logo

OKUYAN TOPLUM PROJESİ TRT TELEVİZYONUNDA

OKUYAN TOPLUM PROJESİ TRT TELEVİZYONUNDA

Okuyan Toplum Projesi’nin yürütücüsü Okuma Araştırmacısı Ferhat özen ve Okuyan Toplum Projesi TRT televizyonunun Okul Rehberi Programı’ndaydı.

OKUYAN TOPLUM PROJESİ TRT TELEVİZYONDAYDI.
(TELEVİZYONLAR KİTAPLA BARIŞIRSA…)

Kötü para iyi parayı kovarmış.
Bu kural yalnız para için mi geçerli? Her alanda vasatın(kalitesizliğin) iyi yetişmişliği, uzmanlığı kovduğuna tanık olmuyor muyuz? Kötünün iyiyi kovduğu genellemesi çok mu yanlış olur?
‘Köklü ve derin kültürün temsilcisi, Anadolu aşığı bir gönül adamı’ olan Sabahattin Eyuboğlu, 40-50 yıl önce “Şu son yıllarda kara maviyi, yani para sanatı bulandırıyor gibi geliyor bana” demişti ya bugün yaşasaydı ne derdi acaba? “Mavi ve Kara” adlı kitabında mavi (sanat) siyah ise para diyordu çünkü. Karanın maviyi kovduğuna tanık olmuyor muyuz? Bütün ‘yarışmalar’ para için yapılmıyor mu?

Kötü televizyon da iyi televizyonu kovdu. ” Aldous Huxley “TV, en gözde uyuşturucu…” derken, bütün iletişimbilimciler sözbirliği etmişçesine “Eletronik devrim yazı çağını bitirdi” “insanın düşünce dünyasının yerini ışık hızında yayılan sembol dünyası aldı” gibi ‘öncü’ değerlendirmelerin artçıları daha da kötü geldi. “Görüntü kültürü ve görüntü yoluyla “ bilgilendirme”(!) yazının ve okumanın yerine geçiyor.” “Yeni medyalar, toplumu kültür endüstrisinin filtresinden geçirerek biçimlendirdiği bir döneme girdik” “Kitap kültürü tehlikede. İnsanlar okumayı unutuyor.”vb. değerlendirmeler yapılırken Okuyan Toplum Projesi TRT televizyonunun Okul Rehberi Programı’ndaydı.

Elbette ki sorumlu yayıncılık yapan yüzlerce kanal belki binlerce program arasında sorumlu yayıncılık yapan birkaç kanal, beş on da program var kuşkusuz.

TRT’nin Okul Rehberi Programı da bunlardan biri. (‘ 28 Mart’ta TRT’nin bir radyo programına ertesi gün de televizyondaki söz konusu programına katılmıştım.) Televizyonda sanıyorum ilk kez birisi Neil Postman’ın Televizyon Öldüren Eğlence adlı kitabından söz etti. Hem de şu bölümü televizyondan okudu(*) “En ciddi söylemler, kıkır kıkır gülmeler arasında kaynayıp gidiyorsa, hangi ses tonuyla kime, ne anlatabilirsiniz? Bir kültürün kahkahadan boğulmasının panzehiri nedir?”

Ve Yanıtını verdik. Kitap kültürünün kahkahadan boğulmasının panzehiri okuyan bir toplum projesidir. Çünkü bu ülkede 50 yıldır okumayan toplum projesi uygulanıyor.

Şimdi yeniden kitaplara dönme zamanı. En azından bizim her zaman böyle bir hayalimiz oldu.

Yeni Milli Eğitim Bakanı Sayın Nabi Avcı’nın, devir teslim töreninde Hasan Ali Yücel’in görevini devraldığını söyleyecek inceliği göstermesi bunun gerçekçi bir hayal olduğu konusunda beni ümitlendiriyor doğrusu.

itvhaber

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ