştirilmesinin önemine dikkat çekti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yürüttüğü Şehirlerde Hava Kalitesinin Artırılması ve Kamuoyu Farkındalığı Projesi CityAir kapsamında yapılan kutlamalar, bu yıldan itibaren süreklilik kazanacak.

CityAirProjesi kapsamında Türkiye’deki 31 ilin temiz hava kalitesi eylem planlarının yenilenmesi ve bireysel farkındalığın artırılması amacıyla çalışmalar iki yıldır yürütülüyor. Proje tamamlandığında semt, mahalle ve hatta cadde bazında hava kirliliğine sebep olan kirleticiler hakkında daha sağlıklı bilgi alma imkanı elde edilmiş olacak. Böylece, bu kirleticilerin ortadan kaldırılması için bölgesel çözümler üretilebilecek.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ