logo

Nâzım Sen Gittin Gideli Sergisi Yarın Açılıyor

Nâzım Sen Gittin Gideli Sergisi Yarın Açılıyor

Küçükçekmece Belediyesi Atakent Kültür ve Sanat Merkezi’nde 13 Ocak – 10 Şubat tarihleri arasında ölümünün 50’nci yılındaki Nâzım’a mektuplar sergileniyor.

Nâzım Sen Gittin Gideli sergisiyle Küçükçekmece Belediyesi Atakent Kültür ve Sanat Merkezi’nde 13 Ocak – 10 Şubat tarihleri arasında Nâzım’a mektuplar sergileniyor.

“Kapıyı çalıyorum. Bu evde ben de senet vereceğim şeytana, ben de kanımla imzaladım senedi. Ne altın istiyorum ondan, ne bilim ne de gençlik. Hasretlik cana yetti, pes! Beni İsanbul’uma götürsün bir saatlik…” Dünyanın en büyük şairi olarak tanınacaksınız, şiirleriniz o çok sevdiğiniz Türkçe ile basıl(a)mayacak, gözünüzde tüten bu “yedi tepeli” şehre uzaktan bile bakamayacaksınız, hasretinizi rüzgâra, dalgalara yükleyip şiir olarak yollayacaksınız… ve o hasretiniz dinmeyecek. Nasıl üzücü, nasıl incitici bir şey bu! İçinizde giderek büyüyen o umut -ki, düşünceniz, duygularınız, heyecanlarınız ve aşklarınızla dolu dolu- aradan geçen 120 yıl sonra bile dinmiyor.

Nâzım Hikmet, 1902 yılında doğmuş… Yaşam öyküsünü biliyorsunuz, otobiyografik şiiri de var, okumanızı öneririm. Tüm yaşayanlar gibi, bu ülkenin elleriyle yaratan tüm insanları gibi güzellikler yaşa(t)mak için çalışmış. Gün gelmiş, pantolonuna yazmış aklına düşen dizeleri, gün gelmiş radyodan seslendirmiş, toplantılarda, filmlerde dile getirmiş. Yazık ki, kıramamış o kahrolası yasakları yaşarken. Kimileri adını anmadan dizelerini kullanarak kırmış o yasak zincirini, kimileri baskıya aldırmadan direnmiş engellemek isteyenleri ve hareketli görüntüleri ve kendi sesiyle çıkartmış televizyona.

Gelmişiz bugünlere… Biri de çıkmış, (buradaki biri, Alâettin Bahçekapılı) ölümünün 50’nci yılına denk getirip mektup yazmalarını istemiş herkesin adını andığı bu şaire. Müthiş bir duygu ile oturmuş kendisine bu hakkı görenler ve/veya görev verilenler… Kimi 50 yılda nelerin değiştiğini anlatmış Usta’ya, kimi o özlemini çektiği demokrasinin hâlâ gelmediğinden yakınmış, kimi yaptıklarını sıralamış yapabildiğince, kimi özür dilemiş yaptıklarından ve/veya yapamadıklarından ama hepsi duygularını dökmüş ak kağıt üzerine… Aslına bakarsanız kısa ama çarpıcı bir sivil düşünce fırtınası doğmuş. Kimler yazmış… Alâettin Bahçekapılı, bir farklılık da istemiş mektupları kaleme alanlardan: Ne kadar uzun yazarlarsa yazsınlar, ne anlatırlarsa anlatsınlar, ama yazdıklarının ilk sayfasını muhakkak el yazısıyla iletsinler. Böylelikle de mektupların sergilenebilme olanağı bulunmuş. Şimdi, aradan geçen 10 yıl sonra hepsini bir arada izleyebilmenin heyecanını yaşıyoruz.

İbrahim Balaban, Refik Erduran, Hıfzı Topuz, Orhan Karaveli, Yaşar Kemal, Viron Dedeoğlu, Ataol Behramoğlu, Mustafa Balel, Ahmet Özer, Alâettin Bahçekapılı, Aslan Kavlak, Hüseyin Atabaş, Sevgi Türker Terlemez, Gülsüm Cengiz, Ayten Mutlu, Öner Ciravoğlu, Müjdat Gezen, Mustafa Ruhi Şirin, Sunay Akın, Derman Bayladı, Ümit Tarı, Ruhi Türkyılmaz, Selçuk Ülger, Korkut Akın, Ali Mustafa, Nuri Erkal, Nurullah Can, Melahat Babalık, Güney Özkılıç, Şaban Akbaba, Hamdi Tuncer, Dr. Sadrettin Apaydın, Saber Moghaddami, Battal İlgezdi, Süreyya Köle, Nebahat Akın, Orhan Nedim Ayık, Kamuran Semra Eren Ayık, Sonnur Bahçekapılı, Ömer Tuğral, Aydın Kılıççı, Cengiz Bektaş ve Öner Yağcı’nın mektupları bu kez Küçükçekmece Belediyesi Atakent Kültür ve Sanat Merkezinde sergileniyor. 13 Ocak Cuma günü açılacak sergi 10 Şubat’a dek sürecek. Usta şaire kim ne yazmış, kim ne istemiş ve/veya kim neden yakınmış görmek için yolunuzu Atakent Kültür ve Sanat Merkezine düşürün muhakkak.

Nâzım Sen Gittin Gideli, mektuplar Hazırlayan Alâettin Bahçekapılı 13 Ocak – 10 Şubat 2023 Küçükçekmece Belediyesi, Atakent Kültür ve Sanat Merkezi, Atakent Mah. Halkalı Toplu Konutlar 2. Etap Girişi Küçükçekmece / İstanbul

Haber Kaynak: sonhaber

Paylaşın:
Etiketler: » » » »
#

SENDE YORUM YAZ