logo

Otobüs Yangınları Kahve Makinasından Daha Ciddi

Otobüs Yangınları Kahve Makinasından Daha Ciddi

Son günlerde sıklıkla yaşanan otobüs yangınları ile ilgili CHP İstanbul Milletvekili Emine Gülizar Emecan, yangınların kahve makinasından daha ciddi olduğuna dikkat çekti.

Ülkemizde son günlerde meydana gelen otobüs yangınları can kayıplarına neden olurken, Kurban Bayramında otobüslerle yoğun bir yolcu taşımacılığı yapılacak olması nedeniyle benzer olayların yaşanabileceği endişemiz artmaktadır.

Otobüs yangınları ile ilgili basın açıklaması yapan CHP İstanbul Milletvekili Emine Gülizar Emecan,  yangınların nedenleri konusundaki açıklamalar ise bir kahve makinasına indirgenmeyecek kadar ciddiye alınmalıdır.

DENETİMLER MUTLAKA EN SAĞLIKLI ŞEKİLDE YAPILMALI

CHP İstanbul Milletvekili Emine Gülizar Emecan,  basın açıklamasında otobüs yangınları ile ilgili şu ayrıntılara dikkat çekti:
İçerisinde insan taşıyan toplu taşıma araçlarının trafiğe çıkış güvenlikleri, teknik bakımları, yolcu taşıma yeterlilikleri ve her türlü olumsuzluğa karşı gerekli önlemlerin alınıp alınmadığının denetimleri mutlaka en sağlıklı şekilde yapılmalıdır.

Yaşanan son yangın olaylarından sonra denetimlerin yeterince yapılıp yapılmadıkları sorgulanmaktadır. Eksik bozuk veya uygun olmayan araç donanımıyla trafiğe çıkışların bu kazaların yaşanmasındaki en önemli nedenlerden biri olduğu uzmanlarca sık sık tekrarlanmaktadır.

SÜRÜCÜLER ARAÇLARLA İLGİLİ YETERİNCE TEKNİK BİLGİYE SAHİP OLMALI

Diğer yandan gelişen teknolojiye uyumlu olarak üretilen toplu taşıma araçlarını kullanan sürücülerin kullandıkları araçlarla ilgili yeterince teknik bilgiye sahip olmadan yolcu taşımalarına izin verilmesi, sürücü ve yardımcısının yangın söndürme eğitimi gibi gereken bazı eğitimlere tabi tutulmaması da bu kazaların yaşanmasında ve yeterli önlemlerin alınamamasında önemli bir etkendir.

BAKIM VE ONARIM YETKİLİ SERVİSLERDE YAPILMALI

Bakım ve onarım işlerinin ekonomik nedenlerle yetkili servislerde değil de, rastgele ve teknik yeterliliği olmayan yerlerde yaptırıldığı, akaryakıt istasyonlarının yeterince denetlenmediği ve kötü yakıt satışlarının yapıldığı, toplu taşıma araçlarındaki yangın uyarı sisteminin bulunmaması ve can kayıpları yaşanmasına neden olan yangın esnasında kapıların açılmaması gibi tespit, şikâyet ve eksiklikler dikkate alınmalı ve çözümler getirilmelidir.

TEKNİK YETERLİLİKLERİ MUTLAKA DENETLENMELİ

Yolcu taşıyan toplu taşım araçlarının daha sık muayeneye tabi tutulması, bu muayenelerin ve araç için kullanılan yedek parça ve diğer donanımların AB standartlarına uyumlu hale getirilmesi ve trafiğe çıkış için teknik yeterliliklerinin mutlaka denetime tabi tutulması hayati önemdedir.

Kurban Bayramı trafiği yoğunluğunda benzer kazaların yaşanmamasını dilerken, yetkililerin gerek denetimler, gerekse caydırıcı önlemler konusunda yeterli hassasiyeti göstermelerini önemini bir kez daha vurguluyor, insan yaşamının, elde edilecek daha fazla kazanca kurban edilmemesi dileklerimle, mutlu bayramlar diliyorum.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ