logo

Meteoroloji’den Kuvvetli Rüzgar ve Kuvvetli Yağış Uyarısı

Meteoroloji’den Kuvvetli Rüzgar ve Kuvvetli Yağış Uyarısı

Yurt geneli, Doğu Anadolu’nun doğusu dışında yağmur ve sağanak yağışlı, Akdeniz kıyıları gök gürültülü sağanak, yüksekler kar yağışlı geçmesi bekleniyor.

Recep Kenan / itvhaber.com

Meteoroloji tarafından 8 Aralık Cuma 27,  9 Aralık Cumartesi günü için 36 il ve çevresi için “Turuncu ve Sarı Kodlu Meteorolojik Uyarı” yapıldı.

TURUNCU VE SARI KODLU METEOROLOJİK UYARI

8 Aralık Cuma günü için Batı Karadeniz, Ege ve Akdeniz bölgelerimizde, 2’si Turuncu, 27 il ve çevresi için “Sarı kodlu” “meteorolojik uyarı” yapıldı.  

9 Aralık Cumartesi günü için, Batı Karadeniz, İ;ç Anadolu’nun batısı, Akdeniz, Güneydoğu ve Doğu Anadolu’nun Güneyi için 6’sı Turuncu, 36 il ve çevresi için Sarı Kodlu Meteorolojik  uyarı yapıldı.

KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI

Kuvvetli yağış uyarısı yapılan son meteorolojik değerlendirmelere göre; Marmara‘nın doğusu, Ege, Akdeniz, Doğu Anadolu’nun güneybatısı ile Çanakkale’nin doğusu, Diyarbakır ve Adıyaman çevrelerinde kuvvetli Mersin ve Adana’nın güney kesimlerinde yer yer çok kuvvetli, Antalya’nın doğusunda çok kuvvetli ve yer yer şiddetli sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış, Antalya’nın doğusunun yükseklerinde kuvvetli karla karışık yağmur ve kar yağışı bekleniyor.

KUVVETLİ YER YER YOĞUN KAR YAĞIŞI BEKLENİYOR

Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da beklenen yağışların; Bu akşam saatlerinden itibaren Kahramanmaraş, Osmaniye, Malatya, Adıyaman ve Elazığ çevreleri ile Gaziantep’in doğusunda, bu gece ve yarın (09.12.2023 Cumartesi) sabah saatlerinden itibaren Tunceli, Bingöl, Muş, Diyarbakır, Mardin, Batman, Siirt, Bitlis, Şırnak ve Hakkari çevreleri ile Şanlıurfa’nın kuzeyinde kuvvetli (21-50 kg/m2), Diyarbakır’ın ve Adıyaman’ın kuzeyinde kuvvetli yer yer çok kuvvetli yağmur ve sağanak (40-60 kg/m2), Van’ın, Erzurum’un ve Erzincan’ın güneyi ile Hakkari’nin kuzeyi ve Şırnak’ın doğusunun yüksek ve dağlık kesimlerinde kuvvetli yer yer yoğun kar yağışı şeklinde olması bekleniyor

BATI KARADENİZ’DE KUVVETLİ YAĞIŞ

Batı Karadeniz’de beklenen yağışların; bu akşam ve gece saatlerinden itibaren yarın (09.12.2023 Cumartesi) Bolu, Karabük, Çankırı ve Kastamonu çevreleri ile Ankara’nın kuzey ilçelerinde (Çamlıdere, Kızılcahamam, Güdül) kuvvetli yağmur ve sağanak (21-50 kg/m2), Düzce, Zonguldak ve Bartın çevrelerinde kuvvetli yer yer çok kuvvetli (21-75 kg/m2) yağmur ve sağanak, Bolu’nun, Çankırı’nın ve Ankara’nın kuzey ilçelerinin yüksek ve dağlık kesimlerinde kuvvetli karla karışık yağmur ve kar, yer yer yoğun kar şeklinde olacağı tahmin ediliyor.

AK DENİZ BÖLGESİ’NDE KUVVETLİ YAĞIŞ

Yapılan son değerlendirmelere göre; bu gece saatlerinden itibaren Antalya merkez ve batısı, Isparta ve Burdur’un doğusunda kuvvetli (21-50 kg/m2), Mersin ve Adana’da yer yer çok kuvvetli (21-75 kg/m2), Antalya’nın doğusunda çok kuvvetli ve yer yer şiddetli (51-100 kg/m2) sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor. Yağışların Antalya’nın doğusunun 1500 m üzeri yüksek kesimlerinde (özellikle Antalya-Konya yolunun Alacabel mevkiinde) kuvvetli karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması bekleniyor.

MARMARA’NIN DOĞUSU, EGE’NİN BATISINDA KUVVETLİ YAĞIŞ

Yapılan son değerlendirmelere göre; bugün akşam saatlerinden itibaren İzmir, Aydın, Manisa ve Muğla’da yerel olarak kuvvetli sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağış beklendiğinden sel, su baskını, yıldırım, yağış anında kuvvetli rüzgar, ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

OLUMSUZ KOŞULLARA KARŞI DİKKATLİ VE TEDBİRLİ OLUNMALI

Yağış uyartısı yapılan bölgelerimizde; “Sel, su baskını, ulaşımda aksamalar ve kar yağışı beklenen yüksek ve dağlık kesimlerde buzlanma ve don olayı gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.” Uyarısı yer aldı.

KUVVETLİ RÜZGAR UYARISI

Yapılan tahminlerde rüzgarların Marmara, Kuzey Ege ile Orta ve Doğu Karadeniz’in iç kesimlerinde yer yer kuvvetli olarak esmesi beklendiğinden bölgedeki vatandaşlar dikkatli ve tedbirli olmaları konusunda uyarıldı.

“HAVA SICAKLIĞI” MEVSİM NORMALLERİNİN 3 İLA 5 DERECE ALTI

Meteoroloji tarafından yapılan açıklamaya göre, “Hava Sıcaklığı” Marmara ve Kıyı Ege’de mevsim normallerinin 3 ila 5 derece altında, diğer yerlerde mevsim normalleri civarında seyretmesi bekleniyor.

MARMARA BÖLGELEMİZDE HAVA

Marmara bölgemizde hava çok bulutlu, bölge genelinin aralıklı sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Yalova, Bilecik, Balıkesir ve Bursa çevreleri ile Çanakkale’nin doğusunda yerel kuvvetli olması bekleniyor. Rüzgarın kuzey yönlerden zaman zaman kuvvetli esmesi bekleniyor.

YURT GENELİ HAVA DURUMU

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre; Ülkemiz genelinin parçalı ve çok bulutlu, ülke geneli (Doğu Anadolu’nun doğusu, Rize çevreleri ve Artvin kıyıları dışında) yağmur ve sağanak yağışlı, Akdeniz kıyıları gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; Marmara’nın doğusu, Ege , Akdeniz, Doğu Anadolu’nun güneybatısı ile Çanakkale’nin doğusu, Diyarbakır ve Adıyaman çevrelerinde kuvvetli, Antalya’nın merkez ve batısı, Mersin çevreleri ve Adana’nın güney kesimlerinde yer yer çok kuvvetli, Antalya’nın doğusunda çok kuvvetli ve yer yer şiddetli olması bekleniyor.

HAVA SICAKLIĞI:
Hava sıcaklıklarının Marmara ve Kıyı Ege’de mevsim normallerinin 3 ila 5 derece altında, diğer yerlerde mevsim normalleri civarında seyretmesi bekleniyor.

RÜZGAR:
Genellikle güneyli, kuzeybatı kesimlerde kuzeyli yönlerden, hafif ara sıra orta kuvvette, Marmara, Kuzey Ege ile Orta ve Doğu Karadeniz’in iç kesimlerinde yer yer kuvvetli(40 – 60 km / saat) olarak esmesi bekleniyor.

MUETEOROLOJİK UYARILAR

KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI:
Yapılan son değerlendirmelere göre; Marmara’nın doğusu, Ege , Akdeniz, Doğu Anadolu’nun güneybatısı ile Çanakkale’nin doğusu, Diyarbakır ve Adıyaman çevrelerinde kuvvetli (21-50 kg/m2), Mersin ve Adana’nın güney kesimlerinde yer yer çok kuvvetli (21-75 kg/m2), Antalya’nın doğusunda çok kuvvetli ve yer yer şiddetli (51-100 kg/m2) sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor. Yağışların Antalya’nın doğusunun 1500 m üzeri yüksek kesimlerinde (özellikle Antalya-Konya yolunun Alacabel mevkiinde) kuvvetli karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması bekleniyor. Kuvvetli yağışlarla birlikte sel, su baskını, yıldırım, ulaşımda aksamalar, yağış anında kuvvetli rüzgar, yerel dolu yağışı gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

KUVVETLİ RÜZGAR UYARISI:
Rüzgarın Marmara ve Kuzey Ege’de kuzeyli yönlerden Orta ve Doğu Karadeniz’in iç kesimlerinde güneyli yönlerden kuvvetli(40 – 60 km /saat) olarak esmesi beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı(Ulaşımda aksamalar vb.) dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ