logo

Müsilaj Temizleme Seferberliği Başladı: ‘Marmara Hepimizin’

Müsilaj Temizleme Seferberliği Başladı: ‘Marmara Hepimizin’

Marmara Denizi’ndeki müsilaj kirliliğine yönelik en büyük deniz temizliği seferberliği, ÇŞB Murat Kurum, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya’nın katılımıyla Caddebostan Sahili’nden başladı.

Marmara Denizi’ndeki müsilaj kirliliğine yönelik en büyük deniz temizliği seferberliği, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un başkanlığında İstanbul Valisi Ali Yerlikaya’nın katılımıyla düzenlenen tören ile Caddebostan Sahili’nden başlatıldı.

“Marmara Hepimizin” sloganıyla yürütülecek Türkiye’nin en büyük deniz seferberliği, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar, Marmara Belediyeler Birliği Başkanı Tahir Büyükakın, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, ilçe belediye başkanları, siyaset, sanat ve spor dünyasından isimlerin katılımı ile Caddebostan Sahili’nden başlatıldı.

Projenin tanıtım filmi ile başlayan programda Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, İstanbul Valisi Yerlikaya, İBB Başkanı İmamoğlu ve Marmara Belediyeler Birliği Başkanı Büyükakın katılımcılara hitaben birer konuşma gerçekleştirdiler.

“Marmara’yı Kurtarmakta Kararlıyız Ve Kurtaracağız”

Bakan Kurum, “Bugün bizler için çok özel ve kıymetli bir amaç için dünyanın eşsiz harikalarından Marmara Denizi’miz için medeniyetimizin başkenti İstanbul’umuzdayız. Sanatçılarımız, sporcularımız, bilim insanlarımız, öğrencilerimiz, hocalarımız, sivil toplum kuruluşlarımız, derneklerimiz, vakıflarımız buradalar. Cennet vatanımızın birbirinden güzel doğal zenginliklerine ev sahipliği yapan dünyanın en genç ve en özgün Marmara’mızın kıyısındayız. Marmara Denizi’ne kıyısı olan 7 ilimizde burada yaşayan 25 milyon vatandaşımızı doğrudan ilgilendiren müsilaj sorununa karşı birlik olmak tek yürek olmak için buradayız.

Bugün İstanbul’da Marmara’da hep birlikte tek yürek, tek ses olduk; “Marmara Hepimizin” diyoruz. Bugün bu çerçevede balıklarımızı tüm deniz canlılarımızı, bütün ekolojik yaşamı tehdit eden müsilaj problemini ortadan kaldırmak için Türkiye’nin en büyük ve en kapsamlı deniz temizliği seferberliği hareketini hep birlikte başlatıyoruz.” dedi.

Bakan Kurum, “2021 yılı sonuna kadar Marmara Denizi’nin tamamını Koruma Alanı ilan edeceğiz, Sayın Cumhurbaşkanımıza sunacağız. Hem tarım hem de sanayi kaynaklı kirliliği durduracağız. Atık su arıtma sistemlerimizi en ileri teknolojiye taşıyarak, deniz suyu kalitesini yükselteceğiz. Arıtma tesislerimizin teknolojilerini en üste çıkaracağız. Kaçak balıkçılığa geçit verilmeyecek ve hayalet ağları temizleyeceğiz. Marmara’yı kurtarmakta kararlıyız ve kurtaracağız. Yaklaşık 2 aydır çeşitli aralıklarla başlattığımız bu büyük operasyonu 7 gün 24 saat aralıksız sürdüreceğiz; Marmara Denizi’ni kurtaracağız.” ifadelerini kullandı.

“Müsilajın Çözümü İle İlgili Çalışma Takvimimizi Madde Madde Belirleyeceğiz”

Kocaeli’de yapılan toplantı ve istişarelerle 22 maddelik eylem planının çıkarıldığını belirten Vali Yerlikaya, genelge doğrultusunda İstanbul’da yapılacak çalışmalara değindi.

İstanbul Valiliği koordinasyonunda perşembe günü ilgili kurumların katılımıyla toplantı yapılacağını belirten Vali Yerlikaya, “22 maddelik eylem planının İstanbul ayağında müsilaj sorununun çözümü ile ilgili çalışma takvimimizi madde madde belirleyeceğiz. Yol haritası olacak, takvim belirlenecek ve inşallah bütün katılımcılarımızla beraber İstanbullu hemşehrilerimize Perşembe günü deklare edeceğiz.” dedi.

Kararların uygulama sürecinin takipçisi olunacağını da belirten Vali Yerlikaya, “Marmara Denizi’nden bu afeti kurtarmayla ilgili bugün an itibariyle bir temizlik seferberliği başlatılıyor. Biz çocuklarımıza, gençlerimize bizim karşılaştığımız sorunu devretmek istemiyoruz. Bunun için bugün buradayız.” diye konuştu.

Vali Yerlikaya, eylem planında görev alan herkese teşekkür ederek, temizlik seferberliğinin başarılı olması temennisinde bulundu.

“İnşallah Sonucunu Da Halkımıza En Güzel Şekilde Yaşatırız”

İBB Başkanı İmamoğlu, Marmara Denizi’nde yaşanan müsilaj tehdidini bertaraf etme adına atılan adımı çok önemsediklerini belirterek; “Bu sürecin bir parçası olmanın da keyfini yaşıyorum. Değerli Çevre ve Şehircilik Bakanı’mız Sayın Murat Kurum’un koordine ettiği ve bütün katılımcı paydaşları ile yürüyen bir süreç. Doğru başlamıştır, doğru tanımlanmıştır. Ortak akıl ve bilimin ışığında yol yürünmesi de sağlıklı bir rehberlik yolu çizmiştir. Bütün bu kavramlar üzerinden, gerçekten, yürekten başarıya ulaşma ümidiyle bu süreci alkışlıyorum. Ve inşallah sonucunu da halkımıza en güzel şekilde yaşatırız.” diye konuştu.

Marmara Belediyeler Birliği Başkanı Büyükakın ise, konuşmasında kurumlar arası iş birliği ile yürütülecek çalışmalara dair genel bir değerlendirme yaparak emeği geçenlere teşekkür etti.

Konuşmaların ardından Bursa-Gemlik, Kocaeli-Karamürsel ve Pendik ile canlı bağlantılar gerçekleştirildi.

Bağlantılar ile İstanbul’da Pendik, Kocaeli’de Karamürsel, Bursa’da Mudanya, Balıkesir, Yalova, Çanakkale ve Tekirdağ’da da eş zamanlı olarak yürütülecek temizlik çalışmaları başlatıldı.

Canlı bağlantılar ve toplu fotoğraf çekiminin ardından, Bakan Kurum, Vali Yerlikaya ve beraberindekiler tekne ile açılarak Marmara Denizi’nde başlatılan çalışmaları yerinde inceledi.

itvhaber

Paylaşın:
Etiketler: » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ