logo

Meteoroloji Cumartesi 64, Pazar 67 İl İçin Sarı ve Turuncu Kodlu Uyarı Yaptı

Meteoroloji Cumartesi 64, Pazar 67 İl İçin Sarı ve Turuncu Kodlu Uyarı Yaptı

Hafta sonu için hava durumunu açıklayan Meteoroloji, cumartesi günü 64 il pazar günü için de 67 il için sarı ve turuncu kodlu uyarı yaptı.

Recep Kenan / itvhaber.com

AKOM (Afet Koordinasyon Merkezi) ve MGM (Meteoroloji Genel Müdürlüğü) hafta sonu yaşanacak olumsuz hava koşulları için 67 il ile birlikte İstanbulluları da uyardı.

YÜKSEKLERDE KAR YAĞIŞI BEKLENİYOR

Yapılan tahminlere göre yurdun önemli bölümünde kuvvetli yağış beklenirken Trakya ve Anadolu’nun bazı bölgelerinde yükseklerdeki yağışın kuvvetli kar yağışı şeklinde olacağı tahmin ediliyor.

CUMARTESİ 64, PAZAR 67 İL İÇİN SARI VE TURUNCU KODLU UYARI!

Cumartesi günü 64 il için sarı ve turuncu kodlu uyarı veren MGM, hafta sonu için hava durumunu detaylarıyla duyurdu. Meteoroloji, Pazar günü için de 67 il için sarı ve turuncu kodlu uyarı yaptı.

AFAD VE METEOROLOJİ HAFTA SONU İSTANBULLULARI UYARDI

AFAD ve Meteoroloji hafta sonu yaşanacak olumsuz hava koşulları için İstanbulluları uyardı. Yapılan uyarılara göre Pazar günü hava durumunda 9 derece birden düşüş yaşanacağı belirtildi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan uyarıda Pazar gecesi etkisi başlaması beklenen fırtına sebebiyle, ulaşımda aksamalar gibi yaşanacak olumsuzluklara karşı uyardı. 

FIRTINA UYARISI

Genel olarak güney yönlerden, Pazar günü sabah saatlerinden itibaren Marmara’nın kuzeyi ile zamanla yurdun kuzey kesimlerinde batı ve kuzeybatıdan esmesi beklenen kuvvetli rüzgar ve fırtınanın akşam saatlerinden sonra etkisini kaybetmesi bekleniyor.

Fırtına etkisiyle yaşanabilecek muhtemel çatı uçması, ağaç ve direkt devrilmesi, soba ve baca gazı kaynaklı yanma riski ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

AFAD UYARDI:
“Marmara, Ege, Batı Akdeniz, İç Anadolu, Karadeniz ve Doğu Anadolu’nun Kuzeyinde Kuvvetli Rüzgar ve Fırtınaya Dikkat!”

AFAD tarafından yapılan açıklamada, meteorolojiden den alınan son bilgilere ve yapılan değerlendirmelere göre; “44 ilimiz için Turuncu, 20 ilimiz için Sarı uyarı” yapıldığı belirtildi.

YURT GENELİ HAVA DURUMU

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre: Ülke genelinde görülecek yağışların Marmara’nın güney ve batısı, Ege, Akdeniz, Doğu Akdeniz’in kuzey ve batısı, Batı Karadeniz, Orta Karadeniz’in iç kesimleri, İç Anadolu’nun kuzey ve batısı’nda kuvvetli, Batı Akdeniz’in doğusunda kuvvetli ve yer yer şiddetli olması bekleniyor.

HAVA SICAKLIĞI: 
Mevsim normallerinin üzerinde seyretmekte olan hava sıcaklıklarının etkisi altına girmekte olduğumuz yağışlı hava kütlesinin etkisi ile batı bölgelerimizden başlayarak azalması bekleniyor.

RÜZGAR: 
Genellikle güneyli yönlerden, Marmara’nın batısı ve Kuzey Ege kıyılarında gece saatlerinde zamanla batı ve kuzeybatı yönlerden, hafif, ara sıra orta kuvvette; Marmara, Ege, Batı Akdeniz kıyıları, İç Anadolu, Karadeniz ve Doğu Anadolu’nun kuzeyinde kuvvetli (40-70 km/saat) ve yer yer fırtına şeklinde (70-100 km/saat) esmesi bekleniyor.

UYARILAR

KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI 1: MARMARA’NIN BATISI VE KIYI EGE
Yapılan son değerlendirmelere göre; Marmara’nın batısı ve Kıyı Ege’de kuvvetli (30-60 kg/m2), Muğla kıyıları ile Edremit Körfezi’nde çok kuvvetli ve yer yer şiddetli (60-100 kg/m2) olması beklendiğinden sel, su askını, yıldırım, yerel dolu yağışı, hortum oluşma riski gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI 2: ANTALYA VE KONYA
Yapılan son değerlendirmelere göre; Antalya’nın batısından başlamak üzere, zamanla il geneli ile Konya’nın güneybatı ilçelerinde sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların kuvvetli (25-60 kg/m2), Antalya’nın batısının kıyı kesimleri ile doğusunda çok kuvvetli ve yer yer şiddetli (60-120 kg/m2) olması bekleniyor. Yağışların, zamanla 1800 m üzeri rakımlı kesimlerde kuvvetli karla karışık yağmur ve yer yer yoğun kar şeklinde olması tahmin ediliyor. Muhtemel sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı, hortum oluşma riski ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI 3: İÇANADOLU, ADANA, MERSİN, HATAY
Yağışların İç Anadolu’nun kuzey ve batısı ile Adana, Mersin, Osmaniye, Kahramanmaraş ve Adıyaman çevreleri ile Hatay’ın kıyı kesimlerinde kuvvetli ve yer yer çok kuvvetli (21-75 kg/m2) olması beklendiğinden sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı, kıyı kesimlerde hortum riski ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

KUVVETLİ RÜZGAR UYARISI:
Marmara, Ege, Batı Akdeniz, İç Anadolu, Karadeniz ve Doğu Anadolu’nun kuzeyinde kuvvetli ve yer yer fırtına (40-70 km/saat), Orta ve Doğu Karadeniz’in iç kesimlerinde kuvvetli fırtına (80 km/saat), 26.11.2023 (Pazar) günü etkisini artırarak kuvvetli fırtına (70-90 km/saat) ve yer yer tam fırtına (100 km/saat ve üzeri) şeklinde eseceği tahmin ediliyor. Genel olarak güney yönlerden, Pazar günü sabah saatlerinden itibaren Marmara’nın kuzeyi ile zamanla yurdun kuzey kesimlerinde batı ve kuzeybatıdan esmesi beklenen kuvvetli rüzgar ve fırtınanın akşam saatlerinden sonra etkisini kaybetmesi bekleniyor. Muhtemel çatı uçması, ağaç ve direk devrilmesi, soba ve baca gazı kaynaklı zehirlenme riski ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ