logo

‘Mühendisin Veremeyeceği Depreme Dayanıklı Kararı Vatandaşa Bırakıldı’

‘Mühendisin Veremeyeceği Depreme Dayanıklı Kararı Vatandaşa Bırakıldı’

Mühendisin karar veremeyeceği binanın depreme dayanıklı olup olmadığının vatandaşın kararına bırakıldığına dikkat çeken Kayhan, “2 satırlık yasa ile kaçak yapıların önüne geçilebilir.”

Recep Kenan/itvhaber.com

Binanın depreme dayanıklılık kararının vatandaşa bırakıldığına dikkat çeken Sadık Semih Kayhan www.itvhaber.com ’a İmar Barışı adıyla bilinen yasanın çıktığı 2018 yılında yaptığı açıklamada, “Mühendisin bile dışarıdan bakarak depreme karşı güvenlidir deme şansı yoktur. Bunun için ciddi incelemeler yapılmalıdır. Bu tehlikeli bir durumdur.” İfadelerine yer vermişti.

2 SATIRLIK YASA İLE KAÇAK YAPILARIN ÖNÜNE GEÇİLEBİLİR

İmar Barışı Yönetmeliğinde belirsiz olan önemli konular olduğuna işaret eden Sadık Semih Kayhan, kaçak bina yapımına affı olmayan hapis cezası ve yapılan binanın “kaçak kısımlarının devlete gelir kaydedileceğini” içeren 2 satırlık yasa ile kaçak yapıların önüne geçilebileceğini, aksi halde “yeni nesillerin de imar affı yasalarını konuşacaklarını” söyledi.

“İMAR BARIŞI İLE 144 BİN 556 MARAŞLI VATANDAŞIMIZIN SORUNUNU ÇÖZDÜK”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İmar Barışı olarak anılan Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin 7143 sayılı Kanun’u anlattığı mitinglerde Kahramanmaraş’ta, “İmar Barışı ile 144 bin 556 Maraşlı vatandaşımızın sorununu çözdük” şeklinde açıklamıştı.

SADIK SEMİH KAYHAN RECEP KENAN ARACILIĞIYLA itvhaber.com’da UYARMIŞTI

Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Sadık Semih Kayhan, Recep Kenan aracılığıyla İtvhaber.com haber portalına İmar Barışı olarak anılan Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin 7143 sayılı Kanun’u ve getireceği değişiklikleri değerlendirmişti.

SONRAKİ NESİLLER DE YENİ İMAR AFLARINDAN SÖZ EDECEK

Sadık Kayhan, “Bu kanun çıkan yönetmelikle birçok sorunu çözer. Ancak bundan sonra yapılacak kaçak binaların önünü kapatacak bir kanun değildir. Bundan sonra da; 10 sene, 20 sene sonra da, bizden sonraki nesiller de yeni imar aflarından söz edecekler” diye konuştu.

DEPREME DAYANIKLI OLUP OLMADIĞI KARARI VATANDAŞA BIRAKILMIŞ

Deprem kuşağında yaşadığımızın herkesçe malum olduğunu, kanun ve yönetmelikte bu konuda çok önemli eksiklik olduğunu kaydeden Kayhan, mühendisin bile tek başına karar veremeyeceği binanın depreme dayanıklı olup olmadığının vatandaşın kararına bırakıldığına dikkat çekerek; “Binanın deprem güvenliği çok ciddi sorundur. Binasının depreme dayanıklı olup olmadığı kararı vatandaşın vicdanına bırakılıyor. Depreme dayanıksızlığı tespit edilen binalara süre konularak kentsel dönüşümle yenilenmesin teşvik edilmelidir.” Dedi

BİNANIN DEPREM GÜVENLİĞİ ÇOK CİDDİ SORUNDUR

Kayhan, “Deprem bölgesinde yaşıyoruz. Binanın deprem güvenliği çok ciddi sorundur. Bu kanunda binanın statik olarak depreme dayanıklı olup olmadığı vatandaşın vicdanına bırakılıyor. Mal sahibinin yetkisine bırakılıyor. Oysa bir mühendis olarak; her hangi bir binaya bir mühendisin bile dışarıdan bakarak depreme karşı güvenlidir deme şansı yoktur. Bunun için ciddi incelemeler yapılmalıdır. Bu tehlikeli bur durumdur. Bu konuda daha ciddi uygulama getirilmelidir.” Dedi.

VATANDAŞIN BEYANIYLA KAT MÜLKİYETİNE NASIL GEÇİLECEK?

İmar Barışı adıyla anılan “Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin 7143 sayılı Kanun”nun diğer kanunlarla çeliştiğine dikkat çeken Sadık Semih Kayhan, “Vatandaşın beyanıyla kat mülkiyetine nasıl geçilecek? Ortada proje yoksa kat mülkiyetine nasıl geçeceksiniz. Kat mülkiyeti kanunu ile bu kanun arasında çelişki var. Bu çelişkileri ortadan kaldıracak bir yönetmeliğin yayınlanması gerekiyor. Bu kanunun bu haliyle uygulanmasının başarı sağlamasını düşünenlerden değilim.” diye konuştu.

2 SATIRLIK YASA SONRASINDA VATANDAŞA YALVARSANIZ KAÇAK İNŞAATI YAPTIRAMAZSINIZ

1994 yılında zamanın çok satan gazetesine verdiği, röportajda kaçak inşaatın önlenebileceğini söylediğini kaydeden Sadık Semih Kayhan, yasanın çıktığı 2018 yılında www.itvhaber.com ’a yaptığı değerlendirmede; 2 satırlık bir kanunla önlenebileceğini ifade ettiğinin altını çizerek, 2 maddelik önlemleri sıralayarak; ‘1) 3- 5 yıldan başlayan ve hiçbir zaman affı olmayan hapis cezası, 2) Yapılan binanın kaçak kısımlarının hissesi oranında devlete gelir kaydedilir.’ Bu kadar bir cümle kuracaksınız. Yaptığınız kaçak kısmı kadarına devlet ortak olacak. Siz bu koşularda vatandaşa yalvarsanız kaçak inşaatı yaptıramazsınız…” çerçevesini çizdiği yasanın sonucunda vatandaşın kaçak inşaat yapmaktan vazgeçeceğinin altını çizerek; “Devlete mal olacak şeyi yapar mı?” Sorusunu yöneltti.

KAYHAN’IN İMAR BARIŞI YASASINI DEĞERLENDİRİLDİĞİ RÖPORTAJ

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ