logo

Meclis 5. Dönemi Emekevler Yıkımı Tartışması İle Açtı

Meclis 5. Dönemi Emekevler Yıkımı Tartışması İle Açtı

Ataşehir Belediye Meclisi 5. Dönem ilk toplantısını Emekevler’de uygulanacak Yerinde Dönüşüm Projesi gerekçesi ile yapılan yıkım tartışmaları ile açtı.

Recep Kenan/itvhaber.com

Saat 16,30’da başlaması beklenen Eylül ayı ve 5. Dönem açılış toplantısı partilerin gurup toplantılarının uzaması üzerine bir saat geç başlayan oturumun açılışını Meclis Başkanı Semih Selimoğlu; “Son dönemin ilk oturumunu yapıyoruz. Bu meclisin ve bu dönemin güzellikler getirmesini, sevgi ve saygı içerisinde dönemi kapatmamızı diliyorum.” sözleri ile yaptı.

CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt’ün de izlediği 5. Dönem ilk toplantısı öncesi etkinlikte kendilerine verilen düğün hediyesi için Kastamonu’dan teşekküre gelen Ahmet – Derya Şekerci çifti CHP Gurubu toplantısına girerek bir süre sohbet etti.
Ak Parti gurubunun gündem dışı önergesi ile başlayan ve yine gündem dışı söz alan Ak Partili meclis üyesinin Emekevler yıkımı ile ilgili Belediye yöneticilerini ve CHP’yi hedef alan suçlamaların devamında iki gurup arasında tartışma çıktı.

İtişmelere varan arbede, araya giren bazı meclis üyeleri tarafından durduruldu. Yaşanan arbede sonrası Ak Parti gurubu oturumu terk etti.

Ak Partili üye Şengül Karslı’nın gündem dışı sözlü olarak ta dile getirdiği önerge ile “Emekevler’deki yıkım öncesi hak sahiplerine tebliğ yapılmadı.” iddialarına, yapılacak konut sayısına, kimlere verileceğin içeren sorularına belediye tarafından cevap verilmesini istedi.

Ak Parti Gurubu verdiği iki önergede ise Ataşehir’de ihale ile satışı yapılan iki arsanın ve Küçükbakkalköy’deki spor tesisi alanı olarak ayrılan bir başka arsanın ihale koşulları ve satışı ile ilgili açıklama talebinde bulundu.

Her üç maddenin de gündeme alınmak üzere Meclis Başkanlığı’na sevki oy çokluğu ile kabul edildi.

HALKÇILIK OKUNU VATANDAŞIN GÖĞSÜNE SAPLADI

Oylama sonrası Meclis 1, Başkanvekili Semih Selimoğlu’nu gündem dışı kürsü sözü isteyen Muhterem Memiş, Ataşehir’in tek gecekondu mahallesinin yok edildiğini iddia ederek başladığı konuşmasında ilk gecekonduların 1970’li yıllarda CHP’nin müsadesi ile kurulduğunu hatırlatarak; kendisini bir yakının sabahın erken saatinde arayarak “İmdat evimizi başımıza yıkıyorlar.”diye aradığını söyledi.

CHP’nin 6 okundan birinin Hakçılık olduğuna dikkat çeken Muhterem Memiş; Halkçı olduğunu iddia eden belediyenin halkçılık okunu vatandaşın göğsüne sapladığını iddia ederek CHP’nin halkçılık okunu ambleminden çıkarmasını isteyerek Emekevler halkının göğsünde olduğunu söyledi.

Emekevler Yıkımında Devlet Dayanışması

Gündem dışı söz alan Bağımsız Üye Erol Dolu, gücü yetmeyen Ataşehir Belediyesi’nin Emekevler yıkımını Devlet dayanışması ile yaptığını ifade edip; Adalet ve Kalkınma Partili üyelerin konuşmalarına anlam veremediğini belirtti.

Erol Dolu, ulusal basına “dava dayanışması” olarak çıktığını işaret eden ve daha önce durdurulan Emekevler yıkımı ile ilgili ihaleyi alan firmaya ve ortaklarına dikkat çekerek, Ataşehir belediyesinin gücü yetmediği için devlet dayanışması ile yıkımın gerçekleştirildiğini iddia etti.

Yeniçamlıca Mahallesi’nin imarı imar planları ve yeşil alanlar ile ilgili daha önce de uyarıları olduğunu hatırlatan Erol dolu’nun sözlerini tamamlaması ile Başkan Selimoğlu soruları cevaplamak ve konuşmasını yapmak üzere Belediye Başkanı Battal İlgezdi’ye kürsüde söz verdi.

Battal ilgezdi “Mülkiyet Üzerinden siyaset Yapmam”

Bağımsız üye Erol Dolu’nun kaldırım çalışması ile ilgili söylediklerinin doğru olabileceği, araştırılacağı ifadeleri ile konuşmasına başlayan Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi; “Yavuz hırsız ev sahibini bastırırmış.”vurgusu ile Emekevler’in hep gündemde tutulduğunu, mazisinin iyi bilindiğini iddia etti.

Bölgedeki konut alanının, Kadıköy Belediyesi’nin; Başbakanlık, TOKİ, ve Çevre Şehircilik Bakanlığı arasındaki protokolle; 210 Emekevler’deki hak sahibi ve Yenisahra ile Barbaros mahalleleri sınırlarında dere yataklarında kalan 186 gecekondu sahiplerine verilmek üzere konut yapılması için verildiğini hatırlatan Battal İlgezdi, protokolün ellerinde olduğunu söyledi.

160 bin m2 olan Emekevler alanının 124 bin m2 bölge Parkı alanı %20’sinin de sosyal tesis ve kültür alanı olduğunu belirten Başkan İlgezdi alan ile ilgili vatandaşlara yanlış bilgi verildiğini, adaylığı sırasında kimseye bu alanla ilgili tapu sözü vermediğini, hiç kimsenin yeşil alana tapu veremeyeceği, bedava ev vereceğini söylediğini, buna da Sayışta’yın izin vermediğinin altını çizdi.

“Vali talimat verdi, burası yıkıldı.”diye konuşan Battal İlgezdi sözlerini şöyle sürdürdü;

Günlerce insanları, “Size 2 daire vereceğiz. Üç daire vereceğiz.”diye kandırdılar. Bu vaatler sırasında orada olan milletvekilleri, ilçe başkanları neredeydi? Niye gelipte dozerin önünde durmadılar? Bakın sevgili yurttaşlarım burada sizi kandırıyorlar. Avukatın bir tane kazanılmış davası yok. Hepsi yalan. Burası 170 bin m2 alan. Ben size satar, tapunuzu verirdim. 4 bin liradan m2’si. Belediye 600 trilyon para toplardı. Ama yasalar, kanunlar el vermiyor. Bir birimizi kandırmanın bir anlamı yok. Yeşil alanda kalan gecekondu oranı %70. %30’u sadece imara açık alan içerisinde.

Buranın imarı belli. Yapılmış protokol var.
Kim yapmış?
Kadıköy Belediyesi zamanında Selami Öztürk yapmış,
Kim imzalamış?
Çevre, Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar
Kim İmzalamış?
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan

Birbirimizi kandırmaya gerek yok. Protokol benim elimde. Yalandan başka bir şey yok sadece sizi kandırıyorlar. Ben iki toplantı yaptım. Çağırı yaptım, lütfen gelin konuşalım diye. O iki toplantıya siyasi amaçla sizleri getirmediler buraya. Ben belediye başkanı iken ne söz verdimse, aynen sözümün arkasındayım.

Ben ihaleyi yaptım. 637 tane daire belediyenin. 783 milyon TL de firma belediyeye para yatırıyor. Geri kalan müteahhit firmanın. Yani parayı da koyduğumuz zaman %39 halk pay alıyor %60 belediyenin.

Ben karışmam ihaleye. Ahmet’in oğlu almış Mehmet’in oğlu almış ben karışmam. Ben yapılan işin sonucuna bakarım. Eğer buradaki vatandaşlarım yanlış yönlendirilmemiş olsalardı, bu evler bitmiş vatandaşlar evlerinde oturuyor olacaklardı.

Hiçbir zaman burada iktidar olamayacaklar. Es kaza iktidar olsalardı, aynı gün sizleri Tuzla’ya gönderiliyordunuz. Bir metrekare yer vermeyeceklerdi.

Ben mülkiyet üzerine siyaset yapmam. Ben Anadolu’dan gelen, Köy Enstitüsü mezunu bir dedenin torunuyum. Benim dedem Örnek Mahallesi’nde 300m2 bir yer almış. Amcalarım dayılarım orada oturuyor. Ben mülkiyet hakkının ne olduğunu iyi bilirim. Buradakini alıpta karşıda bir yerde ev vermem.

634 daire benim değil, vatandaşların. Müteahhit firma ile sözleşme yaptım. Herkese 114 m2 lüks daire vereceğim, yerinde olmak kaydı ile. Orada 210 vatandaşımızın belgesi var. 200 kişinin belgesi yok. Ona rağmen hiç kimseyi ayırt etmeden herkese dairesini vereceğim. Aylık ödemeler 20 yıl vadeli 80 TL ile 180 TL. Neye göre tesbit yaptığımız da protokolde belli. Bunu ben günlerce Tv’lerden gazetelerden de söyledim. Birileri bunları inkar edip siyasete malzeme yapıyor. Büyükşehir ruhsat verdi. Madem niye engellemediniz. Ayıptır, günahtır. Yazıktır bu insanlara.

410 kişiden 186 kişi şu ana kadar protokole imza attı. Giriş daireleri ve üst katlarını dışında tutarak 410 hak sahibine kura çektireceğim.

Sevgili Arkadaşlar, burada doğru bir iş yapılmıştır. Ben yaptığım işin doğru olduğuna inanıyorum. Kolluk kuvvetleri Vali beyindir talepte benden gelmiştir. Allahtan ben varım yoksa şimdi evleriniz yıkılmıştı. 1 m2 bile daire verilmemişti. Şimdi hepiniz Tuzla’daydınız. Mahkemeye gidenlerin haklarını yitirmesine rağmen ben onlarada evlerini vereceğim. Evlerin tespitini arsalara evlerin büyüklüğüne ağaçlara göre yaptırdım. Kira yardımı ile ilgili Sayıştay’a ve İç İşleri Bakanlığı’na yazdığım yazılara maalesef olumsuz rapor geldi.

Ben bu anlamda Sayın Valiye, Sayın Başbakana hepsine teşekkür ediyorum. Çevre, Şehircilik Bakanı sitesinde Ataşehir Belediye Başkanı’na teşekkür ediyor. Bunların haberi yok.

Başkan Battal İlgezdi konuşmasını sürdürürken, Ak Partili üye Şengül Kaslı ile başlayan, sıralarından artarak devam eden sataşma ile devam eden tartışmalar büyüyünce yaşanan arbede, diğer üyelerin müdahalesi ile yatıştırılırken Ak Partili üyeler oturumu terk ettiler.

Başkan İlgezdi’nin konuşmasını tamamladıktan sonra yapılan oylamayla 5, 6, 7, 8, 9’uncu maddelerin komisyona sevki oylanarak kabul edildi. Gündemde başka madde kalmadığı için Başkan semih Selimoğlu tarafından oturum kapatıldı.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ